Wat is er te zien in het graafschap Norfolk?

Holkham Hall in Norfolk, Engeland Norfolk Coast in Engeland Sheringham Park in Norfolk, Engeland Norwich Cathedral in Norfolk, Engeland Broads National Park in Norfolk, Engeland Rondreis door East Anglia in Engeland Rondreis per trein door Oost Engeland

Kaart met bezienswaardigheden van Norfolk (+ Suffolk)

Bekijk hier de interactieve kaart van Norfolk (noordelijke helft) en Suffolk (zuidelijke helft). Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties. Lees hier verder over bezienswaardigheden en mooie gebieden in Suffolk.

legenda van kaart

Norfolk Coast AONB

Dit graafschap heeft een bijzonder lange kustlijn en een groot deel daarvan is natuurlijk gebied. De Norfolk Coast Area of Outstanding Natural Beauty betreft het grootste deel van de noordkust en de strook die zuidwaarts richting the Wash en het stadje Kings Lynn loopt. De Wash is een enorme baai en estuarium in het grensgebied met Lincolnshire. Verschillende rivieren komen er in uit en het is een belangrijk natuurgebied voor vele vogels. Het is een gebied met zandbanken, kwelders en landinwaarts moerassig land. Een dergelijk waddengebied met zoutmoerassen vindt u ook in de buurt van de kustplaatsen Brancaster, Wells-next-the-Sea en Blakeney. U kunt daar wandelen langs het kustpad of bijvoorbeeld op boottochten meegaan om zeehonden te zien want hier aan de noordkust van Norfolk leven de grootste kolonies van Engeland.

Het grootste deel van de kustlijn is dus vlak maar dat is niet overal zo. In de omgeving van Weybourne, Sheringham, Cromer en Overstrand is het landschap licht golvend en daar bevinden zich ook de kliffen. Ook hier kunt u wandelen over de kustpaden. Deze regio heeft last van een verhoogde mate van kliferosie en dat is verschillende plekken goed te zien. De hoogste kliffen zijn te vinden bij het badplaatsje Sheringham waar u vlakbij ook een prachtig landschapspark kunt bezichtigen en op een oude stoom -of dieseltrein kunt stappen naar het kleine Holt. Dat park bevindt zich in Upper Sheringham en van daaruit kunt u ook naar de kust wandelne. Hier in de buurt ligt ook de badplaats Cromer waar nog een in uitstekende staat verkerende pier in gebruik is. Hunstanton is de andere badplaats maar die ligt veel verder naar het westen, vlakbij het dorpje Heacham waar u prachtige lavendelvelden kunt bekijken. Dit is 's lands grootste lavendelboerderij. Naast alle natuurschoon en de mogelijkheid te genieten van de zee zijn er verschillende historische bezienswaardigheden. In en rond de Norfolk Coast liggen namelijk enkele vrij imposante landgoederen met historische landhuizen die open zijn voor bezoekers. Dit zijn Felbrigg Hall, Blickling Hall, Holkham Hall, Houghton Hall en het Sandringham Estate, het koninklijke buitenverblijf.

Vakantiebestemmingen aan de noordkust

Cromer Sheringham Blakeney

groen vlak King's Lynn groen vlak

Norwich en het Broads National Park

Behalve het noordelijk kustgebied zijn er nog meer gebieden en locaties in het graafschap Norfolk die voor u de moeite waard kunnen zijn. Grenzend aan de oostkust ligt bijvoorbeeld het enige nationale park van oost Engeland en voor Groot-Brittannië uniek in zijn soort. Het Broads National Park is een behoorlijk groot gebied en bestaat uit een mozaiek van waterwegen in de vorm van meren en rivieren. Het is een belangrijk natuurgebied voor allerlei diersoorten inclusief vogels, insecten en vissen. Verder vindt u er kleine dorpjes, hier en daar molens en de nodige bootjes. Het is een bijzonder populair gebied voor mensen die graag met de boot varen. Daarom staat het ook in de top vier van beste bezochte nationale parken van het Verenigd Koninkrijk. Overigens: hoe natuurlijk het park er ook ziet, het landschap is door de mens gemaakt. De meren zijn namelijk ontstaan doordat men hier al sinds de middeleeuwen turf uit de grond haalde.

The Broads is zelf een zeer dunbevolkt gebied maar het ligt wel ingeklemd tussen de twee grootste plaatsen van Norfolk. In het oosten is dat de bekendste kustplaats van het graafschap, namelijk Great Yarmouth, een typische authentiek Engelse badplaats met kermisattracties, uiteraard strand maar ook met een aantal historische bezienswaardigheden en musea. Bezoek bijvoorbeeld het Nelson Museum, gewijd aan 's lands meest beroemde admiraal. Pal ten westen van het nationale park ligt de stad Norwich. Het is de grootste plaats en heeft één van de best bewaarde middeleeuwse stadscentra van het land. U vindt er enkele fraaie straatjes met gekleurde huizen, de middeleeuwse kathedraal en een paar musea. Vanaf het treinstation kunt u verschillende mooie locaties van het graafschap bereiken waaronder de Norfolk Coast in het noorden en ook het Broads National Park.

Vakantiebestemmingen rond The Broads

Norwich groen vlak Great Yarmouth

Lijst met historische gebouwen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een behoorlijk aantal mooie historische locaties te bezoeken. U vindt hier grote landgoederen, historische huizen en andere mooie historische gebouwen. Een klein aantal worden beheerd door de National Trust (NT) en twee door English Heritage (EH). Een aantal gebouwen vindt u in Norwich en Great Yarmouth. Bekijk de bestemmingspagina's om bezienswaardigheden in de verschillende plaatsen te bekijken.

Historische huizen vaak met tuin:
Oxburgh Hall (NT) - Sandringham Estate - Houghton Hall - Holkham Hall - Felbrigg Hall (NT) - Blickling Estate (NT)

Andere historische gebouwen:
Castle Rising (EH) - Gressenhall Farm - Norwich Cathedral - Stranger's Hall - Dragon Hall - Elizabethan House (NT) - Horsey Windpump (NT) - Great Yarmouth Row Houses (EH)

Enkele musea en andere bezienswaardigheden:
Lynn Museum - Cromer Museum - City of Norwich Aviation Museum - Brideswell Museum - Norwich Castle Museum - Nelson Museum - Time & Tide Museum - The Tollhouse - Merrivale Model Village - Norfolk Lavender


Terug naar:

→ East Anglia