De badplaats Aberystwyth aan de westkust van Wales

Aberystwyth in Noord Wales Boeken Aberystwyth in Noord Wales Aberdovey in Noord Wales South Snowdonia in Wales Happy Valley in Snowdonia Wales Elan Valley in Midden Wales Ellan Valley in Mid Wales Aberaeron in Wales New Quay in Wales Rondreis door Zuid Wales Rondreis door Snowdonia in Noord Wales

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizen
Vale of Rheidol Railway in Aberystwyth, Wales

Aberystwyth is een historisch universiteitstadje en badplaats in het westen van Wales en telt ongeveer 18 duizend inwoners. Het is één van de prominente vakantiebestemmingen in dit specifieke deel van het land en ligt in het graafschap Ceredigion. Verder is het dus gesitueerd aan de kust, heeft het ook twee stranden en ligt het slechts 15 kilometer ten zuiden van het Snowdonia National Park waar u van prachtige berglandschappen kunt genieten. Het Pembrokeshire Coast National Park vindt u ongeveer 60 kilometer ten zuiden van deze plaats en dat is een geheel ander landschap. Dat gebied staat bekend om haar fraaie kustlandschappen.

De badplaats en de landinwaarts gesitueerde heuvels vormen ook de filmlocaties van de detectiveserie Hinterland. Het is uiteraard ook mogelijk om in Aberystwyth enkele musea te bezichtigen, namelijk het Ceredigion Museum en het kunstmuseum. Daarnaast kunt u met de Cliff Railway op een hoge klif komen om te genieten van prachtige uitzichten over Cardigan Bay en over het stadje zelf uiteraard. Ook kunt u een ritje maken met een oude stoomtrein. Die vertrekt hier in de badplaats en dat is de Vale of Rheidol Railway. Dat is een treinreis tussen Aberystwyth en Devil's Bridge en duurt een uur. Bij het eindpunt zou u de Devil's Bridge Falls (watervallen) bekijken. Verder weg vindt u de schoonheid van de Elan Valley, een streek met grote reservoirs, heuvels en een fraaie dam.


De locatie van Aberystwyth

Enkele bestemmingen in de regio

Barmouth New Quay Fishguard

Mogelijkheden om naar Aberystwyth te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Aberystwyth te reizen. Zo kunt u met de auto gaan. In het noorden van Frankrijk, vlakbij de Belgische grens, zijn er drie manieren om het Kanaal over te steken. Bij alle drie kunt u de auto, camper of ander gemotoriseerd vervoer meenemen. De snelste is de Eurotunnel Shuttle waarbij u zittend in de auto op een trein door de kanaaltunnel reist. Slechts een rit van 35 minuten van Calais naar Folkestone maar wel redelijk prijzig. U kunt ook gebruik maken van de veerboot, namelijk vanuit Duinkerken en ook weer Calais. De overtochten duren respectievelijk 2 en 1,5 uur en zijn minder duur. De autorit naar Aberystwyth duurt daarna nog ongeveer 6 uur. Als u de veerboot in Nederland wilt nemen dan kunt u met de 6,5 uur durende overtocht van Hoek van Holland naar Harwich meegaan. Vanaf die haven is het ongeveer 5,5 uur rijden.

Als u alleen met het openbaar vervoer zou willen reizen dan kan dat en als u met het vliegtuig gaat dan kan dat zelfs behoorlijk efficient. Er is namelijk een rechtstreekse treinverbinding tussen Birmingham International (de luchthaven van Birmingham in Engeland) en dit kuststadje. Die treinreis duurt ongeveer 3,5 uur. U kunt niet de hele dag door gebruik maken van de directe dienst, in enkele gevallen moet u wel een keer overstappen. De reisduur wordt echter niet langer. De treinen komen bijvoorbeeld ook langs Welshpool en het Engelse Shrewsbury. Als u vanuit Aberystwyth bijvoorbeeld met de trein naar Barmouth en Porthmadog aan de kust van Snowdonia wilt reizen, stap dan over in Dovey Junction.


Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Alles over Noord Wales
→ Hotels en vakantiehuizen in Snowdonia en Noord Wales
→ Bezienswaardigheden in Noord Wales