Norfolk Coast Area of Outstanding Natural Beauty in Engeland

De kliffen bij Sheringham aan de Norfolk Coast in Engeland De dieseltrein van de de North Norfolk Railway in Engeland Badplaats Cromer aan de kust van Norfolk, Engeland Wandelpad bij Stiffkey aan de Norfolk Coast in Engeland Cley-next-the-Sea in Norfolk, Engeland Blakeney Point in Norfolk, Engeland Holkham Hall, landgoed in Norfolk, Engeland Lavendelvelden bij Heacham aan de Norfolk Coast in Engeland

Kliffen, waddengebieden, leuke kustplaatsjes en kustpaden

De Norfolk Coast Area of Outstanding Natural Beauty is een beschermde kustlijn in het oosten van Engeland. Het omvat vooral de noordkust van het graafschap Norfolk en bestaat uit verschillende landschappen en natuurreservaten. Zo is er een uitgebreid waddengebied, zijn er duinen, stranden en ook kliffen. Het heeft binnen haar grenzen kleinere dorpen, stadjes en ook badplaatsjes. Zo vindt u bij Blakeney en het Brancaster Estate een gebied met zoutmoerassen, wilde stranden en zandbanken. In die streken leven ook zeehonden. Bij Sheringham gaat het land abrupt omhoog. Hier en het gebied ten oosten daarvan heeft dus kliffen. Daar vindt u ook het badplaatsje Cromer en het heel vroeger zo mondaine Overstrand. Langs de hele kustlijn kunt u ook het kustpad bewandelen dat overigens heel goed in combinatie met de bus te doen is. Zie hier een mooi traject van het Norfolk Coast Path. Deze regio heeft overigens last van een verhoogde mate van kliferosie en dat is op verschillende plekken goed te zien. Het kustpad zal in dat geval als het goed is verder landinwaarts liggen.

The Wash is ook een belangrijk natuurgebied. Het is een enorme baai en estuarium in het grensgebied met Lincolnshire. Verschillende rivieren komen er in uit en het is een belangrijke plek voor vele vogels. Het is een gebied met zandbanken, kwelders en landinwaarts moerassig land. Meer aan de oostkust van Norfolk ligt nog een apart gelegen stuk land van de AONB en dat is bij Winterton-on-Sea waar u de Winterton Dunes kunt zien, een gebied met duinen, heide en zelfs adders. Dit is de streek waar ook het Broads National Park gesitueerd is. De Norfolk Coast Area of Outstanding Natural Beauty bestaat niet alleen maar uit kust maar ook uit landerijen iets verder landinwaarts. Dat is heel licht heuvelachtig, in tegenstelling tot de rest van het graafschap dat vooral vlak is. Historische bezienswaardigheden zijn er ook zeker. Denk aan de statige landgoederen Holkham Hall aan de rand van Wells-next-the-Sea en het koninklijke Sandringham Estate. Er zijn bij Heecham in de zomer uitgestrekte lavendelvelden te zien.

Wat voor plaatsen komt u tegen aan deze kustlijn? U vindt er het gezellige badplaatsje Cromer met zijn fraaie pier en vlakbij het kuststadje Sheringham waar op loopafstand een prachtig park te zien is maar waar u ook kunt meegaan op een stoomtrein (of diesel) naar Holt. Dat gaat met de historische North Norfolk Railway. Verderop vindt u nog de dorpjes Weybourne, Blakeney, Cley-next-the-Sea, Stiffkey en de mooie havenplaats Wells-next-the-Sea met haar uitgestrekte strand. Verder westwaarts ligt het badplaatsje Hunstanton en vlakbij de net genoemde Wash het stadje King's Lynn. Op de pagina hieronder kunt u een uitgebreide interactieve kaart bekijken met daarop allerlei bezienswaardigheden langs de Norfolk Coast en aangrenzend gebied.


Bezienswaardigheden in Norfolk + kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

Cromer Sheringham Blakeney

Wells-next-the-Sea groen vlak King's Lynn

Kaart van de Norfolk Coast

Kaart van de Norfolk Coast Area of Outstanding Natural Beauty in Engeland

Kijk dus op deze pagina voor een interactieve kaart met aanklikbare icoontjes:

Bezienswaardigheden in Norfolk + kaart