Isle of Anglesey in Noord Wales

Llanddwyn Island op Anglesey, Wales Boeken Plas Newydd op Anglesey, Wales Menai Strait op Anglesey, Wales Cemaes Bay op Anglesey, Wales Beaumaris Castle op Anglesey, Wales Penrhyn Castle in Snowdonia, Wales Caernarfon Castle in Noord Wales Llanberis in Noord Wales Rondreis door Snowdonia in Noord Wales

Informatie, hotels, b&b's en vakantiehuizenLlanddwyn Island op Anglesey, Wales

Anglesey is een groot eiland in het noordwesten van Wales. Het wordt van het vasteland gescheiden door de Menais Strait en het ligt dermate dichtbij dat er twee bruggen staan. U kunt er dus gewoon met de auto en ook met de trein naartoe. Er wonen ongeveer 70 duizend inwoners op het eiland waar alleen kleine stadjes en dorpen te vinden zijn. Het havenstadje Holyhead waar veerboten naar Ierland vertrekken is het grootst met ongeveer 11 duizend mensen. Voorbeelden van andere plaatsen zijn Beaumaris, Menai Bridge en Amlwch. Anglesey is een behoorlijk vlak gebied met geaccidenteerde kusten. Het hoogste punt met 220 meter is Holyhead Mountain. Verreweg het grootste deel van de kustgebieden zijn beschermd met de status van Area of Outstanding Natural Beauty en het is door UNESCO uitgeroepen tot Geopark vanwege de geologische importantie. Voorbeelden van mooie locaties zijn het natuurreservaat de South Stack Cliffs en het kleine schiereilandje Llanddwyn (zie foto). Als u van wandelen houdt dan kunt u het Anglesey Coastal Path volgen dat het gehele eiland rond gaat.

Er zijn ook een aantal historische bezienswaardigheden en musea te bezichtigen. Zo kunt u in Beaumaris de oude gevangenis, gerechtsgebouw en vooral het imposante middeleeuwse kasteel bezoeken. Dat behoort tot het werelderfgoed. Twee andere prominente historische bouwwerken zijn het landhuis Plas Newydd en de prehistorische grafkamer Bryn Celli Ddu, beiden vlakbij de Menai Strait gesitueerd. Andere bezienswaardigheden op Anglesey zijn de ruïnes van Aberlleiniog Castle en Llys Rhosyr, het Copper Kingdom Centre, de historische molen van LLynnon, het Holyhead Maritime Museum, het Swtan Folk Museum, het Anglesey Transport Museum, de Anglesey Sea Zoo (en Safari) en het Oriel Ynys Môn, het museum over de geschiedenis van het eiland. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels en vakantiehuizen op Anglesey.

Wandelen op het eiland

Er uiteraard de nodige wandelingen te maken maar vooral ook bekend is het Anglesey Coastal Path, het kustpad dat rond het gehele eiland te volgen is. Als u de gehele route wilt volgen dan is het een meerdaagse wandelroute.

Meer info: Anglesey Coastal Path


De locatie van Anglesey

Enkele bestemmingen in de regio

Caernarfon Conwy Llandudno

Mogelijkheden om naar Anglesey te reizen

Vuurtoren vlakbij Holyhead op Anglesey

Het grote eiland Anglesey ligt vlakbij het vasteland en is daardoor via bruggen te bereiken. U kunt dus met de auto deze kant op komen. In het noorden van Frankrijk, vlakbij de Belgische grens, zijn er drie manieren om het Kanaal over te steken. Bij alle drie kunt u de auto, camper of ander gemotoriseerd vervoer meenemen. De snelste is de Eurotunnel Shuttle waarbij u zittend in de auto op een trein door de kanaaltunnel reist. Slechts een rit van 35 minuten van Calais naar Folkestone maar wel redelijk prijzig.

U kunt ook gebruik maken van de veerboot, namelijk vanuit Duinkerken en ook weer Calais. De overtochten duren respectievelijk 2 en 1,5 uur en zijn minder duur. De autorit naar Conwy duurt daarna nog ongeveer 6 uur. Als u de veerboot in Nederland wilt nemen dan kunt u met de 6,5 uur durende overtocht van Hoek van Holland naar Harwich meegaan. Vanaf die haven is het ongeveer 5,5 uur rijden. Een derde mogelijkheid is een veerdienst naar Hull verder in het noorden. U kunt er komen vanuit Rotterdam als Zeebrugge. Beide overtochten duren 12 uur en vinden 's nachts plaats. Vanuit deze haven is het nog ongeveer 3,5 uur rijden.

Het is eventueel ook mogelijk om met het vliegtuig te reizen. U kunt in ongeveer 4 uur met de trein van Birmingham International naar het havenstadje Holyhead reizen, 0 of 1 keer overstappen. Dat kan ook vanaf Manchester Airport maar dan in 3,5 uur met 1 of 2 keer overstappen. Op het eiland vindt u overigens meer treinstations. In het net genoemde havenstadje kunt u ook op de veerboot naar Ierland stappen. Deze veerdiensten gaan naar de hoofstad Dublin. Er rijden overigens ook de nodige bussen tussen verschillende plaatsen op Anglesey maar ook naar plaatsen op het vasteland zoals bijvoorbeeld Caernarfon en Bangor.


Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Alles over Noord Wales
→ Hotels en vakantiehuizen in Snowdonia en Noord Wales
→ Bezienswaardigheden in Noord Wales