Wat is er te zien in het graafschap Suffolk?

Lavenham in Suffolk, Oost Engeland St Edmundsbury Cathedral in Suffolk, Engeland Suffolk Coast and Heaths in Engeland Framlingham Castle in Suffolk, Engeland Flatford in Suffolk, Engeland Rondreis door East Anglia in Engeland

Kaart met bezienswaardigheden in Suffolk (+ Norfolk)

Bekijk hier de interactieve kaart van Suffolk (zuidelijke helft) en Norfolk (noordelijke helft). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in Norfolk.

legenda van kaart

Suffolk Coast & Heaths en Dedham Vale

Dit graafschap in het oosten van Engeland is voornamelijk vlak of relatief vlak en het heeft ook twee zogenaamde Areas of Outstanding Natural Beauty. Dit zijn natuurlijke gebieden met een beschermde status. De grootste van de twee is de Suffolk Coast & Heaths. Zoals de naam al aangeeft bestaat het uit een kustlijn en heidevelden maar het is nog gevarieerder dan dat. Het heeft ook bos, akkerland en moerassen en aan zee kiezelstranden en lage kliffen. Het gebied ligt tussen de Stour Estuary bij Felixstowe en Kessingland, in de buurt van Lowestoft. Lowestoft is verreweg de grootste badplaats van het graafschap. Vlakbij vindt u ook de natuur van het Broads National Park dat voor het grootste deel in Norfolk is gesitueerd.

Aan de Suffolk Coast AONB vindt u ook enkele kleinere kustplaatsen als het goed onderhouden Aldeburgh, Southwold en Orford Ness. Dit is tevens de naam van een belangrijk natuurreservaat terwijl dit vroeger een militair oefenterrein was. Dunwich Heath is een ander natuureservaat en dat ligt bij het gelijknamige dorpje dat, geloof het of niet, ooit de belangrijkste havenplaats van Engeland was. Dat was in de middeleeuwen toen dit het meest welvarende deel van het land was. Daar is in de regio East Anglia ook nog het nodige van te zien, met name in het aantal fraaie kleine kerkjes en vakwerkhuizen. Dunwich is echter in de loop der tijd door de veranderende kustlijn in zee verdwenen. De Saksische begraafplaats Sutton Hoo stamt uit een nog eerder tijdperk.Southwold is een mooi klein badplaatsje met die typische gekleurde strandhutten en ook enkele andere bezienswaardigheden. Denk aan het lokale museum en de vuurtoren.

De Dedham Vale & Stour Valley AONB ligt verder landinwaarts en is kleiner qua omvang. Dit mooie landelijke gebied ligt vlakbij de twee steden Ipswich en Colchester. Het is vereeuwigd in de schilderijen van Constable en Gainsborough en bestaat uit licht golvend platteland, riviertjes en mooie dorpjes als Dedham en Flatford.

Vakantiebestemmingen aan de kust + Dedham Vale

Aldeburgh Southwold Dedham

Het binnenland: Lavenham, Bury St Edmunds etc...

Natuurliefhebbers zullen vooral de kust willen bezoeken maar mensen die houden van historische landgoederen en kastelen zouden ook landinwaarts een kijkje willen nemen. Uiteraard is daar Ipswich, één van de snelst groeiende steden van Engeland. Het heeft enkele musea en in de buurt vindt u locaties als Framlingham Castle en Otley Hall.

Verder in het binnenland zijn geen steden meer te bekennen maar slechts kleinere stadjes en dorpen. Lavenham is een uitstekend voorbeeld van een plaats met een oud historisch centrum. Het heeft prachtige houten vakwerkhuizen, geverfd in verschillende kleuren waarvan er ook twee dienen als bezoekersattractie. In de omgeving staan tevens enkele mooie historische landhuizen als Melford Hall, Kentwell Hall en het unieke Ickworth. In het stadje Sudbury vindt u Gainborough's House, het geboortehuis en museum van één van 's lands meest bekende schilders. Ook een oude plaats is het stadje Bury St Edmunds waar u niet alleen een kathedraal en een abdijruïne kunt bekijken maar ook mee kunt gaan op een tour door de bierbrouwerij en het enig overgebleven Regency theater van Engeland kunt zien.

Zo zijn er in Suffolk de nodige historische locaties maar in het noorden kunt u ook nog de bossen in. Het Thetford Forest Park is een door de mens gemaakt natuurgebied met niet alleen verschillende boomsoorten maar ook heidevelden. Aan de rand er van ligt het gelijknamige stadje waar u bijvoorbeeld het Ancient House Museum kunt bezoeken. Dit is ook zo ongeveer de noordelijke grens van het graafschap met Norfolk.

Vakantiebestemmingen in het binnenland

Lavenham groen vlak Bury St Edmunds

Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een behoorlijk aantal mooie historische locaties te bezoeken. U vindt hier prachtige historische huizen en ook kastelen en andere historische locaties. Een aantal worden beheerd door de organisaties National Trust (NT) en door English Heritage (EH). Bekijk de bestemmingspagina's om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Historische huizen vaak met tuin:
Somerleyton Hall - Otley Hall - Helmingham Hall Gardens - Christchurch Mansion - Lavenham Guildhall (NT) - Little Hall - Lavenham - Melford Hall (NT) - Kentwell Hall - Ickworth (NT) - Ancient House

Andere historische locaties:
Leiston Abbey (EH) - Orford Castle (EH) - Framlingham Castle (EH) - Sutton Hoo (NT) - Landguard Fort (EH) - Flatford Mill (NT) - Bury St Edmunds Abbey (EH) - West Stowe Anglo-Saxon Village

Enkele musea en andere attracties:
Lowestoft Maritime Museum - Aldeburgh Museum - Southwold Museum - Adnams Brewery - Amber Shop and Museum - Ipswich Museum - Gainsborough's House - Moyse's Hall Museum - National Horseracing Museum

Terug naar:

→ East Anglia