Golspie en Dunrobin Castle in Noord Schotland

Het dorp Golspie in Sutherland, Schotland Dunrobin Castle in Golspie, Schotland Dunrobin Castle Gardens in Golspie, Schotland hotel boeken via GBL Het dorp Helsmdale in Sutherland, Schotland Fortrose Cathedral in Noord Schotland De stad Inverness in de Highlands van Schotland Fort George in Schotland Inverpolly in de Northwest Highlands, Schotland De berg Ben Stack in Sutherland, Schotland Het dorp John o' Groats in Schotland Duncansby Stacks in Noord Schotland Rondreis door de Highlands, Skye en Loch Ness Rondreis per trein door Schotland

InformatieDunrobin Castle bij Golspie in Sutherland, Schotland

Golspie is een kustdorpje aan de oostkust van Sutherland, Noord Schotland. Het heeft meer dan 1500 inwoners en behoort tot het raadsgebied Highland al is deze specifieke streek overwegend heuvelachtig en niet zo zeer bergachtig. De echte bergen liggen verder naar het westen. Het dorp is vooral bekend vanwege het imposante Dunrobin Castle dat aan de rand van deze plaats te vinden is. Dat is een chateaux-achtig kasteel met 189 kamers en fraaie tuinen, ook nog eens gesitueerd op een steenworp van de zee. Er staat buiten het dorp - op een kleine berg - ook een monument van de eigenaar van het oorspronkelijke kasteel en dat is de Duke of Sutherland, in deze regionen een nogal controversieel figuur. In het begin van de 18e eeuw werden hier namelijk de zogenaamde Highland Clearances geinitieerd. Dat betekende dat keuterboeren van hun land werden gehaald om er schapen te laten grazen, een veel winstgevender bezigheid. Deze mensen konden daardoor niet meer leven in deze gebieden en trokken naar de kust of zelfs de oceanen over om te emigreren naar de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Australië of Nieuw Zeeland. In het kustdorp Helmsdale en een eindje ten noorden van hier is in 2007 nog een monument opgericht ter ere van de emigranten.

Aan deze kustlijn zijn ook stranden bestaande uit zand en stenen. Zowel in Golspie als in plaatsen als Brora en Helmsdale. In de weidere omgeving is ook mooie natuur te zien. Zo is er het natuurreservaat van Loch Fleet, de Falls of Shin (watervallen) in de buurt van Lairg en de Dornoch Firth National Scenic Area. Daar aan de zuidkant van het estuarium kunt u ook de whiskystokerij van Glenmorangie bezoeken. Als u naar het westen rijdt dan komt u in de bergen terecht. Denk aan ruige streken als Inverpolly in Assynt-Coigach en North-West Sutherland, beiden conservatiegebieden. De berg Ben Stack (zie foto) ligt in dit laatste zeer dunbevolkte gebied.


Wandelen

In de buurt kunt u uiteraard ook gaan wandelen. Volg relatief eenvoudige routes in en rond het oostelijke kustgebied zoals bij de Dornoch Firth, Loch Fleet en via het Duke of Sutherland Monument op de top van Ben Bhraggie. Of ga routes lopen in het ruigere westen al zijn daar ook zat gemakkelijkere wandelingen te maken.

Meer info: Routes in Sutherland en Caithness


Bekijk de interactieve kaarten:

Booking.com
Vul reisdata en gezelschap in en bekijk de beschikbare hotels, b&b's en/of vakantiehuizen. U kunt inzoomen.
Vakantiehuizen zijn vaak van vrijdag tot vrijdag of zaterdag tot zaterdag te huur. Ook wel kortere perioden.
Direct boeken of gebruik maken van service?

U kunt hier boven nu direct zelf een hotel, b&b, vakantiehuis of appartement uitzoeken en boeken. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

Enkele bestemmingen in de buurt

Reis plannen naar Golspie

Er zijn verschillende manieren om naar Golspie te reizen. U kunt bijvoorbeeld met auto en al reizen per veerboot naar havens aan de Engelse kust. Er zijn dan enkele opties waarvan de meest voor de hand liggende veerdienst die van IJmuiden naar Newcastle is. Dat is een lange overtocht die u in de avond en nacht zult afleggen. Vanuit de haven is het nog minimaal 6,5 uur rijden. U kunt ook denken aan een overtocht van Rotterdam naar Hull waarbij de daaropvolgende autorit wel een paar uur langer zal duren. Golspie heeft een treinstation en dat ligt aan de meest noordelijke spoorlijn van Groot-Brittannië, de dienst tussen Inverness en Thurso. Dunrobin Castle is ook een tussenstop. De Hertog van Sutherland heeft namelijk ooit zijn eigen treinstation gekregen, uiteraard gesitueerd vlakbij het kasteel.


Loket in Engeland
Cottage in Engeland
Terug naar:

→ Alles over Noord Schotland
→ Hotels en vakantiehuizen in Noord Schotland
© 2012-2020 — Groot-Brittannië Liefhebbers