Kerstmarkten bezoeken in Groot-Brittannië 2018-2019

Vakantieplan kerst in Engeland Kerst op Trafalgar Square in Londen Winter in Edinburgh, Schotland Kerst in Rochester, Kent Kerst en sneeuw in Bath, Engeland

Kerstsfeer opsnuiven in Groot-Brittannië

Verspreid over Groot-Brittannië zijn er verschillende kerstmarkten die u kunt bezoeken. En u heeft alle tijd want die worden in de meeste gevallen georganiseerd van halverwege november tot eind december. Hieronder ziet u een zestal mooie kerstmarkten in Groot-Brittannië waarvan 5 in Engeland en 1 in Schotland. De data die u ziet zijn in 2018 (en soms tot in januari 2019).

Hyde Park Winter Wonderland: 22 november tot 6 januari

In Londen vind je niet alleen stalletjes maar een heel spektakel met allerlei andere gezellige attracties zoals een ijsbaan, een circus, shows en een reuzenrad. Dit evenement wordt elk jaar gehouden in Hyde Park, het grootste park in het centrum van Londen: het Hyde Park Winter Wonderland. Uiteraard kun je ook Londen ingaan, verschillende van haar vele historische attracties bezichtigen en winkelen bij Harrods of Selfridges om maar eens twee beroemde winkels te noemen. Je kunt ook de prachtige Kew Gardens bezoeken waar je een traject kunt volgen langs mooie verlichting.

City of Westminsters Kensington en Chelsea Richmond

Winchester Christmas Market: 17 november tot 20 december

Winchester is een kleine historische stad in het graafschap Hampshire, Zuid Engeland. Het heeft ook verschillende musea en een prachtige oude kathedraal. De kerstmarkt wordt bij de Winchester Cathedral gehouden en is daarom één van de mooiste kerstmarktlocaties die er is: de Winchester Christmas Market. U treft er veel houten stalletjes met snuisterijen en voedsel. Het stadje heeft een treinstation dus u kunt er met het openbaar vervoer komen.

groen vlak Winchester groen vlak


Bath Christmas Market: 22 november tot 9 december

Bath ligt meer in het (zuid)westen en aan de rand van het pittoreske landelijke gebied genaamd de Cotswolds. Dit is één van de mooiste historische steden van Engeland met verschillende historische attracties die tot het werelderfgoed behoren. Denk aan het Romeinse Badhuis en de Middeleeuwse abdij. In november en december kunt u hier genieten van een mooie markt en gezellige kerstsfeer: de Bath Christmas Market. Deze stad is ook weer prima met de trein te bereiken.

groen vlak Bath groen vlak

Chester Christmas Market: 16 november tot 22 december

Chester is een kleinere historische stad in het noordwesten van Engeland, niet ver van haar grotere broers Liverpool en Manchester. Het heeft een kathedraal, enkele musea en vooral een bijzonder fraai winkelcentrum met houten vakwerkhuizen. De kerstmarkt vindt dan ook plaats hier in het gezellige centrum: de Chester Christmas Market. Ook deze stad is per trein te bereiken.

groen vlak Chester groen vlak


York - St Nicholas Fair Market: 15 november tot 23 december

York is een prachtige historische stad in North Yorkshire, Noord Engeland. Het heeft een bijzonder sfeervol centrum met een schitterende kathedraal, smalle winkelstraatjes en verschillende historische attracties en musea. De kerstmarkt begint wederom halverwege november en daarnaast zijn er tijdens die periode ook enkele evenementen gepland: het York Christmas Festival. York heeft vanzelfsprekend een treinstation waar overigens ook het beroemde spoorwegmuseum te bezichtigen is. Dat is het grootste van Engeland en ook nog eens gratis te bezoeken.

