Plaatsen en gebieden uit de Britse detective series

Cornwall Midsomer Murders in Groot-Brittannië Inspector Morse in Oxford Broadchurch in Dorset Sherlock Holmes 221B Baker Street in Londen Father Brown's kerkje in Gloucestershire, Cotswolds Poldark in Cornwall Vera Stanhope in Newcastle

Zuid Engeland: oa. Midsomer Murders, Father Brown en Broadchurch

De lijst met Engelse detective series die de afgelopen decennia gemaakt zijn is enorm. ITV heeft een flink aantal op haar naam staan maar ook de BBC heeft een aantal prachtige series gemaakt. Voor de echte fans gaat het zeker niet alleen maar om het plot maar ook om de prachtige steden, dorpjes en landelijke gebieden waar de series gefilmd zijn. U kunt hier lezen in welke plaatsen en/of gebieden de verschillende detectives zijn opgenomen, zeker handig als u daar nog eens wilt rondkijken. Ik heb een klein aantal voor u uitgelicht. De BBC serie Sherlock speelt zich voor het grootste deel af in Londen. Daar is een speciale pagina over. Kijkt u hier verder:

Filmlocaties van Sherlock in Londen


1. Midsomer Murders is de langst lopende Engelse detective serie en is enorm populair, vooral ook vanwege de fraaie opnamelocaties. Er wordt gefilmd op het platteland van Oxfordshire en vaak in de Chilterns Area of Outstanding Natural Beauty. Lees hier verder:

Bezoek het land van Midsomer Murders


2. Inspector Morse is waarschijnlijk de bekendste serie van de jaren '90. Het speelde zich af in de historische universiteitsstad Oxford. De stad ligt overigens behoorlijk dicht bij het gebied waar Midsomer Murders wordt opgenomen dus u kunt een bezoek aan beide prima combineren. Na 13 jaar stopte de serie maar 6 jaar later keerde zijn toenmalige adjudant Lewis terug in de rol van inspecteur en na 9 succesvolle seizoenen is ook deze inmiddels tot een eind gekomen (2015). Lewis speelt zich ook af in Oxford en dat geldt tevens voor de nog lopende serie Endeavor, dat gaat over de jonge Morse, toen nog Detective Constable.

De historische stad Oxford - bezienswaardigheden, reisinfo en accommodaties


3. Father Brown speelt zich af in de jaren '50 op het schitterende platteland van de Cotswolds Area of Outstanding Natural Beauty met zijn pittoreske dorpjes. Dit gebied vindt u een kilometer of 50 ten noordwesten van Oxford. De serie rond de katholieke priester (die dus ook moorden oplost) speelt zich af in en rond het fictieve dorpje Kembleford. De echte kerk staat in het dorpje Blockley, Gloucestershire.

Bezoek het land van Father Brown


4. Broadchurch is een veelgeprezen serie waarvan het laatste seizoen (3) al afgerond is. Het kan zijn dat u als Nederlandse als Vlaamse kijker deze (op het moment van lezen) nog niet gezien heeft. De serie bestaat niet uit op zichzelf staande afleveringen maar heeft een doorlopend plot. Hoofdrolspelers zijn inspecteurs Alec Hardy en Ellie Miller. De voornaamste opnamelocatie is het kustdorp West Bay. Dat ligt aan de Jurassic Coast World Heritage Site in Dorset, Zuid Engeland. Ook is er wat gefilmd in plaatsen als Bristol en Weston Super Mare.

Het kustdorp West Bay - reisinfo en accommodaties


5. Grantchester speelt zich ook af in de jaren '50 maar deze keer in het gelijknamige dorpje Grantchester dat ook daadwerkelijk bestaat. Het ligt aan de rand van de beroemde en mooie universiteitsstad Cambridge in het graafschap Cambridgeshire. Tov. van het vorige gebied is dit een eind verder naar het noordoosten. Beide plaatsen dienen als filmlocatie waaronder de King's Parade in Cambridge waar ook de prachtige King's College Chapel staat. De hoofdpersonen zijn de predikant Sidney Chambers en Inspector Geordie Keating.

