Glasgow, Mackintosh en de Clyde in Schotland

Glasgow Cathedral in Schotland Glasgow Necropolis, Schotland George Square in Glasgow, Schotland Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow, Schotland Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow, Schotland Glasgow Winter Gardens in Schotland Pollok House in Glasgow, Schotland The Clyde bij Dumbarton in Schotland Bothwell Castle in Schotland Paisley in Renfrewshire, Schotland Rondreis per trein door Schotland Boeken

Informatie, hotels en appartementen
Glasgow Gallery of Modern Art in Schotland

Glasgow is de grootste stad van Schotland en ligt in de laaglanden, in de zuidelijke helft van het land. Even ten noorden van de stad beginnen de bergen echter al. De stad genoot vooral bekendheid vanwege haar industrie en scheepsbouw. Tijdens het Britse Imperium was het dan ook een heel belangrijke stad, bijgenaamd de 'Workshop of the Empire'. Heden ten dage kunt u er een flink aantal mooie musea en historische bezienswaardigheden bezichten. Denk aan de Kelvingrove Art Gallery, de Hunterian, het Riverside Museum en de Glasgow Gallery of Modern Art. Mooie historische gebouwen zijn er ook te bezichtigen zoals het stadhuis, het Provand's Lordship, het Tenement House en de enige middeleeuwse kathedraal op het vasteland van Schotland die de reformatie heeft overleefd. Vlak achter de kathedraal, op een lage heuvel, ligt de begraafplaats en gek genoeg kun je dat ook zeker een bezienswaardigheid noemen. Deze Glasgow Necropolis bestaat namelijk grotendeels uit graven uit het Victoriaanse tijdperk. Mensen uit die tijd (in ieder geval de beter bedeelden) besteedden veel aandacht aan het graf waardoor je hier honderden monumenten zult aantreffen.

Als het gaat om kunst en architectuur is Charles Rennie Mackintosh een beroemde voormalige inwoner van de stad. Bekend wat dat betreft is de Glasgow School of Art. U kunt ook naar het People's Palace gaan dat verteld over het leven in de stad vanaf 1750. Daar vindt u tevens de overkoepelde Winter Gardens. Even buiten het centrum zijn echter nog meer uitstekende bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld het historische Pollok House en de Burrel Collection. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, b&b's en appartementen in Glasgow.

Voetbal in Glasgow

In de stad spelen de twee grootste voetbalteams van Schotland. Deze tweestrijd staat bekend als de Old Firm. Celtic speelt in het oostelijke deel van de stad, op Celtic Park ten noorden van de Clyde. De Rangers spelen in het Ibrox Stadium ten westen van het centrum en ten zuiden van de rivier. Het nationale voetbalstadion vindt u in het zuiden van Glasgow. Dat is het historische Hampden Park, tevens de locatie van het Scottish Football Museum.

Wandelen in Glasgow

U kunt de stad ook bekijken door wandelingen te maken. Dat kan onder andere door het stadscentrum, Glasgow Green, naar de oude begraafplaats waar mooie uitzichten zijn, in Pollok Park maar bijvoorbeeld ook langs de Kelvin Walkway naar Milngavie, het startpunt van de meerdaagse en bewegwijzerde West Highland Way.

Meer info: Routes in en rond Glasgow | West Highland Way


De locatie van Glasgow

Enkele bestemmingen in de buurt

Balmaha Stirling ayr

Mogelijkheden om naar Glasgow te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Glasgow te reizen. U kunt uiteraard met de auto naar Schotland gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 3 uur rijden. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 4 uur 45 minuten rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Het is ook mogelijk om het vliegtuig te nemen. Het vliegveld ligt niet in de stad zelf maar vlakbij het stadje Paisley. Vanaf de luchthaven kunt u vrijwel elk moment van de dag met de Glasgow Airport Express (bus) in bijvoorbeeld 21 minuten naar Queen Street en in 25 minuten naar Buchanan Bus Station reizen. Eenmaal in de stad kunt u ook met de trein naar een hele hoop andere plaatsen waaronder Edinburgh, Stirling, Fort William of zelfs helemaal naar Londen (station Euston) als het moet.


Boot IJmuiden - Newcastle Boot Zeebrugge - Hull Boot Rotterdam - Hull

Vliegtuig naar Schotland Bus in Schotland Trein in Schotland
Terug naar:

→ Glasgow, Stirling & Lanarkshire
→ Accommodatie in dit gebied