Kathedralen en abdijen in Groot-Brittannië

Bolton Abbey in de Yorkshire Dales, Engeland

1. Londen en omgeving

Canterbury Cathedral in Kent, zuidoost Engeland

In Londen zijn uiteraard de nodige kerken maar er zijn ook een paar grote bezoekersattracties met een religieus karakter. Zeer bekend zijn Westminster Abbey in het centrum van de stad maar ook de schitterende St Paul's Cathedral. Het staat bekend om zijn prachtige koepel, ooit ontworpen door Christopher Wren. Pal aan de andere kant van de rivier de Theems vindt u ook de Southwark Cathedral.

In wijde omgeving van de hoofdstad van Engeland zijn nog enkele steden met mooie kathedralen zoals die van St Albans, Chelmsford, Rochester en niet te vergeten die van Canterbury. De zeer fraaie Canterbury Cathedral in het graafschap Kent is de enige kathedraal met werelderfgoedstatus. Het is de plaats waar Thomas Becket, de aartsbisschop in de middeleeuwen vermoord werd en daardoor een pelgrimsoord werd.

Bezienswaardigheden per gebied:

Groot Londen | Kent | Chilterns

2. Somerset, Wiltshire en Devon

Salisbury Cathedral in Wiltshire, zuid Engeland

In het zuidwestelijke deel van Engeland zijn ook een aantal mooie historische kathedralen en andere monastieke locaties om te bezoeken. Het graafschap Somerset heeft wat dit betreft een paar mooie locaties zoals de Wells Cathedral. In dit stadje vlakbij de Mendip Hills staat ook het oude bisschoppelijk paleis. Niet ver van hier in de werelderfgoedstad Bath kunt u een heel mooie abdij bezoeken. Het staat in het historische hart van de stad, pal naast het oude Romeinse Badhuis.

Er zijn ook enkele abdijruïnes in Somerset, namelijk die van Glastonbury, Muchelney en Cleeve Abbey aan de rand van het Exmoor National Park. Hier staan enkele van 's lands best bewaarde kloostergebouwen van het land. Daarnaast zijn er drie kathedralen te bezichtigen in drie steden. U vindt ze in het grote Bristol, in het kleinere Salisbury, Wiltshire en Exeter in Devon.

Bezienswaardigheden per gebied of plaats:

Somerset | Salisbury | Exeter

3. East Anglia

Norwich Cathedral in Norfolk, Engeland

East Anglia is de naam van het historische graafschap in oost Engeland. Tegenwoordig bestaat het uit de graafschappen Norfolk en Suffolk en ook Cambridgeshire. Heel vroeger in de middeleeuwen was dit het meest welvarende gebied van het land, vooral door de wolproductie -en handel. In die periode zijn er vele prachtige kerken gebouwd waarvan er nog een behoorlijk aantal te zien zijn, zoals bijvoorbeeld de Church of St Peter and St Paul in het kleine en oude stadje Lavenham in Suffolk.

Ook heeft het gebied een klein aantal imposante kathedralen. Die kunt u zien in het middeleeuwse Norwich, Bury St Edmunds, Peterborough en het veel kleinere stadje Ely in Cambridgeshire waar 's lands oudste kathedraal te zien is, ooit in opdracht van Willem de Veroveraar laten bouwen. Ook aandacht voor de King's College Chapel, het meesterwerk van de stad Cambridge, befaamd om haar plafond.

Bezienswaardigheden in de gebieden:

Norfolk | Suffolk | Cambridgeshire

4. North Yorkshire en Durham

York Minster in North Yorkshire, Noord Engeland

In Yorkshire, noord Engeland, zijn zeer oude monastieke gebouwen te bezichtigen. Een aantal van deze abdijen vindt u in de natuur van de twee grote nationale parken van dit historische graafschap, de Yorkshire Dales en de North York Moors. De meesten zijn (deels) tot ruïnes vervallen. Bolton Abbey wordt omringd door het fraaie heuvelachtige landschap van de Yorkshire Dales. Fountains Abbey staat aan de rand van Nidderdale en de andere exemplaren in of aan de rand van de North York Moors, te weten Byland Abbey, Rievaulx Abbey, Mount Grace Priory, Gisborough Priory en Whitby Abbey aan de fraaie kust van het gelijknamige stadje.

Daarnaast kunt u vlakbij Fountains Abbey ook de Ripon Cathedral bezichtigen maar de twee meest beroemde kerkelijke bouwwerken in de regio zijn waarschijnlijk toch de Durham Cathedral en de York Minster in de gelijknamige middeleeuwse stad.

Bezienswaardigheden per gebied of plaats:

North York Moors | Yorkshire Dales | Durham

5. Zuidoost Schotland en Northumberland

Melrose Abbey in de Scottish Borders, zuid Schotland

Met name in het zuidoosten van Schotland stonden in de middeleeuwen prachtige abdijen maar door de grensoorlogen tussen Engeland en Schotland zijn ze allemaal (deels) verwoest. De mooie abdijruïnes van Melrose, Dryburgh en Jedburgh kunt u allen bezichtigen. U vindt ze in het binnenland van de Scottish Borders, dicht bij elkaar. Net over de grens in Engeland kunt u ook de Lindisfarne Priory bezichtigen, gestiueerd op het Holy Island of Lindisfarne, vroeger een belangrijke religieuze locatie. Het is te bereiken wanneer het eb is.

Ook voor de kust van Fife vindt u een dergelijk eilandje. Daar staat Inchcolm Abbey. In dit raadsgebied staan nog meer abdijen, of ruïnes daarvan. In St Andrews ziet u de overblijfselen van de oude kathedraal en in Edinburgh de St Giles Cathedral. Dit bouwwerk staat aan de Royal Mile, de meest beroemde straat in de hoofdstad.

Bezienswaardigheden per gebied of plaats:

North. | Scot. Borders | Fife | Edinburgh



Andere thema's:

→ Kastelen en paleizen
→ Tuinen, parken en landgoederen
→ Grote en historische steden
Speciale bezoekerspassen:

→ National Trust | English Heritage| etc.


Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië
→ Natuur en historisch erfgoed