De historische stad Cambridge - bezienswaardigheden, reisinfo en accommodaties

Noord Engeland: oa. DCI Banks, Happy Valley en Vera

6. DCI Banks is een relatief nieuwe serie waarvan de laatste aflevering inmiddels al geschoten is. Het speelt zich af in de grote stad Leeds en het omliggende land van het graafschap West Yorkshire. Denk aan plaatsen als Otley, Morley en Burley maar ook de 'moors' van West Yorkshire zijn vaak te zien. Dat zijn de heuvelachtige heidevelden in het noorden van het graafschap. Dit graafschap is ook het gebied waar de bekroonde kortlopende serie Happy Valley is gefilmd en dan met name de Calder Valley in het westen, rond steden als Bradford, Halifax en Huddersfield. Het inmiddels al lang gestopte A Touch of Frost speelde zich ook af in deze regio.

West Yorkshire - bezienswaardigheden, reisinfo en accommodaties


7. Vera is een nog lopende detective serie rond Detective Chief Inspector Vera Stanhope. De opnames vinden plaats in het noordoosten van Engeland, in de binnenlanden en kustgebieden van de graafschappen Northumberland, Tyne & Wear en County Durham. De stad Newcastle maakt veelvuldig haar opwachting maar ook afgelegen landelijke gebieden komen regelmatig in de serie voor. Denk aan Lindisfarne en Craster aan de Northumberland Coast en Rothbury aan de rand van het heuvelachtig nationale park. Hadrian's Wall is al eens voorbijgekomen, net als het kuststadje Whitley Bay. Ook de kusten en 'moors' van County Durham heeft u al eens voorbij zien komen. Inspector George Gently werd ook gefilmd in het noordoosten maar dan meer specifiek in County Durham. Deze serie speelde zich af in de jaren '60.

De gebieden: Northumberland | County Durham | Tyne & Wear en Newcastle

Ook niet vergeten: Poldark, Hinterland en Shetland

8. Poldark is geen detective serie maar mag hier toch even genoemd worden vanwege de prachtige filmlocaties. Het wordt namelijk opgenomen in Cornwall, het verre zuidwestelijke uiteinde van Engeland. Deze dramaserie speelt zich af rondom Ross Poldark in de 18e eeuw. Hij keert terug vanuit de Amerikaanse Onafhanklijksheidoorlog naar de kopermijnen van Cornwall. Zo is op vele verschillende fraaie locaties gefilmd zoals bijvoorbeeld Kynance Cove, St Agnes Head, Porthcothan Bay, Charlestown en de Levant Mine, tegenwoordig een historische attractie van de National Trust.

Bekijk hier het Cornwall van Poldark


9. Hinterland is een politiedetective met in de hoofdrollen DCI Mathias en DI Mared Rhys. Er zijn 'as we speak' 3 series gemaakt en deze spelen zich af in en rondom Aberystwyth. Dat is een universiteitsstadje en badplaats aan de westkust van Wales. Er is ook veel gefilmd in de heuvels op het platteland waaronder de Ceredigion Hills. Men heeft deze series overigens tweetalig opgenomen. Vanzelfsprekend in het Engels maar ook in het Welsh, de taal die velen in Wales beheersen.

Aberystwyth - bezienswaardigheden, reisinfo en accommodaties


10. Shetland is een detectiveserie op - hoe kan het ook anders - de Shetland eilanden. Dit is het meest noordelijk gelegen stukje Schotland, zeer ver van de kust af. Er is veel gefilmd in Lerwick, de grootste plaats op het hoofdeiland, daar waar ook de veerboten vanuit Orkney en Aberdeen arriveren en vertrekken. Ook zijn er uiteraard de nodige opnamelocaties in de nog meer rustige delen van het boomloze eiland en de kleinere omliggende exemplaren. De hoofdrol is weggelegd voor Detective Inspector Jimmy Perez.

Shetland - bezienswaardigheden, reisinfo en accommodaties


Enkele andere thema's:

→ Downton Abbey
→ Harry Potter
→ Beroemde schrijvers en dichters
Terug naar:

→ Vakantietips voor Groot-Brittannië