Loch Ness en de Great Glen in de Highlands van Schotland

Loch Ness in Schotland Fort Augustus in Schotland Urquhart Castle bij Loch Ness in Schotland Inverness in de Highlands van Schotland

De langwerpige door gletsjers uitgesneden vallei in Schotland

De Great Glen is de naam van een brede vallei in de Hooglanden van Schotland, ooit door gletsjers uitgesleten. Het vormt de scheiding tussen de Grampian Mountains (oost) en de ruige Northwest Highlands. Zeer bekend is Loch Ness, één van de twee grootste meren van Schotland. Het is beroemd door de mythe van het Monster van Loch Ness. Men heeft hem nog steeds niet kunnen vinden. U kunt hierover leren en over andere zaken die te maken hebben met het grote meer in het Loch Ness Centre in Drumnadrochit, ook een populaire bestemming in de regio. Vlakbij het dorp staat tevens het prachtig gesitueerde Urquhart Castle.

Aan de zuidoever van het meer ligt het dorp Fort Augustus, ook een bestemming met de nodige accommodaties. Hier vindt u ook het Caledonian Canal, ooit met de hand gegraven. De Great Glen herbergt ook nog twee kleinere meren, namelijk Loch Oich en Loch Lochy. Bij het tweede exmplaar in de buurt ligt ook de mooie Glen Roy en het stadje Fort William. Dat is ook het startpunt van de Great Glen Way, de meerdaagse wandelroute die eindigt aan het noordelijke uiteinde van de vallei en dat is Inverness, de 'Capital of the Highlands'. Een plek waar u ook nog eens kunt winkelen en de stad in kunt. Het ligt aan de Moray Firth dat direct in contact staat met de zee en in de buurt zijn ook nog enkele historische bezienswaardigheden om te bezichtigen. Denk aan het slagveld van Culloden dat in de 18e eeuw een einde maakte aan de Schotse rebellie en het aan de kust gesitueerde Fort George dat niet lang na die slag werd gebouwd. Op de pagina hieronder kunt u een uitgebreide interactieve kaart bekijken met daarop allerlei bezienswaardigheden in dit deel van Noordwest Schotland.

Bezienswaardigheden in (een deel van) Noordwest Schotland + kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Fort Augustus Drumnadrochit Inverness

Kaart van de Great Glen in Schotland

Kaart van Loch Ness en de Great Glen in Schotland

Kijk dus op deze pagina voor een interactieve kaart met aanklikbare icoontjes:

Bezienswaardigheden in (een deel van) Noordwest Schotland + kaart