Ayr en Alloway in Ayrshire - Zuid Schotland

De stad Ayr in Ayrshire, Schotland Boeken Burns Cottage in Alloway, Schotland Burns Monument and Gardens in Alloway, Schotland Dumfries House in Ayrshire, Schotland Isle of Arran Schotland

Informatie, hotels en appartementenCulzean Castle vlakbij Ayr in Schotland

Ayr is een kleine stad aan de zuidwestkust van Schotland. Het heeft ongeveer 50 duizend inwoners en is gesitueerd in het raadsgebied South Ayrshire. U kunt er naar het strand en in het stadje kunt u de Rozelle House Galleries bezichtigen. Dat is een kuntsmuseum gevestigd in een mooi 18e eeuws pand met daaromheen ook tuinen. De Wellington Square Gardens is een openbaar park. Aan de rand van Ayr ligt het dorpje Alloway waar u het Robert Burns Birthplace Museum kunt bezichtigen. Hier woonde vroeger Schotland's beroemdste dichter. U vind er het museum, zijn voormalige huis (Burns Cottage) en een fraai parkje met monument dat in zijn nagedachtenis gebouwd is.

Voorbeelden van bezienswaardigheden ook in de buurt maar iets verder weg zijn het schitterende Dumfries House (en tuinen), Scottish Maritime Museum in Irvine, de Bachelors' Club, de overblijfselen van Dundonald Castle, Rowallan Castle en Crossraguel Abbey, en ook het imposante en in uitstekende staat verkerende Culzean Castle vlakbij zee. Niet ver van hier kunt u ook de natuur van het Galloway Forest Park bekijken en de veerboot pakken naar het bergachtige eiland Arran. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, herbergen en appartementen in Ayr.

Wandelen in Ayrshire

Het landschap van dit gebied is niet vlak maar ook niet erg heuvelachtig, laat staan bergachtig. De hogere heuvels vindt u verder landinwaarts in de binnenlanden van Dumfries & Galloway. U kunt bijvoorbeeld het Ayrshire Coastal Path volgen, de wandelroute langs de kust van dit raadsgebied. De wandelingen zijn relatief vrij eenvoudig. Het noorden van Ayrshire is drukker en dichter bevolkt, het zuiden rustiger en dunner bevolkt:

Meer info: Wandelroutes in Ayrshire


De locatie van Ayr

Enkele bestemmingen in de regio

Isle of Arran Glasgow Portpatrick

Mogelijkheden om naar Ayr te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Ayr te reizen. U kunt uiteraard met de auto naar Schotland gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 3,5 uur rijden. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 5 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Het is ook mogelijk om het vliegtuig te nemen en de logische optie zou dan een vlucht naar Glasgow Airport zijn. Vanaf de luchthaven kunt u in ongeveer 1 uur 15 minuten naar Ayr reizen. Eerst neemt u de bus naar station Paisley Gilmour Street en daar stapt u op de trein naar het stadje. Eenmaal in Ayr kunt u ook met de trein naar andere plaatsen zoals Kilmarnock, Troon, Maybole en Girvan. In Ardrossan vertrekt de boot naar het eiland Arran. Om daar te komen neemt u eerst vanuit het stadje de trein naar Kilwinning en stapt daar over op de dienst naar Ardrossan Harbour.


Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Alles over Zuidwest Schotland
→ Hotels en vakantiehuizen in Zuidwest Schotland
→ Bezienswaardigheden in Zuidwest Schotland