Bezienswaardigheden in Pembrokeshire en Zuidwest Wales

Three Cliffs Bay op de Gower in Wales Tenby in Zuidwest Wales Barafundle Bay in Pembrokeshire, Wales Carew Castle in Zuidwest Wales St David's Cathedral in Pembrokeshire, Wales Abermawr in Pembrokeshire, Zuidwest Wales Dylan Thomas Boathouse in Laugharne Rondreis door Zuid Wales

De kaart van zuidwest Wales

Bekijk hier de interactieve kaart van Zuidwest Wales inclusief het Pembrokeshire Coast National Park, de westkust en het schiereiland de Gower. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart


Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Er is dus veel mooie natuur maar er zijn ook verschillende historische gebouwen en andere bezienswaardigheden te bezichtigen. Een aantal locaties worden beheerd door de erfgoed-organisatie National Trust (NT) of Cadw (Ca). Niet voor alle historische attracties van Cadw wordt entree geheven. Bekijk de bestemmingspagina's om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Oude kastelen:
Cilgerran Castle (Ca) - Pembroke Castle - Llawhaden Castle (Ca) - Llansteffan Castle (Ca) - Kidwelly Castle (Ca) - Weobley Castle (Ca) - Oxwich Castle (Ca) - Laugharne Castle (Ca) - Carew Castle & Tidal Mill

Andere historische locaties en tuinen:
Llanerchaeron (NT) - St Dogmaels Abbey (Ca) - St David's Cathedral - St David's Bishop's Palace (Ca) - Tudor Merchant's House (NT) - Dylan Thomas Boathouse - National Botanic Garden of Wales - Aberglasney Gardens

Enkele musea en andere attracties:
Aberystwyth Cliff Railway - National Wool Museum - Dolaucothi Gold Mines (NT) - Gun Tower Museum - Tenby Museum - Swansea Museum - National Waterfront Museum - Dylan Thomas Centre


Bezoekerspassen kopen voor de National Trust, Cadw, etc...

Pembrokeshire Coast National Park

Zuidwest Wales is een regio met bijzonder fraaie kustlandschappen en is over het algemeen ook een stuk minder heuvelachtig dan de rest van het land. Vlak is het echter zeer zeker niet want Wales is bijna overal geaccidenteerd. Een belangrijk deel van het zuidwesten wordt ingenomen door het Pembrokeshire Coast National Park. Zoals de naam al aangeeft is dit een beschermd kustgebied en het heeft veel natuurlijke schoonheid in de vorm van kliffen, baaien, stranden en een paar kleine eilandjes. U vindt er slechts kleine dorpen en stadjes. Een populaire bestemming is het badplaatsje Tenby dat een mooi havengebied heeft met kleurige huisjes. Hier kunt u op het strand liggen maar dat kan bijvoorbeeld ook in het nabij gelegen Saundersfoot. Het nationale park is echter vooral een gebied voor liefhebbers van natuurschoon en ook zeker van wandelen. U kunt er het Pembrokeshire Coast Path volgen. kunnen boeken.

Voorbeelden van mooie natuurlijke locaties zijn het Stackpole Estate met zijn stranden, bossen en vijvers, de prachtige schiereilandjes Marloes en St Davids, de ruige kliffen van Strumble Head en de Foel Cwmcerwyn, met 536 meter de hoogste top in het park. Deze heuvel ligt overigens een eindje verder landinwaarts. Er zijn ook enkele kleine eilandjes om te bezoeken. Vanuit Tenby kunt u met de boot naar Caldey Island dat één van de 'heilige eilandjes' is van Groot-Brittannië. Er staat een abdij. Vanuit Marloes kunt u een boottrip maken naar de natuurreservaten Skomer en Skokholm waar u bijvoorbeeld puffins (papegaaiduikers) kunt zien. Verder naar het noorden ligt Ramsey Island een stukje voor de kust van St David's. Ook dit is een natuurreservaat waar in het najaar ook zeehonden te zien zijn. Het Pembrokeshire National Park heeft zoals gezegd alleen kleinere plaatsen binnen haar grenzen zoals het net al genoemde Tenby, kleine dorpjes en gehuchten als Manorbier, Little Haven, Solva en Porthgain, stadjes als Pembroke, St David's, Fishguard en Newport. Naast alle natuur zijn er ook enkele historische bezienswaardigheden te bezichtigen waaronder een paar kastelen als Pembroke Castle en Llawhaden Castle. Ze staan dan wel allemaal even buiten het nationale park.

Vakantiebestemmingen aan de Pembrokeshire Coast

Tenby St Davids Fishguard

Andereg gebieden: Gower AONB, Carmarthenshire en de westkust

De Gower is de naam van een schiereiland en tevens Area of Outstanding Natural Beauty, de oudste van Groot-Brittannië. Het 'aanhangsel' is gesitueerd aan de zuidkust van Wales, ten oosten van het Pembrokeshire Coast National Park en zeer dicht bij de stad Swansea. Het schiereiland is licht heuvelachtig en heeft prachtige kustgebieden met wederom baaien, kliffen, stranden maar ook vele grotten en enkele oude steengroeves. Een goede uitvalsbasis om het gebied te verkennen is het kleine stadje Mumbles waar de nodige accommodatie te vinden is. Hier in de buurt vindt u bijvoorbeeld de kiezelstranden van Bracelet Bay en de zandstranden van Caswell Bay. Het landschap bestaat landinwaarts uit een beetje bos maar voornamelijk weiden en akkerland. De echte natuurlijke schoonheid vindt u hier vooral aan zee bij locaties als Pwll Du Head, Worms Head, de schitterende Three Cliffs Bay en de duinen en kwelders van North Gower. In Rhossili kunt u terecht in het bezoekerscentrum van de National Trust die de meeste van net genoemde locaties beheerd.

Net ten noordwesten van het schiereiland ligt het stadje Llanelli en haar Wetland Centre waar vogels te zien zijn, inclusief flamengo's. Dit sluit aan op het 22 kilometer lange Millennium Coastal Park, een recratiepark aan Carmarthen Bay met een eigen bezoekerscentrum. Hier zit u al in het graafschap Carmarthenshire waar u bijvoorbeeld het stadje Laugharne vindt dat bekend is omdat Dylan Thomas, éen van 's lands beroemdste schrijvers hier een tijd woonde. Er staat ook een kasteel.

Een heel eind verderop, ten noorden van het Pembrokeshire Coast National Park zijn ook nog enkele locaties die het vernoemen waard zijn. Zo vindt u hier het badplaatsje New Quay (niet te verwarren met Newquay in Cornwall, zuidwest Engeland) waar u ook een bezoekje kunt brengen aan het Cardigan Bay Marine Wildlife Centre en meegaan op een boottocht om dolfijnen te zien. Hier vlakbij kunt u ook Llanerchaeron bezichtigen, een stijlvolle historische villa. Dit is ook vlakbij het mooie kustdorpje Aberaeron en iets verder van Aberytswyth, een badplaats, universiteitsstadje en de grootste plaats aan de westkust van Wales. U vindt er een paar musea, een strand om in de zon te liggen en ook een Cliff Railway zodat u van mooie uitzichten over het stadje en de baai kunt genieten. Aberytswyth ligt overigens maar 15 kilometer ten zuiden van het bergachtige Snowdonia National Park maar dat gebied wordt niet hier behandeld. Kijk hier voor meer info over bezienswaardigheden en mooie gebieden in Noord Wales.

Vakantiebestemmingen buiten Pembrokeshire

Mumbles Laugharne New Quay

groen vlak Aberystwyth groen vlak

Terug naar:

→ Zuidwest Wales