Huizen en musea van beroemde Britse auteurs en dichters

Het stadje Rochester van Charles Dickens in Engeland Het geboortehuis van Jane Austen in Chawton, Engeland Het vakantiehuis van Agatha Christie in Devon, Engeland Het dorpje Sarehole van Tolkien in Engeland Het stadje Stratford-upon-Avon van William Shakespeare in Engeland Dove Cottage, het huis van William Wordsworth in Engeland Het geboortehuis van Robert Burns in Schotland Het landhuis Newstead Abbey van Lord Byron in Engeland Het huis van Dylan Thomas in Laugharne, Wales Het landhuis Abbotsford van Sir Walter Scott in Schotland Het huis van Emily Brontë in West Yorkshire, Engeland Het landhuis Bateman's van Rudyard Kipling in Engeland

Charles Dickens (1812 - 1870)

Charles Dickens is misschien wel de beroemdste schrijver uit de Engelse geschiedenis. De man heeft door zijn boeken Victoriaans Engeland levendig beschreven en wordt ook gezien als de grootste auteur van zijn tijd. Met name 'A Christmas Caroll', het kerstverhaal rond Scrooge is nog steeds enorm bekend, ook omdat het meerdere keren verfilmd is. Voorbeelden van andere beroemde werken zijn The Old Curiosity Shop, David Copperfield, Oliver Twist, Little Doritt, Bleak House en A Tale of Two Cities. De man werd geboren in Landport (bij de havenstad Portsmouth in Hampshire) en heeft de rest van zijn leven ook doorgebracht in het zuiden van Engeland (afgezien van korte uitstapjes naar de Verenigde Staten van Amerika).

Er zijn verschillende musea en huizen van de man te bezichtigen. Zijn geboortehuis in Portsmouth, nabij de historische haven, is te bezoeken. In zijn jeugdjaren is de man verhuisd naar Londen en ook naar het stadje Rochester in Kent. Daar in het Guildhall Museum is er nog aandacht voor de auteur. Dat geldt ook voor één van zijn woonplaatsen in Londen. Het Charles Dickens Museum bevindt zich op 48 Doughty Street in de wijk Holborn, in de buurt van de underground-halte Russell Square en ook niet erg ver van Kings Cross / St Pancras International. Dit is allemaal relatief in de buurt van het British Museum. Bekijk daarvoor de link van Westminster (zie kaart). Nog weer later heeft hij ongeveer 20 jaar elke zomer doorgebracht in het badplaatsje Broadstairs. Dat is gesitueerd aan de kust van Kent in het uiterste zuidoosten van Engeland. Zijn huis daar is te bezichtigen en heet Bleak House. Ook kunt u er vlakbij het Dickens House Museum bezichtigen. Dat is gevestigd in een cottage dat de inspiratie vormde voor het huis van Betsey Trotwood uit het verhaal David Copperfield.

Uiteindelijk is de man overleden in 1870. Zijn wens was om begraven te worden in Rochester Cathedral maar uiteindelijk is dat gebeurd in Westminster Abbey, hartje Londen. Hij is aldaar bijgezet in Poets' Corner. In Rochester wordt overigens ook jaarlijks een Dickensian Christmas Weekend georganiseerd, samen met de reguliere kerstmarkt. Kijkt u hieronder voor de bestemmingen waar u kunt verblijven om de locaties te bezichtigen.

Bekijk de vakantiebestemmingen

Portsmouth Rochester City of Westminsters

groen vlak Broadstairs groen vlak

Jane Austen (1775 - 1817)

Jane Austen is misschien wel 's lands beroemdste vrouwelijke auteur en is nog steeds zeer bekend vanwege de populaire kostuumdrama's die er gemaakt zijn. Haar beroemde werken zijn verfilmd. Denk aan Pride and Prejudice, Sense and Sensibility en Emma. Ze heeft geen enorm uitgebreid oeuvre, simpelweg omdat ze relatief vroeg gestorven is. Slechts 43 jaar is ze geworden. Net als Charles Dickens is zij geboren in het graafschap Hampshire maar dan in de plaats Steventon. Ze is later naar school geweest in Oxford en Southampton.

