Avebury - dorpje, steencirkel en witte paarden in Wiltshire

De steencirkel van Avebury in Wiltshire, Engeland Het dorpje Avebury in Wiltshire, Engeland Avebury Manor in Wiltshire, Engeland Silbury Hill in Wiltshire Boeken Lacock in Wiltshire, Cotswolds Bowood House in Wiltshire, Engeland Great Chalfield Manor in Wiltshire, Engeland Skyline van Bath in Somerset, Engeland Castle Combe in Wiltshire, Cotswolds Westbury White Horse in Wiltshire, Zuid Engeland Stonehenge in Wiltshire, Zuid Engeland Highclere Castle vlakbij Newbury in Engeland Salisbury Cathedral in Wiltshire Rondreis door Hampshire, Cotswolds en Midsomer in Engeland

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizenHet herenhuis van Avebury in Wiltshire, Engeland

Avebury is slechts een klein dorpje in het zuiden van Engeland maar is een absolute aanrader voor liefhebbers van archeologische vondsten en prehistorisch erfgoed. Een groot deel van het werelderfgoed uit het Neolithicum en de Bronstijd van het graafschap Wiltshire is hier en in de omgeving te vinden. Avebury Henge is de meest in het oogspringende locatie omdat dit de grootste steencirkel te wereld is met een omtrek van ongeveer een kilometer. Vlakbij staat ook nog de West Kennet Long Barrow, een oude grafkamer. Van The Sanctuary is niet duidelijk waarvoor de constructie diende en dat geldt ook voor de zeer aparte Silbury Hill. Die solitaire kleine heuvel is door de mens gemaakt maar waarvoor blijft een mysterie. In het dorp kunt u ook nog het fraaie Avebury Manor bezichtigen, een herenhuis dat een klein aantal jaren geleden door een samenwerking van de National Trust en de BBC gerenoveerd is. Er werd een tv-programma over gemaakt genaamd 'The Manor Reborn', gepresenteerd door Penelope Keith. Dan is er ook nog het Alexander Keller Museum waar archeologische vondsten van de omgeving te zien zijn. Het herenhuis en museum kost u entree, de steencirkel is gratis te bezoeken.

White Horses of Wiltshire

Deze streek rondom Avebury is om meerdere redenen zeer interessant. U zit hier namelijk ook in de landelijke natuur van de North Wessex Downs Area of Outstanding Natural Beauty, een gebied met wat lagere heuvels, veel grasland maar ook afbeeldingen van witte paarden, gegrafeerd in de heuvels. De ondergrond is namelijk van kalk waardoor het weghalen van begroeiing een wit figuur oplevert. Met name in en rond het westelijke deel van de North Wessex Downs kunt u deze enorme figuren zien. Op de interactieve kaart ziet u alle 8 staan + nog 1 in Oxfordshire. Het gaat hier om die van Marlborough, Pewsey, Alton Barnes, Cherhill, Devizes, Broad Town en Hackpen. Het Westbury White Horse staat iets verder weg en is het beste te zien omdat er een parkeerplaats is vanwaar het zicht op het paard perfect is. Deze figuren zijn allemaal gemaakt tussen het einde van de 18e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. Het Devizes White Horse is echter behoorlijk nieuw want die is pas in 1999 vervaardigd. Deze plekken moeten natuurlijk wel bijgehouden worden omdat ze anders dichtgroeien. Het oudste en daarom vanuit historisch oogpunt het meest indrukwekkende figuur bevindt zich overigens net over de grens in het graafschap Oxfordshire en dat is het Uffington White Horse. Die zou al 3000 jaar geleden gemaakt kunnen zijn en zal de inspiratie zijn geweest voor allen anderen die heel veel later gemaakt werden.

Naast alle net genoemde historische schatten is er in de regio nog veel meer te zien. Denk aan het oude koopmanshuis in het nabij gelegen stadje Marlborough, de pittoreske dorpen Laock en Castle Combe, historische landhuizen als Bowood House en Great Chalfield Manor, de prachtige historische stad Bath, het Steam Museum of the Great Western Railway in Swindon en natuurlijk die andere prehistorische werelderfgoedlocatie: Stonehenge. Ook een bezoek aan Highclere Castle uit Downton Abbey behoort tot de mogelijkheden.


Boeken via GB Liefhebbers

U boekt hier uw accommodatie(s) bij booking.com. De keus is daardoor groot. Door op deze pagina via Groot-Brittannië Liefhebbers te boeken beloont u tevens de jarenlange inzet die in deze website gestopt wordt. Het is dus ook een manier om uw waardering te tonen zonder dat u er iets extra's voor hoeft te betalen. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw steun. Daarnaast kunt u tevens gratis van service gebruik maken als u wilt.

Extra: als u wilt kunt u als beloning een * eigen online pagina op Groot-Brittannië Liefhebbers krijgen met informatie over de gebieden en/of plaatsen waar u net geboekt heeft. Handig om als naslagwerk te gebruiken tijdens de vakantie. Stuur een bericht naar info@groot-brittannie-liefhebbers.nl (of fb bericht) en vermeld de geboekte accommodatie(s), plaats(en) + de data die daarbij horen. De data zijn alleen maar nodig om de boeking te controleren, die komen niet op de pagina te staan. Heeft u gedetailleerde hulp vooraf nodig? Misschien bent u dan wel geïnteresseerd in een * vakantieplan op maat.


Inn Cottage in EngelandWandelen in Avebury

Het dorp ligt in de North Wessex Downs en daar kan uiteraard ook gewandeld worden. Loop korte routes tussen de verschillende prehistorische locaties of ga op trektocht. Bij de West Kennet Long Barrow hier in Avebury begint namelijk namelijk ook de Ridgeway, een meerdaagse wandelroute die in noordoostelijke richting trekt, door de Chiltern Hills naar Ivinghoe Beacon. Deze route werd al in prehistorische tijden gebruikt en komt overwegend door relatief dunbevolkt gebied.

Meer info: Routes in de North Wessex Downs | The Ridgeway


De locatie van Avebury, Marlborough en omgeving

Enkele bestemmingen in de regio

Lacock Bath Castle Combe

Salisbury Newbury Bibury

Reis plannen naar Avebury

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Avebury te reizen. U kunt uiteraard met de auto op pad gaan. Een logische optie is dan om de veerboot te nemen en wel vanuit Duinkerken of Calais. Dit zijn relatief korte overtochten omdat het Kanaal nu eenmaal smal is. De autorit naar Avebury duurt daarna nog minimaal 3,5 uur. Maar er zijn meer mogelijkheden.


Loket in Engeland Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Alles over Wiltshire & Somerset
→ Hotels en vakantiehuizen in Wiltshire & Somerset