Glasgow, Mackintosh en de Clyde in Schotland

Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow, Schotland George Square in Glasgow, Schotland Het Riverside Museum en het Tall Ship in Glasgow, Schotland Glasgow Cathedral in Schotland Glasgow University in Schotland Glasgow Necropolis, Schotland Boeken Glasgow Winter Gardens in Schotland Pollok House in Glasgow, Schotland The Clyde bij Dumbarton in Schotland Bothwell Castle in Schotland Paisley in Renfrewshire, Schotland Rondreis per trein door Schotland

Informatie, hotels en appartementenGlasgow Gallery of Modern Art in Schotland

Glasgow is de grootste stad van Schotland en ligt in de laaglanden, in de zuidelijke helft van het land. Even ten noorden van de stad beginnen de bergen echter al. De stad genoot vooral bekendheid vanwege haar industrie en scheepsbouw. Tijdens het Britse Imperium was het dan ook een heel belangrijke stad, bijgenaamd de 'Workshop of the Empire'. Heden ten dage kunt u er een flink aantal mooie musea en historische bezienswaardigheden bezichten. Denk aan de Kelvingrove Art Gallery dat gesitueerd is in een prachtig gebouw, de Hunterian, de Glasgow Gallery of Modern Art en het bekroonde Riverside Museum waar u tevens een historisch schip kunt betreden (The Tall Ship). Mooie historische gebouwen zijn er ook te bezichtigen zoals het stadhuis, het Provand's Lordship, het Tenement House en de enige middeleeuwse kathedraal op het vasteland van Schotland die de reformatie heeft overleefd. Vlak achter de kathedraal, op een lage heuvel, ligt de begraafplaats en gek genoeg kun je dat ook zeker een bezienswaardigheid noemen. Deze Glasgow Necropolis bestaat namelijk grotendeels uit graven uit het Victoriaanse tijdperk. Mensen uit die tijd (in ieder geval de beter bedeelden) besteedden veel aandacht aan het graf waardoor je hier honderden monumenten zult aantreffen.

Als het gaat om kunst en architectuur is Charles Rennie Mackintosh een beroemde voormalige inwoner van de stad. Bekend wat dat betreft is de Glasgow School of Art. Dit bekende gebouw is helaas voor de tweede keer in 3 jaar tijd gedeelte in brand gevlogen waardoor een deel van het pand wordt verwijderd. In hoeverre er gerenoveerd zal worden zal de toekomst uitwijzen (geschreven juni 2018). U kunt ook naar het People's Palace gaan dat verteld over het leven in de stad vanaf 1750. Daar vindt u tevens de overkoepelde Winter Gardens. Even buiten het centrum zijn echter nog meer uitstekende bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld het historische Pollok House en de Burrel Collection. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, b&b's en appartementen in de stad Glasgow.


Wandelen in Glasgow

U kunt de stad ook bekijken door wandelingen te maken. Dat kan onder andere door het stadscentrum, Glasgow Green, naar de oude begraafplaats waar mooie uitzichten zijn, in Pollok Park maar bijvoorbeeld ook langs de Kelvin Walkway naar Milngavie, het startpunt van de meerdaagse en bewegwijzerde West Highland Way.

Meer info: Routes in en rond Glasgow | West Highland Way


De locatie van Glasgow

Enkele bestemmingen in de buurt

Balmaha Stirling ayr

Reis plannen naar Glasgow

Er zijn verschillende manieren om naar Glasgow te reizen. U kunt bijvoorbeeld met auto en al reizen per veerboot naar havens aan de Engelse kust. Er zijn dan enkele opties waarvan de meest voor de hand liggende veerdienst die van IJmuiden naar Newcastle is. Dat is een lange overtocht die u in de avond en nacht zult afleggen. Vanuit de haven is het nog minimaal 3 uur rijden. U kunt ook denken aan een overtocht van Zeebrugge (België) of Rotterdam naar Hull waarbij de daaropvolgende autorit wel een paar uur langer zal duren. Het is ook mogelijk om het vliegtuig te nemen. Het vliegveld ligt niet in de stad zelf maar vlakbij het stadje Paisley. Vanaf de luchthaven kunt u vrijwel elk moment van de dag met de Glasgow Airport Express naar Queen Street en naar Buchanan Bus Station reizen. Eenmaal in de stad kunt u ook met de trein naar een hele hoop andere plaatsen waaronder Edinburgh, Stirling, Fort William of zelfs helemaal naar Londen (station Euston) als het moet.


Loket in Engeland Cottage in Engeland

Blythswood Square

herberg kent

Overnachten in een luxe hotel?

Blythswood Square is een luxe hotel met 5 sterren in het centrum van Glasgow. Dit is de grootste stad van Schotland en stond in het verleden bekend als de werkplaats van het Britse imperium, onder andere vanwege de scheepsbouw aan de rivier de Clyde. Het hotel staat op gelijke afstand van de twee treinstations Queen Street en Glasgow Central.

Prijs per tweepersoonskamer: vanaf ongeveer 250 euro per nacht.

Faciliteiten: oa. bar en restaurant.

Terug naar:

→ Alles over Glasgow, Stirling en Lanarkshire
→ Hotels en vakantiehuizen in Glasgow en Stirling
→ Bezienswaardigheden in Glasgow en Lanarkshire