Bezoek filmlocaties uit de BBC serie Sherlock

221B Baker Street van Sherlock Holmes in Londen Baker Street metrokaart in Londen Baker Street undergroundstation in Londen Sherlock Holmes Museum in Baker Street, Londen Trafalgar Square in de City of Westminster, Londen St James Park in Londen Buckingham Palace in Londen Sherlock Holmes Pub in Londen Westminster Palace in Londen Tower of London in Engeland De gevangenis Sherrinford uit Sherlock Sherlock Holmes' Dartmoor, Engeland Het landgoed Tyntesfield in Somerset, Engeland

De slimste 'consulting detective' van Engeland

Onderaan de pagina ziet u een interactieve kaart met daarop een aantal filmlocaties (in Londen) uit de inmiddels gestopte detective serie Sherlock. Het is niet zeker of er op een later tijdstip nog meer afleveringen worden gemaakt. De serie is logischerwijs geïnspireerd op de boeken over Sherlock Holmes en Dr Watson, aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw geschreven door Sir Arthur Conan Doyle. Het meest is er in en rond het centrum van Londen gefilmd want daar spelen de meeste verhalen zich ook af. Veel binnenscenes zijn ook op andere plekken gefilmd waaronder in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Bekijk de volgende tabbladen voor nog wat meer uitleg.

Interactieve kaart met Sherlock locaties
Op vakantie in de stad van Sherlock en John Watson?

U boekt hier uw accommodatie(s) bij booking.com. De keus is daardoor groot. Door op deze pagina via Groot-Brittannië Liefhebbers te boeken beloont u tevens de jarenlange inzet die in deze website gestopt wordt. Het is dus ook een manier om uw waardering te tonen zonder dat u er iets extra's voor hoeft te betalen. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw steun. Daarnaast kunt u tevens gratis van service gebruik maken als u wilt.

Extra: als u wilt kunt u als beloning een * eigen online pagina op Groot-Brittannië Liefhebbers krijgen met informatie over de gebieden en/of plaatsen waar u net geboekt heeft. Handig om als naslagwerk te gebruiken tijdens de vakantie. Stuur een bericht naar info@groot-brittannie-liefhebbers.nl (of fb bericht) en vermeld de geboekte accommodatie(s), plaats(en) + de data die daarbij horen. De data zijn alleen maar nodig om de boeking te controleren, die komen niet op de pagina te staan. Heeft u gedetailleerde hulp vooraf nodig? Misschien bent u dan wel geïnteresseerd in een * vakantieplan op maat.


Inn Cottage in Engeland

Sherlock in Londen - Baker Street en Westminster

Deze serie met Benedict Cumberbatch en Martin Freeman in de hoofdrol liep tussen 2010 en 2107 en is (voorlopig) gestopt. Er zijn vier seizoenen met 3 afleveringen en ook is er nog een speciale film geweest die zich grotendeels afspeelde in de 19e eeuw en die heet The Abominable Bride. Alle andere afleveringen speelden in de tegenwoordige tijd waarvan het gros in Londen. De bekendste plek is uiteraard het woonadres van de detective en zijn kompaan Dr Watson. Dat is 221B Baker Street en dat adres bestaat echt. U vindt er het Sherlock Holmes Museum al moet gezegd dat het exterieur van het huis in de serie opgenomen werd in 187 North Gower Street. Dat is ook relatief in de buurt. Daarnaast bevindt zich Speedy's Sandwich Bar and Cafe, een eettentje dat je in de serie ook steeds ziet.

De meeste opnames voor de films zijn gemaakt in het centrum van Londen. Denk aan bekende locaties als Trafalgar Square waar ook de National Gallery is gesitueerd, Westminster Palace (het parlement) dat dreigde te worden opgeblazen en Buckingham Palace waar ze nog op het appèl moesten komen. Vlakbij Trafalgar Square aan Northumberland Street kunt u wat eten en drinken in The Sherlock Holmes pub. Daar is ook een recreatie te vinden van de studeer -en woonkamer van Holmes en Watson maar dan geïnspireerd op de oorspronkelijke versie van Sir Arthur Conan Doyle. Hier in de buurt zijn nog veel meer plekken die u bekend voor zouden kunnen komen. Er is gefilmd op verschillende bruggen over de Theems, namelijk de Hungerford Bridge, Waterloo Bridge en de Millennium Bridge. De buitenkant van de Diogenes Club waar broer Mycroft vaak verblijft is in werkelijkheid de buitenkant van de British Academy.

Voorbeelden van andere locaties zijn Gerrard Street in Chinatown (in 'The Blind Banker'), Piccadilly Circus dat tijdens elke leader te zien is en het Southbank Skatepark dat aan de andere kant van de rivier te vinden is. In 'The Sign of Three' zie je ze ook nog over het bruggetje in St James Park wandelen en later op een bankje zitten kijkend naar de wachters vlakbij het paleis. Dat is het Guards Museum. Het bankje staat er overigens niet, dat heeft men speciaal voor de serie neergezet.

