Ambleside en Lake Windermere in het Lake District

Het dorp Ambleside in het Lake District, Cumbria Ambleside bij Lake Windermere in Engeland Waterhead in het Lake District, Cumbria Boeken Lake Windermere in het Lake District, Cumbria Troutbeck Valley in het Lake District, Cumbria Mortal Man Inn in Troutbeck, Lake District Loughrigg Tarn in het Lake District, Cumbria Great Langdale in het Lake District, Cumbria Grasmere in het Lake District, Cumbria Dove Cottage in Grasmere, Lake District Rydal Mount in het Lake District Bowness-on-Windermere in het Lake District, Cumbria Rondreis door het Lake District en North Yorkshire, Noord Engeland

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizenAmbleside aan Lake Windermere in het Lake District, Engeland

Ambleside is een dorp in het centrum van het Lake District National Park. Het heeft ongeveer 2500 inwoners en ligt vlakbij het grote Lake Windermere. Het gebied ten zuiden van het dorp is heuvelachtig, de andere richtingen op vindt u de bergen. U zult dit gebied vooral bezoeken voor de mooie natuur maar u kunt in het dorp ook het Armit Museum en de opgravingen van het oude Romeinse fort bezoeken. Ook vlakbij (richting Grasmere) staat het voormalige huis van de beroemde schrijver/dichter William Wordsworth, genaamd Rydal Mount. Ambleside loopt over in het kleinere Waterhead dat direct aan Lake Windermere gesitueeerd is en waar u op de pier op boten kunt stappen die u rondvaren over het grote meer. Er zijn verschillende routes. Hier vlakbij kunt u ook een bezoekje brengen aan de Stagshaw Garden.

Windermere Lake Cruises

Nog iets verder naar het zuiden, bij de oostoever, staat het officiële bezoekerscentrum van het nationale park. Dit centrum heet Brockhole en ligt richting het dorp Bowness-on-Windermere. Behalve het meer zijn er in de buurt van Ambleside uiteraard meer mooie locaties en gebieden zoals bijvoorbeeld Loughrigg Tarn, Tarn Howes, de Langdale vallei en vele heuvels en bergen. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, b&b's en vakantiehuizen in Ambleside.

Reisverslag en wandelen

Het Lake District National Park biedt zeer veel wandelmogelijkheden. Ambleside ligt wat dat betreft zeer centraal. Ga lopen in de bergen, langs Lake Windermere of bijvoorbeeld in rustige valleien als Great Langdale en de Troutbeck Valley. Niet lang geleden heb ik het park zelf verkend waarbij ik ook drie dagen dit stadje als uitvalsbasis heb gebruikt:

Meer info: reisverslag + wandelroutes | meer routes in de omgeving van Ambleside


De locatie van Ambleside

Enkele bestemmingen in de buurt

Grasmere Bowness-on-Windermere Great Langdale

Mogelijkheden om naar Ambleside te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Ambleside te reizen. Een voor de hand liggende optie is dat u met de auto gaat. Een logisch vervolg is dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Vanaf die plek is het nog ongeveer 2,5 uur rijden naar het dorp. Als u toch met het openbaar vervoer reist - en dat kan - dan kunt u daar ook met de aansluitende bus naar het centrum van Newcastle, bij het treinstation.

Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 3 uur 15 minuten rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire. Mocht u via Zuid Engeland willen reizen om zo gebruik te kunnen maken van een veel kortere en goedkopere overtocht (bijvoorbeeld van Duinkerken naar Dover) dan moet u in Engeland wel veel langer in de auto zitten, maar liefst 6,5 uur. Er is geen treinverkeer in het hart van het nationale park maar niet ver weg in het dorp Windermere is wel een treinstation. Daar rijdt de trein via Kendal naar Oxenholme. Er rijden echter wel bussen naar en vanuit Ambleside. Zo kunt u bijvoorbeeld naar Grasmere, Keswick, Windermere, Kendal maar ook naar Hawkshead, Coniston en locaties in Great Langdale zoals Elterwater en Dungeon Ghyll.


Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Alles over het Lake District
→ Hotels en vakantiehuizen in het Lake District en Cumbria
→ Bezienswaardigheden in het Lake District