Wat is er te zien in het graafschap Northumberland?

Bamburgh Castle aan de Northumberland Coast in Engeland Lindisfarne Castle in Northumberland, Noord Engeland Alnwick Castle in Northumberland, Noord Engeland Simonside Hills in Northumberland, Noord Engeland Cragside in Northumberland, Noord Engeland Hadrian's Wall in Northumberland, Noord Engeland Rondreis door Northumberland en de Scottish Borders Rondreis per trein door Noord Engeland

Kaart met bezienswaardigheden in Northumberland

Bekijk hier de interactieve kaart van het graafschap Northumberland. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart

De kust: Northumberland Coast AONB

De Northumberland Coast is een Area of Outstanding Natural Beauty. Het heeft deze status - zoals de naam al aangeeft - vanwege haar natuurlijke schoonheid. Deze kustlijn is overal het algemeen vlak, in tegenstelling tot een het kustgebied van zuidoost Schotland waar wel de nodige kliffen te vinden zijn. Het is er relatief rustig en u vindt er vele kilometers aan uitgestrekte stranden, duinen en kustpaden waar u kunt wandelen. Het Northumberland Coast Path is een bekende wandelroute. De grootste plaats is het grensstadje Berwick-upon-Tweed, een mooie setting met haar twee bruggen en vuurtoren. Het andere uiteinde van deze AONB is het dorpje Amble in het zuiden.

Het zijn niet alleen de wilde stranden die het karakter van het gebied bepalen, maar ook natuur en oude kastelen. Voor de kust liggen bijvoorbeeld de Farne Islands, een belangrijke broedplaats voor zeevogels. In de buurt ligt tevens het Holy Island of Lindisfarne, een eilandje dat dermate dicht bij het vasteland is gesitueerd dat het bij eb zonder boot is te bereiken. U kunt er het 16e eeuwse kasteel en de overblijfselen van de middeleeuwse priorij bezichtigen. Langs de kustlijn staan echter nog enkele kastelen waarvan Bamburgh Castle het meest imposante is. Het bouwwerk domineert het gelijknamige dorpje en vormt gelijk een prachtige setting omdat het vlakbij de zee staat. De ruïne van Dunstanburgh Castle en Warkworth Castle zijn de andere exemplaren. Misschien wel het bekendste van allemaal is het kasteel van Alnwick. Het is het best bewaard en is ook extra bekend geworden omdat het een prominente rol vervuld in de Harry Potter films. Het dorp Alnwick ligt echter niet aan zee, wel op enkele kilometers.

Vakantiebestemmingen aan de Northumberland Coast + Alnwick

Berwick-upon-Tweed Bamburgh Warkworth

groen vlak Alnwick groen vlak

Het binnenland: Northumberland National Park en Hadrian's Wall

De kust is mooi maar Northumberland heeft nog veel meer te bieden. Het kent overigens geen grote steden. Newcastle is wel behoorlijk groot maar behoort niet tot dit graafschap, het ligt echter wel in de regio. In de westelijke helft ligt het Northumberland National Park, één van de minder bekende en minder bezochte nationale parken van het land. Het is behoorlijk heuvelachtig met in de noordelijke helft de hoogste toppen. Die vindt u in de Cheviot Hills, een keten die ook deels in Schotland gesitueerd is. Door deze streek loopt ook de Pennine Way, een lange national trail. In de zuidelijke helft van het park wordt het landschap vlakker en daar vindt u ook Kielder Water, het grootste door de mens gegraven meer van Groot-Brittannië. Het is een plek voor recreatie.

Nog wat zuidelijker en ook deels in het Northumberland National Park bevindt zich één van de bekendste historische locaties van het land en zeker één van de meest imposante, namelijk de Muur van Hadrianus. De muur was meer dan 115 kilometer in lengte en was gebouwd tussen de noordwest -en noordoostkust. Grote delen van de muur staan er nog steeds al zijn ze niet meer zo hoog als toen deze in 122 NC gebouwd werd. U kunt ook door dit prachtige landschap wandelen door het Hadrian's Wall Path te volgen, ook een bewegwijzerde wandelroute. Er zijn ook verschillende sites met musea waar opgravingen van nederzettingen te zien zijn zoals bijvoorbeeld het Birdoswald Roman Fort en Vindolanda. Vooral rondom de dorpjes Gilsland, Haltwhistle en Bardon Mill zijn bezienswaardigheden en mooie secties van de muur te bezichtigen, ook met de nodige fraaie uitzichten over het omliggende platteland.

Er rijden overigens ook treinen en bussen langs de dorpen en stadjes vlakbij de muur. Hexham is daar één van, een mooi stadje met een oude abdij. Het is recent nog verkozen tot favoriete 'market town' van Engeland. Nog verder zuidwaarts en u komt terecht in de zeer heuvelachtige North Pennines Area of Outstanding Natural Beauty, een rustig natuur -en plattelandsgebied met kleinere dorpen. Het grote gebied ligt ook deels in de graafschappen Durham en Cumbria. Een mooi dorpje daar is Blanchland, gelegen bij het Pow Hill Country Park met haar heidevelden en het Derwent Reservoir.

Vakantiebestemmingen in het binnenland van Northumberland + Newcastle

Rothbury Hexham Haltwhistle

Gilsland Blanchland Newcastle

Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Naast de mooie landschappen en kusten zijn er ook prachtige historische gebouwen te bezoeken zoals de middeleeuwse kastelen aan de kust en de Romeinse Muur van Hadrianus in het zuiden. Een aantal locaties worden beheerd door de organisaties National Trust (NT) en English Heritage (EH). Bekijk de bestemmingspagina's om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Oude kastelen en kasteelruïnes:
Norham Castle (EH) - Etal Castle (EH) - Lindisfarne Castle (NT) - Bamburgh Castle - Dunstanburgh Castle (EH) - Alnwick Castle - Warkworth Castle (EH) - Prudhoe Castle (EH) - Aydon Castle (EH)

Romeins erfgoed:
Corbridge Roman Town (EH) - Chesters Roman Fort (EH) - Housesteads Roman Fort (EH) - Roman Vindolanda - Roman Army Museum

Andere historische gebouwen en tuinen:
Berwick-upon-Tweed Barracks (EH) - Lindisfarne Priory (EH) - Chillingham Castle - Alnwick Garden - Cragside House (NT) - Wallington Hall (NT) - Meldon Park Gardens - Belsay Hall (EH) - George Stephensons Birthplace (NT) - Cherryburn (NT) - Northumberlandia - Longstone Lighthouse

Andere info:

→ Visit Alnwick
Terug naar:

→ Northumberland