Wat is er te zien in de Chilterns en Buckinghamshire?

Chilterns in Buckinghamshire Greys Court in de Chilterns Basildon Park in Berkshire Hambleden Valley in de Chilterns, Buckinghamshire Waddesdon Manor in Buckinghamshire, Engeland Wrest Park in Engeland Rondreis door Hampshire, Cotswolds en Midsomer in Engeland

Kaart met bezienswaardigheden in de Chilterns en omgeving

Bekijk hier de interactieve kaart van The Chilterns, het gebied dat verschillende graafschappen bestrijkt, namelijk Oxfordshire, Buckinghamshire, Hertfordshire en Bedfordshire. Klik de icoontjes aan voor meer info over de verschillende bezienswaardigheden, natuurgebieden, plaatsen en andere mooie locaties.

legenda van kaart

Zuid: Henley, Marlow, de Theems en het land van Midsomer Murders

The Chilterns is een fraai landelijk gebied niet ver ten noordwesten van Londen. Het is een Area of Outstanding Natural Beauty vanwege haar natuurlijke schoonheid. Het heuvelachtige gebied ligt verspreid over verschillende graafschappen. Hier in de zuidelijke helft zijn dat Oxfordshire en Buckinghamshire. U vindt er de nodige bossen, open graslandschappen, dorpjes opgetrokken uit rode baksteen en ook zeker vele paden om te wandelen. Het gebied wordt ook wel aangeduid als de Chiltern Hills. De meest heuvelachtige streken vindt u hier in het zuiden waar ook de rivier de Theems stroomt en waar enkele van 's lands meest welvarende stadjes zijn gesitueerd. Het gaat dan om Henley-on-Thames en Marlow. Tussen beide kunt u wandelen over het pad langs de rivier en dat is het bewegwijzerde Thames Path. De niet al te grote stad High Wycombe ligt hier ook vlakbij.

Deze zuidelijke helft van de Chilterns (en omgeving) is voor veel tv kijkers ook een geliefde regio omdat het de setting vormt van de beroemde detective serie Midsomer Murders. In Oxfordshire vindt u een aantal prominente plekken zoals Henley-on-Thames, Dorchester-on-Thames en Wallingford, het stadje dat in de serie Causton heet. Ook zijn er veel opnames gemaakt op het omliggende platteland dat grotendeels tot de Chiltern Hills behoort. Een heel mooi gebied om kleine pittoreske dorpjes te zien is de Hambleden Valley waar u plaatsjes vindt als Fingest, Hambleden en Turville. Ook fraai is West Wycombe waar u tevens een historisch landgoed kunt bezoeken dat als bezoekersattractie dient. In de noordelijke helft van het gebied zijn overigens ook een aantal locaties waar gefilmd werd (en wordt). Leest u daarvoor het volgende hoofdstuk op deze pagina. Mooie historische bezienswaardigheden, meestal in de vorm van landgoederen of fraaie landhuizen zijn er ook genoeg. Denk aan Basildon Park, Hughenden Manor en Stonor Park dat nog een filmlocatie was in de James Bond film The Living Daylights (1987) met Timothy Dalton. Wat ook nog vermeldt dient te worden is dat de zeer bekende stad Oxford ook in de buurt te vinden is, mocht u het nog willen bezoeken.

Vakantiebestemmingen in het zuiden van de Chilterns + Oxford

Wallingford Henley Marlow

groen vlak Oxford groen vlak

Noord: het land van Roald Dahl, Hitchin en Aylesbury

De noordelijke helft van de Chilterns - laten we zeggen het gebied ten noorden van de stad High Wycombe - bevindt zich in de graafschappen Buckinghamshire, Hertfordshire en Bedfordshire. Hier is het landschap over het algemeen wat minder heuvelachtig dan in het zuiden met mooie dorpjes en stadjes als Berkhamsted, Amersham, Tring en Great Missenden. Great Missenden is de plaats waar de beroemde kinderboekenschrijver Roald Dahl 36 jaar lang woonde en schreef. Beroemd zijn de GVR (Grote Vriendelijke Reus), Mathilda en uiteraard Sjakie en de Chocoladefabriek. Hier in Great Missenden staat ook het museum van de grote auteur al is deze attractie wel bestemd voor kinderen. Net als het nabij gelegen stadje Amersham heeft het ook vaak dienst gedaan als locatie voor filmopnames van het eerder al genoemde Midsomer Murders. Hier in de buurt zijn nog meer bezienswaardigheden waaronder het Chiltern Open Air Museum, het Bekenscot Model Village en enkele locaties die op het vorige tabblad zijn genoemd. In dit gebied zijn ook opnames gemaakt voor een andere zeer beroemde dramaserie en dat was voor de inmiddels gestopte dramaserie Downton Abbey. Enkele mooie landgoederen en historische gebouwen zijn gebruikt voor opnames.

