Chilterns Area of Outstanding Natural Beauty - Engeland

Chilterns in Buckinghamshire Het stadje Henley-on-Thames in Oxfordshire Hambleden in Buckinghamshire West Wycombe Park in de Chilterns Cliveden aan de Thames in Buckinghamshire Stowe in de Chilterns

Chiltern Hills, Midsomer en stadjes aan de Theems

The Chilterns is een fraai landelijk gebied niet ver ten noordwesten van Londen. Het is een Area of Outstanding Natural Beauty vanwege haar natuurlijke schoonheid. Het heuvelachtige gebied ligt verspreid over verschillende graafschappen. In de zuidelijke helft zijn dat Oxfordshire en Buckinghamshire. U vindt er de nodige bossen, open graslandschappen, dorpjes opgetrokken uit rode baksteen en ook zeker vele paden om te wandelen. Het gebied wordt ook wel aangeduid als de Chiltern Hills. De meest heuvelachtige streken vindt u hier in het zuiden waar ook de rivier de Theems stroomt en waar u het bewegwijzerde Thames Path kunt volgen. Hier langs vindt u ook enkele van 's lands meest welvarende stadjes. Dat zijn Henley-on-Thames, Marlow en Goring-on-Thames. De niet al te grote stad High Wycombe ligt hier ook vlakbij. Dit is ook de streek waar de zeer bekende tv-serie Midsomer Murders werd en wordt opgenomen.

Een heel mooi gebied om kleine pittoreske dorpjes te zien is de Hambleden Valley waar u plaatsjes vindt als Fingest, Hambleden en Turville. Ook fraai is het conservatiedorpje West Wycombe waar u tevens een historisch landgoed kunt bezoeken. Historische bezienswaardigheden, meestal in de vorm van landgoederen of fraaie landhuizen zijn er ook genoeg. Denk aan Basildon Park, Hughenden Manor en Stonor Park. De noordelijke helft van de Chilterns - laten we zeggen het gebied ten noorden van de stad High Wycombe - bevindt zich in de graafschappen Buckinghamshire, Hertfordshire en Bedfordshire. Hier is het landschap over het algemeen wat minder heuvelachtig dan in het zuiden met mooie dorpjes en stadjes als Berkhamsted, Amersham, Tring en Great Missenden. Great Missenden is de plaats waar de beroemde kinderboekenschrijver Roald Dahl 36 jaar lang woonde en schreef. Beroemd zijn de GVR (Grote Vriendelijke Reus), Mathilda en uiteraard Sjakie en de Chocoladefabriek. In het noorden bij de stad Luton ligt nóg een stukje van de Chilterns Area of Outstanding Natural Beauty met met locaties als Sharpenhoe, een helling met mooie uitzichten en oude bossen. U vindt daar ook het Ashrigde Estate, Dunstable Downs en het Whipsnade Estate. Een fraai historisch stadje vlakbij dit deel van de heuvels is Hitchin in Hertfordshire. Hier vlakbij vindt u ook een enorm oppervlak aan lavendelvelden. Dit is een bezoekersattractie op zich en de velden bloeien tussen midden juni en eind augustus. Grenzend aan de zuidkant ligt overigens nog een groot landelijk natuurgebied en dat is de North Wessex Downs. De grens ligt ongeveer bij Goring en Pangbourne.

Het gebied rondom de Chiltern Hills

Buiten het natuurgebied is ook nog van alles te zien. Met name in het noorden van Buckinghamshire zijn een aantal zeer fraaie historische bezienswaardigheden. Zo staat vlakbij Milton Keynes het landgoed Bletchley Park dat een enorm belangrijke rol speelde in de Tweede Wereldoorlog. In het gebied ten zuiden van hier - rondom de kleine stad Aylesbury - zijn nog meer bezoekersattracties. Denk bijvoorbeeld aan het statige Waddesdon Manor en de tuinen van Stowe. Vlakbij Watford kunt u uw hart ophalen als u fan bent van de films van Harry Potter. Daar vlakbij in de Warner Bross Studios kunt u namelijk de filmset bekijken. In het gebied rondom de net al genoemde stad Luton zijn ook verschillende landgoederen waaronder Wrest Park. Aan de zuidelijke rand vindt u bijvoorbeeld de tuinen van Cliveden. Dat is aan de grens met het graafschap Berkshire. Een niet te vergeten plaats op relatief korte afstand van de Chilterns is de stad Oxford. Die stad ligt ook weer dichtbij de Cotswolds, nog zo'n prachtige landelijke streek.


De interactieve kaart van de Chilterns

U ziet hier de kaart van de Chilterns Area of Outstanding Natural Beauty.

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers