Wester Ross, Assynt, Sutherland en Caithness

De berg Ben Stack in Sutherland, Schotland Dunrobin Castle in Schotland De berg Beinn Eighe in de Hooglanden van Schotland Het kustdorp Gairloch in Wester Ross, Schotland Red Point Beach in Wester Ross, Schotland Corrieshalloch Gorge in Noord Schotland Duncansby Stacks in Noord Schotland

De ruige Northwest Highlands en het vlakkere noordoosten

Het noorden van Schotland is een overwegend ruige en dunbevolkte regio. Hier vindt u de Northwest Highlands waar misschien wel de laatste wildernis van Groot-Brittannië te vinden is. Het heeft bijvoorbeeld ook een taiga landschap en vele kleinere meren. Het zuidelijke deel van de Northwest Highlands wordt overigens op een andere pagina behandeld. Als u kijkt naar de interactieve kaart dan zie u wel een verschil tussen de westelijke en oostelijke helft van dit landsdeel. Het westen is vooral bergachtig en het oosten aanzienlijk vlakker. In het bergachtige westen liggen verschillende National Scenic Areas, gebieden met een uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. In Wester Ross vindt u mooie locaties als Loch Maree, de Torridon Hills en Beinn Eighe, een berg en tevens natuurreservaat. Een bekende vakantiebestemming hier is Gairloch aan zee.

Deze gebieden zijn zeer bergachtig maar dat geldt niet zo zeer voor de kuststroken. Daar is het land vlakker en zult u ook verschillende zandstranden tegenkomen, bijvoorbeeld bij Redpoint in de buurt van Gairloch. Assynt-Coigach is ook een NSA en ook behoorlijk ruig. U vindt er onder andere het natuurreservaat Knockan Crag, ooit onderdeel van het grotere Inverpolly reservaat. Een bekende bestemming hier vlakbij is het dorp Ullapool aan Loch Broom. En zo zijn er aan zee nog meer beschermde gebieden zoals North-West Sutherland en Kyle of Tongue aan de noordkust. Tussen beide vindt u ook Cape Wrath, een kaap met omliggende kliffen. Het gebied in het uiterste noordoosten heet Caithness en dat is een heel stuk vlakker maar het heeft wel de nodige zeekliffen. Mooie exemplaren zijn bijvoorbeeld Dunnet Head en de Duncansby Stacks. In dit gebied zijn enkele kleinere kuststadjes -en dorpen als Wick, John o' Groats en Thurso. Vanaf deze kusten vertrekken ook veerboten naar de Orkney eilanden. Naast alle natuurlijke schoonheid hier in noord Schotland zijn er ook enkele bezoekersattracties. Imposant is het grote en stijlvolle Dunrobin Castle bij Golspie aan de oostkust. Twee andere voorbeelden zijn de Inverewe Garden in Poolewe (vlakbij Gairloch) en de Falls of Shin vlakbij Lairg in het binnenland. Deze watervallen zijn de paaigronden van atlantische zalmen. Ook niet te vergeten: aan de rand van de Highlands ligt de stad Inverness, mocht u graag even willen terugkeren in de bewoonde wereld. Op de pagina hieronder kunt u een uitgebreide interactieve kaart bekijken met daarop allerlei bezienswaardigheden in het verre noorden van Schotland.

Bezienswaardigheden in Noord Schotland + kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Inverness Gairloch Ullapool

Golspie groen vlak Thurso

Kaart van Noord Schotland

Kaart van de Northwest Highlands en Noord Schotland

Kijk dus op deze pagina voor een interactieve kaart met aanklikbare icoontjes:

Bezienswaardigheden in Noord Schotland + kaart