Kies uw vakantiebestemming

City of Westminsters City of London Kensington en Chelsea

Filmlocaties iets verder uit het centrum

In en rond het financiële hart van de City of London kunt u ook enkele locaties vinden. Er is de scene uit de 'Reichenbach Fall' waar Moriarty aangetroffen wordt in een vitrine met kroon op zijn hoofd. Dat tafereel speelt zich in de film af in de Tower of London. Alles is echter opgenomen in Cardiff Castle in Wales. Wel te zien in de films zijn het bankgebouw Tower 42, de Old Bailey en veelvuldig het St Bart's, oftewel het St Bartholomew's Hospital. De meest in het oogspringende scene is die waarin Sherlock van het dak springt. Dat is het spectaculaire einde van serie 2.

Dan nu nog de meest westelijk gesitueerde icoontjes op de kaart. 44 Eaton Square is de buitenkant van het huis van Irene Adler in 'A Scandal in Belgravia'. Aan aan de andere kant van de Theems staat het iconische Battersea Power Station. Ook dat komt voor in de net genoemde aflevering. Ooit was dit een kolencentrale, tegenwoordig een appartementencomplex met ook winkels en restaurants. Een heel bijzondere plek is 23-24 Leinster Gardens, een straat ten noorden van de Kensington Gardens. Het komt voor in 'The Vow', de laatste aflevering uit serie 3. Deze twee (op het oog) woonadressen zijn slechts facades. Vroeger moesten de ondergrondse treinen van tijd tot tijd boven komen om stoom uit te blazen en dat wilde men in de betere wijken enigszins verborgen houden. Dit was een stijlvolle manier. Leinster Gardens 22 en 25 zijn dus wel gewoon bewoond.

Kies uw vakantiebestemming

City of Westminsters City of London Kensington en Chelsea

Sherlock in Wales

Er zijn ook buiten Londen behoorlijk veel scenes gefilmd, waaronder in Wales. Bijvoorbeeld de nodige binnenscenes in de Upper Boat Studios, Cardiff. Daar worden meer BBC series opgenomen. Dat geldt ook voor de opnames van de binnenscenes van 221B Baker Street. Maar er zijn meer locaties. Cardiff Castle gaat door als de Tower of London, het National Museum Cardiff als het National Antiques Museum ('The Blind Banker') en de centrale bibliotheek van de stad als de West Kensington Library.

Buiten de hoofdstad van Wales zijn is ook gefilmd. Denk aan het historische Tredegar House (kunt u bezichtigen) dat voorkomt in de 'Reichenbach Fall'. Dat is het huis waar twee kinderen zijn ontvoerd. De aflevering 'Hound of the Baskervilles' speelt zich af in het Dartmoor National Park in zuidwest Engeland maar is grotendeels opgenomen in Wales. Zo is Dewer's Hollow gefilmd in/bij de Three Bears Caves. Dat is in het Fforest Fawr Country Park binnen het Brecon Beacons National Park. The Cross Keys Pub waar enkele scenes afspelen staat ook weer in Wales en wel in het gehucht St Hilary, Glamorgan. Dat is in het echt The Bush Inn, gesitueerd op een half uur rijden van de hoofdstad. In de laatste aflevering - 'The Final Problem' - speelt het verhaal zich grotendeels af in de gevangenis Sherrinford. Dat is in werkelijkheid (althans het uiterlijk daarvan) St Catherine's Fort op het kleine gelijknamige getijdeneilandje pal voor de kust bij Tenby in het zuidwest Wales. Dat is te bezichtigen.

Kies uw vakantiebestemming

Cardiff Brecon Beacons Tenby

Sherlock in Engeland

Voortbordurend op het vorige tabblad: de 'Hound of the Baskervilles' is voor een deel gefilmd in Wales maar ook wel degelijk in het Dartmoor National Park waar het verhaal zich immers afspeelt. Zo is er het fraaie shot waarbij Sherlock vanaf Hound Tor naar de militaire Baskerville testfaciliteit kijkt. Die faciliteit is er overigens met een visueel effect in gemonteerd. Hound Tor is een grote rotsachtige top in het landschap, een typisch geologisch kenmerk van dit nationale park. De locatie is te vinden in de buurt van het dorpje Widecombe-in-the-Moor.

Voor de speciale 19e eeuwse aflevering genaamd 'The Abominable Bride' is er onder andere gefilmd in Bristol. The Famous Royal Navy Volunteer daar is de setting van The Criterion. Voor 'The Sign of Three' waar John Watson en Mary trouwen zijn ook twee locaties in (en net buiten) de stad gevonden. Dat zijn Goldney Hall en de St Mary's kerk in Stoke Bishop. Voor de 19e eeuwse film is de schietscene gefilmd in de Bath, aan Queen Street. De opnames van de crypte meer aan het einde van de film komen uit de crypte van de kathedraal van Gloucester. Daarnaast is het nog het vermelden waard dat het prachtige huis van de familie Carmichael (waar de man vermoord wordt) te bezichtigen is. Dat is een historische bezoekersattractie en heet Tyntesfield, slechts 20 minuten rijden van Bristol.

Kies uw vakantiebestemming

Dartmoor Bristol Bath

Gloucester groen vlak Somerset


Enkele andere thema's:

→ Engelse detective series
→ Midsomer Murders
→ Downton Abbey
→ Poldark
→ Father Brown
→ Harry Potter
→ Beroemde schrijvers en dichters
Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië