Het eiland Arran en Brodick in Zuidwest Schotland

Machrie Moor op het eiland Arran, Schotland Boeken Brodick op het eiland Arran, Schotland Glen Rosa op het eiland Arran, Schotland Goatfell op het eiland Arran, Schotland Holy Isle bij het eiland Arran, Schotland Burns Cottage in Alloway, Schotland Culzean Castle in Ayrshire, Schotland De stad Glasgow in Schotland

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizenBrodick Castle op Isle of Arran, Schotland

Het eiland Arran is een behoorlijk groot eiland in het westelijke deel van Schotland. Het is gesitueerd in de Firth of Clyde, omgeven door het schiereiland Kintyre in Argyll & Bute, het kleine Isle of Bute en de zuidwestkust van Schotland. Arran is met minder dan 5 duizend inwoners dunbevolkt en zeer heuvelachtig, in grote mate zelfs bergachtig. De noordelijke bergachtige helft van het eiland is tevens beschermd met de status van National Scenic Area. Daar vindt u ook de hoogste berg, genaamd Goatfell. Het eiland staat ook bekend om zijn mooie kusten waaronder de nodige ruige stranden en daar kunt u ook prima wandelen. Het Arran Coastal Path is zelfs een meerdaagse wandelroute. Vlak voor de kust ligt overigens nog een heel klein eilandje. Dit is de spirituele Holy Isle waar u middels een kort boottochtje vanuit het dorpje Lamlash kunt komen.

Voorbeelden van andere plaatsen zijn Lochranza, Kildonan en Brodick, allen gelegen aan zee. Dit laatste dorp is met 600 inwoners de grootste plaats op het eiland. Hier vertrekken ook de veerboten naar Ardrossan. U vindt hier vlakbij drie bezienswaardigheden, namelijk het Heritage Museum dat verteld over de geschiedenis en de geologie van het eiland, het mooie Brodick Castle & Gardens en de lokale bierbrouwerij waar u ook een rondleiding kunt krijgen. Dat geldt ook voor de whiskystokerij in Lochranza in het noorden. Er zijn ook een paar prehistorische locaties te zien, namelijk Carn Ban, de Auchagallon Stone Circle en verschillende steencirkels op Machrie Moor. Voorbeelden van twee mooie natuurlijke locaties zijn de Glenashdale Falls en de King's Cave, bekend van de mythische anekdote van de beroemde koning Robert the Bruce en de spin. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, herbergen en vakantiehuizen op Arran.


Boeken via GB Liefhebbers

U boekt hier uw accommodatie(s) bij booking.com. De keus is daardoor groot. Door op deze pagina via Groot-Brittannië Liefhebbers te boeken beloont u tevens de jarenlange inzet die in deze website gestopt wordt. Het is dus ook een manier om uw waardering te tonen zonder dat u er iets extra's voor hoeft te betalen. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw steun. Daarnaast kunt u tevens gratis van service gebruik maken als u wilt.

Extra: als u wilt kunt u als beloning een * eigen online pagina op Groot-Brittannië Liefhebbers krijgen met informatie over de gebieden en/of plaatsen waar u net geboekt heeft. Handig om als naslagwerk te gebruiken tijdens de vakantie. Stuur een bericht naar info@groot-brittannie-liefhebbers.nl (of fb bericht) en vermeld de geboekte accommodatie(s), plaats(en) + de data die daarbij horen. De data zijn alleen maar nodig om de boeking te controleren, die komen niet op de pagina te staan. Heeft u gedetailleerde hulp vooraf nodig? Misschien bent u dan wel geïnteresseerd in een * vakantieplan op maat.


Inn Cottage in EngelandWandelen op Arran

U kunt prima wandelen op het eiland, zowel langs de kusten als in de heuvels en bergen. Zo is er het Arran Coastal Path, de Goatfell Range in het noordoosten, de Pirnmill Hills in het noordwesten en de lagere heuvels in het zuiden.

Meer info: Wandelroutes op Arran


De locatie van Arran

Enkele bestemmingen / eilanden in de regio

Tarbert ayr Glasgow

Reisplan en openbaar vervoer

U zult vanuit Nederland of België eerst in Schotland moeten geraken. U kunt dan natuurlijk met de auto gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 3 uur 45 minuten rijden naar de haven van Ardrossan in Ayrshire. Als u in België woont is het ook mogelijk om daar op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 5,5 uur rijden. Weer een andere mogelijkheid is om de veerboot te pakken in Rotterdam, ook een overtocht naar het Engelse Hull.

Om op het eiland te geraken dient u met de veerboot te reizen. Er is een overtocht van Claonaig (op het schiereiland Kintyre) naar Lochranza maar deze boot vaart niet in de winter. De meer voor de hand liggende optie is de veerdienst van Ardrossan naar Brodick. Er is tevens een directe treinverbinding tussen de stad Glasgow en Ardrossan en die sluit aan op de veerdienst. De totale tijd van de treinrit + overstaptijd + overtocht is iets meer dan 2 uur. Kijk hier voor de overtocht van Ardrossan naar Brodick. Het is ook mogelijk om met het vliegtuig te gaan en wel naar Glasgow Airport. Daar dient u dan eerst met de bus naar station Paisley Gilmour Street te reizen en dan over te stappen op de trein naar Ardrossan Harbour. Eenmaal aangekomen in Brodick kunt u ook een bus pakken naar andere locaties op het Isle of Arran.


Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Zuidwest Schotland
→ Hotels en vakantiehuizen in Zuidwest Schotland
→ Hotels en vakantiehuizen in Argyll & the Inner Hebrides