In het begin van de 19e eeuw verhuisde de familie naar de werelderfgoedstad Bath dat onder andere bekend staat om haar fraaie 'Georgian' gebouwen. Die architectuur stamt uit de 18e en begin 19e eeuw dus toen zij er kwam waren die nieuwe stadsdelen nog nieuw of relatief nieuw. In Bath kunt u het Jane Austen Centre bezoeken dat verteld over haar gedurende de tijd dat ze hier woonde, namelijk van 1801 tot 1806. Hier wordt ook jaarlijks een festival gehouden dat haar naam draagt. Hierna vertrok de familie een paar jaar naar de havenstad Southampton om in 1809 neer te strijken in het dorpje Chawton. Daar kunt u vandaag de dag het woonhuis bezichtigen dat nu is omgedoopt tot het Jane Austen's House Museum. In het dorpje vindt u tevens het Centre for the Study of Early Women's Writing, een grote bibliotheek met boeken en manuscripten van schrijfsters in de periode 1600 - 1830. Dat centrum wordt gehuisvest in het historisch Chawton House, ooit bewoond door haar broer.

Uiteindelijk is ze dus al in 1817 gestorven en begraven in de middeleeuwse Winchester Cathedral, ook in Hampshire. In Chawton en het aangrenzende stadje Alton wordt jaarlijks een Jane Austen Regency Week georganiseerd. Tussen beide plaatsen kunt u tevens een niet al te lange route wandelen die u langs plekken voert die met haar te maken hebben.

Bekijk de vakantiebestemmingen

Bath Chawton Winchester

Agatha Christie (1890 - 1976)

Agatha Christie is de best verkochte romanschrijver ter wereld en is natuurlijk bekend vanwege haar vele misdaadromans waarvan er weer velen verfilmd zijn. Het meest bekend zijn waarschijnlijk de verhalen met Miss Marple, Hercule Poirot en Maigret in de hoofdrol. Ze heeft echter ook korte verhalen geschreven en is verantwoordelijk voor de langstlopende theatervoorstelling, namelijk The Mousetrap. Die is te zien in het St Martin's Theatre, gesitueerd in de Londense West End. Bekijk de link van Westminster om de locatie te zien van dat befaamde theaterdistrict.

Agatha Christie komt overigens uit het zuidwesten van Engeland. Ze is geboren in de badplaats Torquay in het graafschap Devon, tegenwoordig nog steeds een zeer populaire vakantiebestemming. In die plaats kunt u in het lokale museum nog tentoonstellingen over haar vinden. Hier redelijk in de buurt, vlakbij Dartmouth vindt u haar voormalige vakantiehuis en dat is te bezichtigen. Greenway House wordt beheerd door de National Trust en is zeer fraai gesitueerd aan de Dart Estuary. U kunt er zelfs met een oude stoomtrein komen als u wilt.

Gedurende haar leven heeft ze op verschillende locaties gewoond waaronder in enkele wijken binnen Londen. Aan 58 Sheffield Terrace (Kensington and Chelsea) hangt bijvoorbeeld een plaquette die eraan herinnerd dat ze er 7 jaar gewoond heeft. Ook heeft ze een tijd doorgebracht in het stadje Walllingford. Dat is gesitueerd in het graafschap Buckinghamshire aan de rand van de Chilterns en geniet tegenwoordig vooral bekendheid omdat dit het stadje Causton is uit de beroemde detectiveserie Midsomer Murders. In het musem van Wallingford wordt ook aandacht besteed aan Agatha Christie.

