De stad Aberdeen in Oost Schotland

Aberdeen in Schotland Boeken Granite City in Aberdeen, Schotland Kings College Chapel in Aberdeen, Schotland Stonehaven in Aberdeenshire, Schotland Dunnottar Castle in Aberdeenshire, Schotland Crathes Castle in Aberdeenshire, Schotland Rondreis door Oost Schotland en de Cairngorms

Informatie, hotels en appartementenDe stad Aberdeen in oost Schotland

Aberdeen is met ongeveer 200 duizend inwoners de derde stad van het Schotland. Het staat bekend als de 'granite city' vanwege haar granieten bouwwerken. Die harde steensoort werd en wordt in deze regio gewonnen, vandaar dat een flink aantal gebouwen is opgetrokken uit graniet. Mooie voorbeelden zijn het Marischal College met zijn scherpe pieken en de voormalige vestiging van de North of Scotland Bank met zijn iets vriendelijker uitstraling. De stad heeft overigens net als het Engelse Cambridge een King's College Chapel, onderdeel van de Aberdeen University. Bij de universiteit en dat is in het noorden van de stad, kunt u ook enkele musea bezichtigen, namelijk het Old Town House, het King's Museum, het Zoology Museum. Hier ligt ook nog deCruickshank Botanic Garden, allemaal onderdeel van Old Aberdeen.

In het centrum zijn uiteraard ook verschillende bezienswaardigheden. Denk aan het Tolbooth Museum, de stedelijke Art Gallery en het 16e eeuwse Provost Skene's House. De regio staat bekend om haar fraaie kastelen. Die liggen allemaal in het heuvelachtige binnenland van Aberdeenshire, een aantal kilometers ten westen van de stad. Dit zijn onder andere Castle Fraser, Drum Castle en Crathes Castle. Vlakbij het kleine stadje Stonehaven aan zee staan de overblijfselen van het veel oudere Dunnottar Castle. Kijkt u op deze pagina voor hotels, b&b's en appartementen in Aberdeen.


De locatie van Aberdeen

Enkele bestemmingen in de regio

Stonehaven Ballater Dufftown

Mogelijkheden om naar Aberdeen te reizen

Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland en België naar Aberdeen te reizen. U kunt uiteraard met de auto naar Schotland gaan. Voor de hand ligt dat u dan de veerboot van IJmuiden naar Newcastle neemt. Dat is een overtocht van 15,5 uur (nachtboot). U komt 's ochtends aan in de haven van North Shields. Daarna is het nog ongeveer 5 uur rijden. Als u in België woont is het ook mogelijk om in uw eigen land op de veerboot te stappen. In Zeebrugge vertrekt namelijk een boot naar Hull. Die vaart duurt 12 uur en vindt 's nachts plaats. Daarna is het nog ongeveer 7 uur rijden. Ook is er een veerdienst vanuit Rotterdam naar diezelfde stad in Yorkshire.

Een andere mogelijkheid is om met het vliegtuig te gaan. Aberdeen Airport ligt een eindje buiten de stad en hier kunt u de bus pakken die u in een half uur rechtstreeks naar het centrum brengt. Een andere mogelijkheid is om bij de luchthaven de bus naar station Dyce te nemen (10 minuten) en daar over te stappen op de trein naar de stad (11 minuten). Eenmaal in de stad kunt u uiteraard ook met de trein naar een aantal andere plaatsen zoals Stonehaven, Dundee, Edinburgh en Inverness. Daarnaast vindt u in de haven van Aberdeen de terminal vanwaar u met de veerboot naar de Orkney en Shetland eilanden kunt reizen. Kijk hier voor de overtochten naar Orkney en Shetland.


Veerboot naar Engeland Trein naar Engeland


Vliegtuig naar Groot-Brittannië Cottage in Engeland

Terug naar:

→ Alles over Aberdeenshire en Moray
→ Hotels en vakantiehuizen in Aberdeenshire en Moray
→ Bezienswaardigheden in Aberdeenshire