In het noorden vindt u Luton. Deze stad breek het gebied in twee stukken. Ten noorden van Luton ligt nog een klein stukje van de Chilterns AONB waaronder Sharpenhoe, een helling met mooie uitzichten en oude bossen. Voorbeelden van andere groene locaties in de buurt van de stad zijn het Ashrigde Estate, de Dunstable Downs en het Whipsnade Estate. Een fraai historisch stadje vlakbij dit deel van de Chiltern Hills is Hitchin in Hertfordshire. Hier vlakbij vindt u ook een enorm oppervlak aan lavendelvelden. Dit is een bezoekersattractie op zich en de velden bloeien tussen midden juni en eind augustus. Niet ver van Hitchin vindt u ook enkele mooie historische huizen met tuinen bezichtigen zoals Wrest Park en Knebworth House. Misschien wel het mooiste voorbeeld van een dergelijk pand is Waddesdon Manor, gesitueerd vlakbij de kleine stad Aylesbury in Buckinghamshire. Het stadje zelf heeft ook een oud koetshuis genaamd de King's Head, nu een pub van de Chiltern Brewery waarvan het fraaie historische pand beheerd wordt de National Trust. Ook in de buurt van Aylesbury is nog meer te zien zoals het huis Claydon en de tuinen van Stowe. Vlakbij het stadje Milton Keynes staat overigens Bletchley Park. Dit landgoed speelde een enorm belangrijke rol in het winnen van de Tweede Wereldoorlog. Hier werd namelijk de Enigma code ontcijferd zodat het mogelijk werd om het communicatieverkeer van het Duitse leger te onderscheppen.

Vakantiebestemmingen in en rond het noorden van de Chilterns

Great Missenden Amersham Hitchin

groen vlak Aylesbury groen vlak

Lijst met historische gebouwen, tuinen en andere bezienswaardigheden

Er zijn een behoorlijk aantal mooie locaties te bezoeken. U vindt hier de nodige historische huizen, tuinen en andere gebouwen. Een aantal worden beheerd door de erfgoed-organisatie The National Trust (NT). Niet alle locaties liggen in the Chilterns, een aantal bevinden zich er buiten maar altijd in de buurt.

Historische huizen vaak met tuin:
Basildon Park (NT) - Greys Court (NT) - Nuffield Place (NT) - Stonor Park - Chenies Manor House & Garden - Milton's Cottage - Hughenden Manor (NT) - West Wycombe Park (NT) - Long Crendon Courthouse (NT) - Waddesdon Manor (NT) - Claydon (NT) - Ascott (NT) - Wrest Park - Knebworth House - Shaw's Corner (NT)

Andere bezienwaardigheden:
River & Rowing Museum - Stanley Spencer Gallery - Bekenscot Model Village - Chiltern Open Air Museum - Berkhamstead Castle - St Albans Cathedral - Wycombe Museum - Buckinghamshire Railway Centre - Wardown Park Museum - Wallingford Museum - Pendon Museum - Amersham Museum - Roald Dahl Museum - British Schools Museum - Natural History Museum at Tring - Chiltern Valley Winery & Brewery - Oxford Castle Unlocked - Christ Church Cathedral - Ashmolean Museum - Bodleian Library - Cholsey & Wallingford Railway - Warner Bros Studios (Harry Potter) - Bletchley Park

Tuinen en natuurlijke landgoederen:
Cliveden (NT) - Dorneywood Garden (NT) - Ashridge Estate (NT) - Whipsnade Estate (NT) - Stowe (NT) - Harcourt Arboretum - Hitchin Lavender


Terug naar:

→ The Chilterns

Nog meer info:

→ Visit the Chilterns