Bekijk de vakantiebestemmingen

Torquay Dartmouth Wallingford

groen vlak City of Westminsters groen vlak

J.R.R. Tolkien (1892 - 1973)

J.R.R. Tolkien is de schrijver van één de beroemdste en meest verkochte boeken ter wereld en dat is natuurlijk 'In de ban van de Ring' oftwel The Lord of the Rings. Deze trilogie over de verhalen van hobbits, elfen, orks en mensen op Midden Aarde is nog steeds zeer populair en is zoals u weet ook succesvol verfilmd. Ook de boeken die preluderen op LOTR, namelijk The Hobbit en The Silmarillion genieten grote bekendheid. Gedurende zijn werkzame leven was Tolkien niet alleen auteur maar ook vooral een professor in de Engelse Taal en Literatuur. Dat deed hij in de beroemde universiteitsstad Oxford, aan Merton College om precies te zijn.

De man komt overigens niet uit Groot-Brittannië want hij is eind 19e eeuw geboren in Zuid-Afrika alvorens hij naar Engeland verhuisde. Hij kwam terecht in Sarehole, een gehucht even buiten de grote stad Birmingham. U kunt daar zien waar hij opgroeide. De oude watermolen, de Sarehole Mill is ook nog intact is zelfs een bezoekersattractie. Er zijn vele locaties in Engeland en daarbuiten die Tolkien moeten hebben geïnspireerd voor zijn creatie van Midden Aarde. De omgeving rondom Birmingham waar hij zijn kinderjaren doorbracht zal daar ongetwijfeld één van zijn. Sarehole was een landelijk plaatsje en is de inspiratie geweest voor Hobbitstee (Hobbiton) en de Gouw (The Shire) maar andere delen van dit gebied werden juist gedomineerd door zware industrie. Denk aan het geblakerde Mordor en de groene Kring van Isengard die door Saruman gewelddadig tot een werkplaats werd omgevormd.

Zoals gezegd werkte Tolkien in Oxford. Daar zult u alle collegegebouwen kunnen zien en ook kunt u een bezoek brengen aan de Bodleian Library. In deze bibliotheek liggen vele manuscripten van de auteur opgeslagen en die zijn in te zien. Naar verluid bezocht hij ook vaak de botanische tuinen van de stad en ging hij tegen een oude knoestige zwarte den aanzitten. Deze boom uit 1799 zou heel goed de inspiratie geweest kunnen zijn voor Boombaard (Treebeard) en de Enten, de boomherders. Helaas leeft deze boom sinds enkele jaren niet meer. De pub waar hij vaak vertoefde bestaat gelukkig nog wel en dat is de Eagle and Child. Hier spendeerde hij vaak tijd met andere auteurs die in de stad woonden en werkten waaronder de eveneens bekende C.S. Lewis, bekend van de Chronicles of Narnia.

J.R.R. Tolkien's huis in Oxford is geen bezoekersattractie maar u kunt het wel vinden. Er hangt namelijk een blauwe plaquette. Het adres is 20 Northmoor Road in het noorden van de stad. Hij leefde hier 17 jaar. Hij is uiteindelijk ook begraven in Oxford. De steen is te zien in Wolvercote Cemetery. Een eind verder naar het zuidwesten in het graafschap Somerset is nog een mooie locatie te bezichtigen die de inspiratie is geweest voor Helm's Deep uit het tweede boek. Daar vindt u namelijk de grotten onder Cheddar Gorge, de diepste kloof in Engeland.

Bekijk de vakantiebestemmingen

Birmingham Oxford Cheddar

William Shakespeare (1564 - 1616)

William Shakespeare mag in deze lijst uiteraard niet ontbreken. Waarschijnlijk de beroemdste literaire figuur uit de Engelse geschiedenis. Hij was een dichter, acteur maar geniet toch vooral bekendheid vanwege de toneelstukken die hij geschreven heeft. Hij maakte comedy's, historische toneelstukken en tragedies (treurspelen). Zijn stukken worden nog steeds veelvuldig gespeeld. Denk bijvoorbeeld aan Macbeth, Hamlet, Richard III en het tragische verhaal van Romeo en Julia.

