Het dorpje Haworth van de Brontë Sisters in West Yorkshire

Treinstation van Haworth in West Yorkshire Het dorp Haworth in West Yorkshire, Engeland Brontë Parsonage Museum in Haworth, West Yorkshire Boeken Saltaire in West Yorkshire Halifax in West Yorkshire Norland Moor in West Yorkshire Shibden Hall in West Yorkshire Gibson Mill in West Yorkshire Hebden Bridge in West Yorkshire Yorkshire Dales National Park in Noord Engeland Skipton Castle in North Yorkshire Bolton Abbey in North Yorkshire Bradford in West Yorkshire Rondreis door Peak District en West Yorkshire in Engeland

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizenHaworth in West Yorkshire, Engeland

Haworth is een prachtig dorp in het graafschap West Yorkshire gelegen in het noordwestelijke kwart van Engeland. Het ligt in het mooie, heuvelachtige en relatief rustige deel van het graafschap, ongeveer 15 kilometer van de stad Bradford. In Haworth kunt u het Brontë Parsonage Museum bezoeken dat gewijd is aan de beroemde gezusters (auteurs). Dit is het gebouw waar ze het grootste deel van hun leven woonden en hun boeken schreven. Daarnaast kunt u hier ook een rit maken met de toeristische diesel of stoomtreinen van de Keighley and Worth Valley Railway. Dit is een 8 kilometer lang traject tussen Keighley en Oxenhope waarbij u dus ook kunt opstappen bij het fraaie stationnetje van Haworth.

Mooie gebieden zijn er ook in de omgeving, bijvoorbeeld Ilkley Moor hier ten noorden van, het gebied genaamd Hardcastle Crags (National Trust) waarvan het bezoekerscentrum in de Gibson Mill gesitueerd is en uiteraard ook het prachtige Yorkshire Dales National Park, niet meer dan 20 kilometer rijden. Voorbeelden van historische attracties iets verder buiten het dorp zijn de East Riddlesden Hall en het zeer fraaie werelderfgoed-dorp Saltaire, te vinden vlakbij het stadje Shipley. Op één van de foto's ziet u ook Norland Moor, een heidegebied vlakbij de stad Halifax. Dergelijke heidevelden bloeien normaal gesproken vanaf midden augustus. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, herbergen en vakantiehuizen in Haworth.

Wandelen

In de omgeving van het dorp kunt u ook wandelen zoals bijvoorbeeld over de paden van de Pennine Way, één van de langste meerdaagse wandelroutes van Groot-Brittannië. Zo kunt u zuidwaarts richting Hebden Bridge en noordwaarts naar de Yorkshire Dales lopen. Ook vindt u hier de Brontë Way, een route die van oost naar west loopt, namelijk van Oakwell Hall in Birstall (West Yorkshire) tot Gawthorpe Hall in Lancashire. Deze vierdaagse wandeling komt langs plaatsen die een sterke link hebben met de familie Brontë.

Meer info: Pennine Way | Brontë Way


De locatie van Haworth

Enkele bestemmingen in de buurt

Hebden Bridge Leeds Skipton

Mogelijkheden om naar Haworth te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Haworth te reizen. Een voor de hand liggende optie is dat u met de auto gaat. Een logisch vervolg is dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Vanaf die plek is het nog ongeveer 2,5 uur rijden naar het stadje.

Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 2 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire en die duurt net zo lang, wederom een nachtdienst. Mocht u via persé via Zuid Engeland willen reizen om zo gebruik te kunnen maken van een veel kortere en goedkopere overtocht (bijvoorbeeld van Duinkerken naar Dover ) dan moet u in Engeland wel een stuk langer in de auto zitten, namelijk zo'n 5,5 uur.

In het stadje vindt u geen regulier treinstation maar er rijdt gedurende het seizoen wel een historische trein. Dat is de korte spoorlijn tussen Oxenhope en Keigley, genaamd de Keigley & Worth Valley Railway. In Keighley kunt u wel op een gewone trein stappen, bijvoorbeeld naar Skipton of de steden Bradford en Leeds. In Haworth kunt u ook op de bus stappen, bijvoorbeeld naar het net al genoemde Keighley en Bradford.


Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Alles over South en West Yorkshire
→ Hotels en vakantiehuizen in South -en West Yorkshire
→ Bezienswaardigheden in West Yorkshire