Portpatrick en de Rhins of Galloway - Schotland

Portpatrick in Dumfries and Galloway, Schotland Boeken Killantringan Bay in Dumfries and Galloway, Schotland Castle Kennedy in Zuidwest Schotland Mull of Galloway in Schotland Galloway Forest Park in Schotland Isle of Whithorn in Dumfries and Galloway, Schotland

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizenVuurtoren van Portpatrick in Schotland

Portpatrick is een klein dorpje aan de kust van Dumfries & Galloway, zuidwest Schotland. Het heeft ongeveer duizend inwoners en ligt op The Rhins, de naam van het hamervorming schiereiland. Het is een dunbevolkte streek met ook mooie kusten en landschappen. Vlakbij het dorp staat de ruíne van Dunskey Castle en ook de mooie Killantringan Bay. Wat verder weg vindt u de Mull of Galloway, het meest zuidelijke puntje van Schotland. Dit is een hoge kaap in een kustgebied met kliffen, een natuurreservaat en een vuurtoren die u kunt beklimmen. Er staat ook een café-restaurant waar u van mooie uitzichten kunt genieten. In de buurt kunt u overigens ook nog twee tuinen bezichtigen. Dit zijn de Logan Botanic Garden en de Castle Kennedy Gardens. De ruíne van Glenluce Abbey staat hier ook in de buurt. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, herbergen en vakantiehuizen in Portpatrick.

Wandelen op The Rhins of Galloway

Hier op het schiereiland kunt u ook de nodige routes wandelen, vaak niet al te lastig. Het landschap is niet vlak maar zeker ook niet echt heuvelachtig. Wie de bergen van de Highlands gewend is zal het vlak noemen. U kunt hier mooie kustroutes lopen, bijvoorbeeld bij de prachtige Mull of Galloway, het gebied met de hoge kliffen. Portpatrick is overigens het beginpunt van de Southern Upland Way, een meerdaagse wandelroute door zuid Schotland.

Meer info: Wandelroutes Rhins of Galloway


De locatie van Portpatrick

Enkele bestemmingen in de regio

ayr Isle of Arran Castle Douglas

Mogelijkheden om naar Portpatrick te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Portpatrick te reizen. U kunt uiteraard met de auto naar Engeland gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 2,5 uur rijden. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 4 uur 15 minuten rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Er is geen spoorlijn aan de zuidkust van Dumfries & Galloway. Het dichtsbijzijnde station vindt u in Stranraer. Daar vertrekt de trein naar Glasgow en komt langs plaatsen aan (of in de buurt van) de zuidwestkust van het land, zoals bijvoorbeeld Girvan, Ayr en Troon. U kunt wel de bus pakken in Portpatrick maar alleen naar Stranraer. Overigens: redelijk in de buurt van het dorp vindt u ook de terminal van Cairnryan waar veerboten vertrekken naar Noord-Ierland, zowel naar Belfast als naar Larne. Kijk hier voor de overtocht van Cairnryan naar Belfast en hier voor die van Cairnryan naar Larne.


Veerboot naar Engeland Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Alles over Zuidwest Schotland
→ Hotels en vakantiehuizen in Zuidwest Schotland
→ Bezienswaardigheden in Zuidwest Schotland