Als u meer van het leven van Shakespeare te weten wilt komen dan is het stadje Stratford-upon-Avon in het graafschap Warwickshire de place to be. Daar kunt u namelijk zijn geboortehuis bezichtigen. Maar dat is niet alles, ook oude vakwerkhuizen die toebehoorden aan zijn familieleden zijn te bezichtigen. Zoals het Anne Hathaway Cottage van zijn vrouw en Mary Arden's Farm. Dat is het boerderijtje van zijn moeder dat overigens op het platteland buiten het stadje gesitueerd is. Maar er zijn nog meer panden open voor bezoekers. Niet geheel toevallig is Stratford-upon-Avon ook de plek waar de Royal Shakespeare Company gevestigd is. Daar kunt u dus van een voorstelling genieten. In Londen staat overigens het Shakespeare's Globe Theatre. Dat is geen oud gebouw maar een nieuw pand gebouwd in de stijl zoals het er rond 1600 uitgezien moet hebben. Het is een theater dat in gebruik is maar waar u ook mee kunt gaan met een rondleiding. Het pand is gesitueerd pal naast het Tate Modern, tussen de Millennium Bridge en de Southwark Bridge.

Bekijk de vakantiebestemmingen

Stratford groen vlak City of London

William Wordsworth (1770 - 1850)

William Wordsworth is één van de grote dichters uit de Romantiek, een stroming aan het einde van de 18e eeuw die voorkeur gaf aan de emotie tov de ratio. Het was een soort tegenhanger van de Verlichting. Een belangrijk gebeurtenis voor die Romantiek was de Franse Revolutie. Aanvankelijk was Wordsworth, die Frankrijk toen ook bezocht, een aanhanger van de nieuwe republiek maar raakte gedesillusioneerd door de terreur die namens het nieuwe bewind werd uitgeoefend. Uiteindelijk keerde hij weer terug naar zijn eigen landelijke Engeland, weg van de grote politieke gebeurtenissen.

De man is geboren in het Lake District wat tegenwoordig een populair (en prachtig) nationaal park is in het noordwesten van Engeland. Het bevindt zich in het graafschap Cumbria. Zijn eerste jaren bracht hij door in Cockermouth aan de rand van het park. Dat huis kunt u bezichtigen en dat is niet het enige. Na omzwervingen in Dorset, Duitsland en Frankrijk keerde hij op latere leeftijd weer terug naar ditzelfde gebied. Hij nam eerst zijn intrek in Dove Cottage, een klein huisje in Grasmere en later in Rydal Mount, een wat groter huis met tuin in het dorpje Rydal dat enkele kilometers verderop ligt. Beide huizen zijn te bezichtigen. Hij is ook begraven in Grasmere, op de begraafplaats van de St. Oswald's kerk.

Zijn beroemdste gedicht is 'I Wandered Lonely as a Cloud' dat overigens beter bekend is onder de kortere naam Daffodils. Het is één van 's lands bekendste gedichten. William Wordsworth kwam er mee na te hebben gewandeld bij Ullswater (bij Glenridding). Voorbeelden van andere gedichten zijn The Tables Turned, Lucy Gray, The World is Too Much With Us en The Prelude. In het fraaie dorpje Hawkshead kun je zijn oude school nog zien staan.

Bekijk de vakantiebestemmingen

Grasmere Hawkshead Lake District

Robert Burns (1759 - 1796)

Robert Burns is de meeste beroemde dichter uit Schotland en heeft ook de bijnaam de Bard of Ayrshire, vanwege het feit dat hij uit dat graafschap afkomstig is. Net als de hiervoor behandelde William Wordsworth is deze Schot ook een exponent van de Romantiek. Zijn werken zijn in het Engels maar vooral ook in het Scots, de Schotse taal zoals die in de laaglanden werd gesproken. Niet te verwarren met de Schotse variant van het Gaelic dat in de Highlands als voertaal diende. Dat is een totaal andere taal. Enkele voorbeelden van zijn bekende dichtwerken zijn The Battle of Sherramuir, Auld Lang Syne en To a Mouse.

