Thurso, Scarbster en Caithness in Noord Schotland

Caithness in Noord Schotland Dunnet Head, Schotland Het dorp John o' Groats in Schotland Boeken Duncansby Stacks in Noord Schotland Kyle of Tongue in de Northwest Highlands, Schotland De berg Ben Stack in Sutherland, Schotland Dunrobin Castle in Schotland De Orkney eilanden in Schotland

Informatie en hotelsThurso in Caithness, noord Schotland

Thurso is een klein stadje (qua omvang eigenlijk een dorp) aan de absolute noordkust van Schotland. Althans op het vasteland want verder naar het noorden liggen de eilandengroepen Orkney en Shetland. Het stadje heeft ongeveer 8 duizend inwoners en ligt in het relatief vlakke landschap van Caithness. Dat geldt niet voor de kusten waar u de nodige kliffen kunt aanschouwen zoals bij Dunnet Head. In Thurso zelf kunt u het Caithness Horizons bezoeken. Dit museum verteld over de geschiedenis van deze regio en heeft ook een café en winkel. Ook redelijk in de buurt vindt u het Castle of Mey, dat bewoond werd door de oude koningin van het Verenigd Koninkrijk, dus de moeder van Koningin Elizabeth. Voorbeelden van bezienswaardigheden verder weg zijn het imposante Dunrobin Castle en de ruige natuur van Kyle of Tongue, een bergachtige streek in het noordwesten.

Wandelen in Caithness

Als u noord Schotland bezoekt kunt u gaan wandelen in de bergachtige regionen in de westelijke helft maar ook hier in Caithness waar het land veel vlakker is kunt u de nodige wandelingen maken, zoals bijvoorbeeld naar Dunnet Head en Duncansby Head.

Routes rond Thurso en in Caithness


De locatie van Thurso

Enkele bestemmingen in de regio

Ullapool Inverness Gairloch

Mogelijkheden om naar Thurso reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Thurso te reizen. De meest logische optie is dat u met de auto gaat. Voor de hand ligt vervolgens dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 7 uur 45 minuten rijden. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het maar liefst 10 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar Hull, ook met een duur van 12 uur.

Thurso is daarnaast niet alleen een mogelijke bestemming op zich maar ook de plek waar de veerboot naar Stromness op de Orkney eilanden vertrekt. De terminal vindt u overigens net buiten het stadje in Scrabster. De veerdienst neemt 1,5 uur in beslag. Kijk hier voor de overtocht van Scrabster naar Stromness. Thurso heeft een treinstation en dat is tevens het einde van de lijn. Vanaf hier kunt u met de trein naar de stad Inverness reizen. Onderweg zijn er vele plaatsen waar u kunt uitstappen waaronder Forsinard, Helmsdale, Golspie, Lairg, Tain, Dingwall en Beauly. Het mag dan voor de hand liggen dat u per auto deze kant op komt maar met het openbaar vervoer is ook mogelijk. In dat geval zou u eerst het vliegtuig kunnen pakken naar Inverness Airport, dan de bus nemen naar de stad Inverness (20 minuten) en vervolgens de trein naar Thurso (ongeveer 3 uur 45 minuten).


Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Alles over Noord Schotland
→ Hotels en vakantiehuizen in Noord Schotland
→ Bezienswaardigheden in Noord Schotland