groen vlak York groen vlak


Edinburgh's Christmas Market: 16 november tot 5 januari

Edinburgh is de prachtige historische hoofdstad van Schotland en telt vele historische attracties in de vorm van oude gebouwen en musea. Geniet ook van de mooie uitzichten vanaf het kasteel of Calton Hill. Wandel door de beroemde oude straat genaamd de Royal Mile met haar winkeltjes en attracties of ga winkelen in Princes Street waar je opkijkt naar Edinburgh Castle. De kerstmarkt en gerelateerde evenementen starten wederom halverwege november en eindigen pas in het nieuwe jaar 2019: Edinburgh's Christmas. Het spreekt voor zich dat je hier met de trein kunt komen.

groen vlak Edinburgh groen vlak

Een Victoriaanse kerstmarkt bezoeken?

In de aanloop naar de kerstperiode zijn er ook een klein aantal speciale evenementen waar de Victoriaanse sfeer (19e eeuw) centraal staat. Bekend en geliefd zijn de boeken van de beroemde Charles Dickens waar menig evenement op geïnspireerd is. Zeer beroemd is natuurlijk ook de filmklassieker 'A Christmas Carol', het verhaal rond Scrooge. Hieronder ziet u vier locaties waar u die sfeer kunt beleven. Deze evenementen duren overigens een stuk korter dan de andere markten.

Rochester - Dickensian Christmas Festival: 1 + 2 december

Rochester is een historisch stadje in Kent, Zuidoost Engeland. De net genoemde Charles Dickens is in deze omgeving geboren en de stad is een grote inspiratiebron geweest voor een aantal van zijn romans. Er zijn parades, de karakters uit zijn boeken komen voorbij en er is gegarandeerde sneeuwval (machine - mocht het nodig zijn): het Dickensian Christmas Festival. U kunt in Rochester ook de oude kathedraal en kasteel bezichtigen en vlakbij het historische havencomplex van Chatham. Naast het festival is er ook een gewone kerstmarkt maar die data worden binnenkort bekend gemaakt. De stad is met de trein te bereiken.

groen vlak Rochester groen vlak


Portsmouth: The Dickens Christmas Festival: 30 november tot 2 december

Ook in de havenstad Portsmouth is een dergelijk evenement en die wordt georganiseerd in het historische havencomplex. Deze Historic Dockyard met zijn historische oorlogsschepen en musea is een museumcomplex waarvoor je één keer entree betaald. U kunt er ook vele stalletjes bekijken, eten en drinken: het Dickens Christmas Festival. Charles Dickens is overigens geboren in deze stad. U kunt er het Dickens Birthplace Museum bezichtigen. De stad heeft uiteraard een treinstation.

groen vlak Portsmouth groen vlak


Worcester Victorian Christmas Fayre: 29 november tot 2 december

Worcester heeft het grootste Victoriaanse evenement in de West Midlands (westelijke deel van Engeland). U ziet er in Victoriaanse kostuums getooide mensen, gezellige aankleding en zeer veel stalletjes: het Worcester Victorian Christmas Fayre. In de stad zelf kunt u uiteraard weer terecht in één van de pubs of restaurants en ook zijn er meer bezienswaardigheden. Denk aan de prachtige kathedraal en het oude houten Greyfriar's House dat pal in het centrum staat. De stad is met de trein te bereiken.

groen vlak Worcester groen vlak


Grassington Dickensian Festival: 1,2,8 en 9 december

Grassington is in tegenstelling tot alle voorgaande plaatsen geen stad maar een dorp. Het ligt in het Yorkshire Dales National Park. Dat is het graafschap North Yorkshire, Noord Engeland. Ook hier treft u weer mensen in Victoriaans kostuum, gezelligheid, entertainment en een traditionele kerstmarkt: het Grassington Dickensian Festival. Grassington is niet per trein te bereiken dus in dit geval zult u verplicht zijn de auto te nemen.

groen vlak Grassington groen vlakTerug naar:

→ Ideeën voor een vakantie in Groot-Brittannië