Er zijn meerdere locaties die met hem te maken hebben en te bezichtigen zijn. In het dorpje Alloway nabij Ayr kunt u zijn geboortehuis bezichtigen evenals een museum en een parkje met monument dat aan hem gewijd is. Meer richting Engelse grens ligt het stadje Dumfries waar de man ook gewoond heeft. Daar kunt u ook zijn huis bezichtigen, evenals het Burns Centre dat verteld over de laatste jaren die de man in dit toen levendige stadje doorbracht. In het centrum van de hoofdstad Edinburgh vindt u trouwens het Writers Museum dat gewijd is aan de levens van drie grote Schotse schrijvers. Naast Burns zijn dat Robert Louis Stevenson en Sir Walter Scott (zie ook volgende tabblad).

Bekijk de vakantiebestemmingen

ayr Dumfries Edinburgh

In het kort: nog meer bekende schrijvers en dichters

Samuel Taylor Coleridge (1772 - 1834): op één van de vorige tabbladen is Wordsworth behandeld. Hij was een exponent van de Romantiek en dat geldt ook voor zijn vriend Coleridge. U kunt in Nether Stowey, Somerset aan de rand van de Quantock Hills zijn huisje bezoeken. Bekijk deze pagina over graafschap Somerset.

Lord Byron (1788 - 1824): dit is ook van de beroemde Romantisch dichters uit de 18e en 19 eeuw en zeker de meest flamboyante en kortst levende. U kunt vlakbij het dorpje Newstead in het graafschap Nottinghamshire zijn landgoed bezichtigen. Dat heet Newstead Abbey. Bekijk deze pagina over graafschap Nottinghamshire.

Dylan Thomas (1914 - 1953): dit is één van de beroemdste dichters van Wales. De man werd geboren in de kuststad Swansea in Zuid Wales. Daar kunt u tentoonstellingen van hem bekijken in het Dylan Thomas Centre. Een eindje verder naar het westen in Carmarthenshire staat het Dylan Thomas Boathouse. Dat is zijn voormalige woning aan het water in Laugharne. Ook dat kunt u bezichtigen. Bekijk deze pagina over Laugharne en over zuidwest Wales.

Sir Walter Scott (1771 - 1832): misschien wel de meest bekende schrijver uit de Schotse geschiedenis. Hij was dichter maar is vooral bekend vanwege zijn historische romans als Waverley, Rob Roy en Ivanhoe. U kunt zijn landgoed Abbotsford bezoeken vlakbij Tweedbank, Scottish Borders. Dat is op enkele kilometers van het dorpje Melrose. Bekijk hier de pagina over Melrose en omgeving. In de hoofdstad Edinburgh kunt u ook nog een kijkje nemen in het Writers Museum dat ook ruimschoots aandacht voor de man heeft. Zie ook het tabblad over Robert Burns.

Beatrix Potter (1866 - 1943): deze vrouw is een zeer beroemde schrijver en illustratrice van kinderboeken. Ze is bijvoorbeeld bekend door de verhalenreeks over Peter Rabbit. Haar persoonlijke favoriet is The Tailor of Gloucester en daar heeft men in die stad speciaal een museum (en winkel) voor ingericht. Kijk hier voor meer info over de kathedraalstad Gloucester. U kunt echter het meest over haar te weten komen in en rond het dorpje Hawkshead binnen het Lake District National Park. Daar vindt u de Beatrix Potter Gallery en daarbuiten in het gehucht Near Sawrey haar voormalige huis genaamd Hill Top. Ook die kunt u bezichtigen. Bekijk deze pagina over Hawkshead.

