Op reis door 'Norman' Engeland

Tower of London in Engeland Westminster Abbey in Londen Ely Cathedral in Cambridgeshire Canterbury Cathedral in Lincolnshire, Engeland Gloucester Cathedral in Cambridgeshire Lincoln Cathedral in Lincolnshire, Engeland Exeter Cathedral in Devon, Engeland Kasteel en kathedraal van Rochester in Kent Dover Castle in Kent

Romaanse architectuur uit de 11e en 12e eeuw

Het tijdperk der Normandiërs in Engeland heeft geduurd van 1066 en 1154. Het begon met de beroemde Slag bij Hasting in het zuiden van het land toen Willem de Veroveraar de Angelsaksische dynastie versloeg en de macht in Engeland overnam. Dat slagveld is overigens te bezichtigen, gesitueerd in het toepasselijk genaamde Battle. De Normandiërs kwamen zoals de naam al aangeeft uit een specifiek deel van Noord Frankrijk maar hadden hun roots in Scandinavië. Het waren nazaten van Noormannen, Vikingen dus. De lijn van William the Conqueror werd opgevolgd/verslagen door de koningen van Anjou, een rijk dat een groot deel van Frankrijk en dus ook Engeland omvatte.

De Normandiërs hadden een grote impact op het bestuur want het land werd echt genormandiseerd en ook qua architectuur was de invloed enorm met de bouw van imposante kathedralen en kastelen die nog immer (niet alle kastelen) te zien/bezichtigen zijn. In de 11e en de 12e eeuwde bouwde men in de Romaanse stijl, geïnspireerd op het oude Romeinse en Byzantijnse Rijk. Kenmerkend oa. zijn de ronde deuren en ramen. Er staan nog tal van gebouwen overeind in Engeland en die zijn ook het bewaren waard want dat zijn veelal schitterende kathedralen. Een zeer interessante is natuurlijk de eerste die men bouwde en dat is die van het kleine stadje Ely in Cambridgeshire. Die ziet er ook net even anders uit dan de kathedralen die daarna zouden volgen. Later waren het overigens de plaatsen waar kathedralen stonden die stadsrechten kregen. Zodoende is St Davids in Wales - dat de omvang heeft van een dorp - de kleinste stad van het Verenigd Koninkrijk. U kunt in de tekst voorkomende plaatsen ook eenvoudig intypen in de zoekbalk waar u pagina's over ze kunt bekijken. Op de foto ziet u enkele kathedralen staan waaronder die in Canterbury, Lincoln, Gloucester en ook Londen.

Londen laat zien wat de 'Normans' vaak deden: ze bouwden in prominente plaatsen (of die men prominent wilde maken) een kathedraal én een kasteel. In de city of London - het oorspronkelijke stadshart, tevens financiële centrum - kunt u namelijk de St Paul's Cathedral zien alsook de Tower of London. Nu moet gelijk gezegd worden dat deze kathedraal tijdens de Great Fire of London in 1666 verwoenst werd en dat het huidige prachtige ontwerp van Christopher Wren is, een voorbeeld van de Engelse Barok. Dat gebouw is dus niet meer Normandisch. Dat geldt echter wel voor de Tower of London, althands ten dele. De witte toren - oorspronkelijk een donjon - werd al gebouwd 12 jaar nadat Willem de Veroveraar Engeland had ingenomen. De beroemde abdij in de hoofdstad - Westminster Abbey - werd overigens deels gebouwd in de Normandische tijd en deels daarna. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kathedraal van Exeter dat later nog een rol zou vervullen in de Glorious Revolution van 1688. Van de kastelen is lang niet meer zoveel over als van de kathedralen en dat is natuurlijk logisch omdat godshuizen nog een functie kunnen vervullen en kastelen niet meer. Een stad waar je nog die combinatie kunt zien is Rochester in het zuidoosten. Ook daar in het graafschap Kent staat het imposante Dover Castle. Dat is in het havenstadje.

Op rondreis door Norman Engeland?

Via de website kunt u allerlei informatie vinden om uw reis zelf te plannen en ook kunt er oa. hotels, b&b's, b&b's en vakantiehuizen boeken. U kunt echter ook (gratis) service aanvragen in de vorm van een Vakantieplan op Maat. Dat is vooral handig als u een rondreis wilt maken. U krijgt dan een uitgebreid en duidelijk online reisschema met per bestemming info en een te boeken accommodatie. Ik kan dan uiteraard ook rekening houden met het feit dat u graag plaatsen wilt bezoeken waar nog van die imposante Normandische gebouwen (kathedralen en kastelen) te zien zijn.

Cottage in Engeland
vlak

Terug naar:

Natuur en erfgoed in Groot-Brittannië


Andere tijdvakken:

Romeinse gebouwen (1e t/m 5e eeuw)

Tudor architectuur (15e en 16e eeuw)

Regency architectuur (begin 19e eeuw)

Victoriaanse architectuur (19e eeuw)

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers