Bezienswaardigheden in Somerset

Exmoor National Park Dunster Castle in Somerset, Zuidwest Engeland Barrington Court in Somerset Cheddar Gorge in de Mendip Hills, Somerset Roman Baths en Bath Abbey in Engeland Rondreis door Somerset in Engeland

De kaart van Somerset (+ Wiltshire)

Bekijk hier de interactieve kaart van Somerset (westelijke helft) en Wiltshire (oostelijke helft). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in Wiltshire.

legenda van kaart

Het noorden: Wells, Mendip Hills, Bath en Cotswolds

Somerset in het zuidwesten van Engeland is een graafschap met een gevarieerd landschap en ook een kustlijn. Een speciaal gebied hier in het noorden is de Mendip Hills Area of Outstanding Natural Beauty, een fraai en beschermd heuvelgebied. Het kalkstenen landschap is rotsachtig en heeft steile hellingen en diepe ravijnen. Hier vindt u ook de Cheddar Gorge, de diepste ravijn van Engeland. Hier loopt ook een weg doorheen en het ligt vlakbij het gelijknamige dorpje waar de bekende Cheddar Cheese wordt gemaakt. Er zijn ook grotten, de Wookey Hole is zelfs een bezoekersattractie. Het heeft bijvoorbeeld ook een museum en attracties voor kinderen. Het historische stadje Wells met zijn oude kathedraal ligt hier ook vlakbij. Het centrum was nog een prominente filmlocatie in de humoristische film 'Hot Fuzz'.

De Mendip Hills strekken zich uit tot aan zee. Hier ligt tevens Weston-super-Mare, de prominente badplaats aan de kust van Somerset. Niet ver ten noorden van hier staat ook het gothische landhuis Tyntesfield dat naast dat het een bezoekersattractie is ook een belangrijke filmlocatie was voor de recente speciale Victoriaanse aflevering van 'Sherlock'. In het gebied vindt u ook het prachtige gehuchtje Blaise dat door de National Trust wordt beheerd en Bristol, de grootste stad van zuidwest Engeland. Het is bekend van de imposante Clifton Suspension Bridge maar heeft uiteraard in het centrum ook de nodige andere bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de SS Great Britain, een historisch schip. In de buurt vindt u nog een stad en die is nog bekender. Bath heeft een schitterend historisch centrum met daarin oude Romeinse baden, een middeleeuwse abdij en stijlvolle 'Georgian' huizen. De stad behoort tot het werelderfgoed en ligt net in de Cotswolds Area of Outstanding Natural Beauty. Dit zeer mooie platteland met haar pittoreske dorpjes wordt op een aparte pagina behandeld. Kijk hier voor meer informatie over bezienswaardigheden en mooie locaties in de Cotswolds.

Vakantiebestemmingen in Somerset (noord) + Bristol

Wells Cheddar Bath

groen vlak Bristol groen vlak

Het zuiden: Glastonbury, Quantock Hills en Exmoor

De zuidelijke helft kent ook het nodige natuurschoon en landelijke pracht. Ongeveer in het midden van Somerset ligt het stadje Glastonbury dat tegenwoordig uiteraard vooral bekendheid geniet vanwege het wereldberoemde muziekfestival maar het wordt ook gelinkt aan de legende van King Arthur. Hier zou het Isle of Avalon zich bevinden, de plek waar zijn legendarische zwaard Excalibur gesmeden zou zijn. De meest sprituele plek hier is de Glastonbury Tor waar ooit ook twee kerken hebben gestaan. Vanaf deze heuvel heeft u uitzicht over de Somerset Levels, de kustvlakte rondom het stadje. Enkele jaren geleden stond dit gebied nog een tijdje deels onderwater door overstromingen en hevige regenval. Verder zuidwaarts richting de niet al te grote stad Yeovil kunt u een aantal historische gebouwen en tuinen bezichtigen zoals Muchelney Abbey, Barrington Court en de Tintinhull Garden.

Verder naar het westen wordt het landschap overwegend heuvelachtig en zijn grote delen net als in het noorden beschermd met de status Area of Outstanding Natural Beauty. Dit zijn de Blackdown Hills die grotendeels in het graafschap Devon te vinden zijn en ook de Quantock Hills, een kleiner gebied vlakbij Bridgwater Bay. Het is een wat wilder aandoend gebied met lagere heuvels, wat bos, heidevelden en mooie uitzichten, ook richting zee. Vlakbij staat overigens het huisje van de bekende Britse dichter Samuel Coleridge, nu een kleine bezoekersattractie van de National Trust. Nog verder westwaarts en u komt in de natuur van het Exmoor National Park. Het begint bij het kuststadje Minehead en voorbeelden van mooie dorpjes en vakantiebestemmingen zijn Dunster en Porlock. Het park ligt ook voor een groot deel in Devon. Leest u hier verder over bezienswaardigheden en mooie locaties in Devon & Exmoor.

Vakantiebestemmingen in Somerset (zuid)

Glastonbury Minehead Porlock

Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een behoorlijk aantal mooie locaties te bezoeken. U vindt hier de nodige historische huizen, tuinen en andere gebouwen. Een aantal worden beheerd door de organisatie National Trust (NT) en enkele door English Heritage (EH). Er staan overigens ook enkele locaties bij van de stad Bristol en omgeving (ook op de kaart). Sherborne ligt overigens net over de grens in het aangrenzende graafschap Dorset.

Historische huizen vaak met tuin:
Dunster Castle (NT) - Coleridge Cottage (NT) - Barrington Court (NT) - Treasurer's House Martock (NT) - Montacute House (NT) - Sherborne Castle - Lytes Cary Manor (NT) - Bishop's Palace (Wells) - Bath Assembly Rooms (NT) - Georgian House - Bristol - Tyntesfield (NT) - Clevedon Court (NT)

Andere gebouwen:
Sherborne Old Castle (EH) - Cleeve Abbey (EH) - Muchelney Abbey (EH) - Wells Cathedral - Farleigh Hungerford Castle (EH) - Bath Abbey - Roman Baths (Bath) - No1 Royal Crescent (Bath) - Bristol Cathedral - Blaise Hamlet (NT)

Tuinen en parklandschappen:
Prior Park (NT) - Tintinhull Garden (NT)

Enkele musea:
Wells & Mendip Museum - Jane Austen Centre (Bath) - Holburne Museum (Bath) - Brunel's SS Great Britain (Bristol) - Blaise Castle House Museum - Fleet Air Arm Museum - Haynes International Motor Museum


Terug naar:

→ Somerset & Wiltshire