Roald Dahl (1916 - 1990): deze man is een nog beroemdere kinderboekenschrijver al zijn zijn werken voor wat oudere kinderen. Ook heeft hij verhalen voor volwassenen geschreven. Beroemd zijn oa. de GVR, Matilda en Sjakie en de Chocaladefabriek. Hij woonde en schreef in het dorpje Great Missenden, Buckinghamshire. Dat is op het fraaie platteland van de Chilterns. In dat dorpje staat een museum maar dat is meer bedoeld voor kinderen. Bekijk deze pagina over Great Missenden.

Emily Brontë (1818 - 1848): deze vrouw was dichter en schrijver en heeft (mede door haar korte leven) maar één boek geschreven. Dat is echter wel zeer beroemd geworden en het heet Wuthering Heights. Het deed veel stof doen opwaaien vanwege het gewelddadige en gepassioneerde karakter van het verhaal, niet gewoon voor boeken toentertijd in Victoriaans Engeland. Ze woonde in het dorp Haworth (West Yorkshire), samen met haar zussen Anne en Charlotte die beiden ook schreven. Dit huis is nu te bezichtigen en heet het Brontë Parsonage Museum. Bekijk deze pagina over Haworth.

Rudyard Kipling (1865 - 1936): dit is een winnaar van de nobelprijs in de literatuur. Hij is onder bekend van The Jungle Book. U kunt zijn huis bezichtigen. Dat staat in het dorpje Burwash op het platteland van de High Weald in East Sussex. Dit huis heet Bateman's. Bekijk deze pagina over Sussex en Hampshire.

Thomas Hardy (1840 - 1928): deze man wordt ook gezien als één van de grootste literaire figuren uit de Britse geschiedenis. Hij was een naturalistische romanschrijver, onder andere bekend door Far from the Madding Crowd. Als u meer van hem wilt zien of weten dan kunt u het beste afreizen naar het graafschap Dorset want daar zijn verschillende interessante locaties, allemaal vlakbij elkaar. In het Dorset County Museum in Dorchester is er aandacht voor de auteur maar in de buurt staan twee van zijn voormalige huizen en die zijn beiden te bezichtigen. De eerste is Hardy's Cottage en het tweede is het grotere Max Gate. Dat is overigens door hemzelf ontworpen maar de oorspronkelijke inboedel is er niet meer. Bekijk deze pagina over het graafschap Dorset.

D.H. Lawrence (1885 - 1930): een bekende auteur die onder andere bekend stond vanwege zijn observaties van de invloed die moderniteit en industrialistie op de mens had. Een voorbeeld van een bekend boek is Women in Love. U kunt zijn geboortehuis bezichtigen. Dat staat in het dorpje Eastwood, Nottinghamshire. Bekijk deze pagina over Nottinghamshire.

George Orwell (1903 - 1950): zijn echte naam is Eric Blair en hij is een beroemde 20e eeuwse auteur die fictie en non-fictie heeft gemaakt. Hij heeft verhaald over zijn tijd in Parijs, in Londen, in Birma en in de mijnen van Wigan maar zijn meest beroemde boek is zijn profetische meesterwerk Nineteen Eighty-Four. Big Brother is watching you.... Dit was tevens zijn laatste boek en dat schreef hij op een wel heel fraaie en afgelegen locatie, namelijk op het eiland Jura in het westen van Schotland. Dat huisje (Barnhill) staat er nog steeds en is te zien maar niet te bezichtigen. Je kunt er komen met auto of bus maar daarna moet je nog steeds meerdere kilometers lopen. Bekijk deze pagina over de eilanden Islay en Jura.Enkele andere thema's:

→ Engelse detective series
→ Midsomer Murders
→ Harry Potter
→ Downton Abbey
→ Father Brown
→ Sherlock
→ Poldark
Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië