Vakantie vieren in Schotland

Heide, heuvels en bergen in de Cairngorms, Schotland

Bekijk de verschillende gebieden in Schotland

Bekijk de volgende tabbladen om per regio bepaalde gebieden in Schotland nader te bekijken. Per gebied vindt u informatie over de streek, tal van voorbeelden van vakantiebestemmingen, voorbeelden van rondreizen, telkens een uitgebreide interactieve kaart met daarop allerlei bezienswaardigheden in de vorm van kastelen, stoomtrein, whiskystokerijen (etc...). Ook kunt u uiteraard per streek of plaats zoeken naar een hotel, herberg, b&b, appartement of vakantiehuis.


Rondreizen, themapagina's en meer...

Bent u niet op zoek naar informatie over één specifieke regio maar wilt u graag een autorondreis of treinrondreis door Schotland beleven? Kijk dan gelijk hieronder verder. Daar weer onder kunt u op zoek naar accommodaties per gebied of de vakantietips-pagina waarop tal verschillende thema's worden behandeld.


Berg en meer in Schotland
Treinstationnetje in Engeland


Hotel in Engeland
Dorp in EngelandKies een ander land binnen het VK

Dorpje in Engeland
Kasteel in Wales

Zuid Schotland - Southern Uplands

Het zuiden van Schotland bestaat uit de Southern Uplands, de geografische benaming van het heuvelachtige zuidelijke deel van het land. Het stuk dat grenst aan Engeland. In het zuidoosten vindt u de Scottish Borders, een bijzonder fraai gebied met veel historische bezienswaardigheden in de vorm van oude abdijruïnes en stijlvolle kastelen en landhuizen. Zuidwest Schotland is eveneens zeer heuvelachtig en heeft daarnaast ook een zeer uitgestrekte kustlijn en de nodige natuurgebieden. Dumfries and Galloway is hier het grootste raadsgebied. Het noordelijk gelegen Ayrshire is dichter bevolkt. Kijk hieronder voor meer info per gebied:
Kaart van Zuid -en Oost Schotland

Central Lowlands

De Central Lowlands is de benaming van de vlakkere, centraal gelegen gebieden van Schotland. Dat omvat de grote steden en onder andere de raadsgebieden Fife en Perth & Kinross (deels). In deze regio vindt u Edinburgh, de prachtige historische hoofdstad van het land en ook Glasgow, de grootste stad van Schotland. Voorbeelden van andere in het oog springende plaatsen zijn Stirling en het kuststadje St Andrews. Kijk hieronder voor meer info per gebied:
Kaart van Zuid -en Oost Schotland

The Highlands - centraal, west en noord Schotland

The Highlands is de bergachtige regio in het westelijke, centrale en noordelijke deel van Schotland. Het bestaat uit de Grampian Mountains waar u het Cairngorms National Park, het Loch Lomond & the Trossachs National Park en het minder bergachtige Argyll and Bute zult vinden. Verder noordwaarts vindt u de North West Highlands, een nog dunbevolkter gebied met ook een uitgestrekte geaccidenteerde kustlijn. In deze regio ligt bijvoorbeeld ook de brede Great Glen, het mythische Loch Ness en het ruige Assynt. U ziet hieronder ook het eiland Skye staan. Dat is ook zeer bergachtig en is gewoon rechtstreeks met de auto te bereiken omdat het via een brug is verbonden met het vasteland. Kijk hieronder voor meer info per gebied:
Kaart van de Highlands in Schotland

Eilanden - Hebriden, Orkney en Shetland

Schotland telt vele eilanden en eilandengroepen. In het westen vindt u de Inner Hebrides, de binnenste ring eilanden waaronder het deels bergachtige Mull, Islay dat bekend staat om haar whiskystokerijen en het nog minder bevolkte Jura. Samen met Arran worden deze eilanden behandeld op de pagina van 'Argyll & Bute'. Het grote Isle of Skye behoort ook tot deze eilandengroep maar heeft haar eigen pagina. De Outer Hebrides liggen nog eind verder uit de kust. Het grootste 'lid' is Lewis dat overigens vastzit aan het bergachtige Harris. Daarnaast zijn er ook nog twee noordelijke eilandengroepen, namelijk Orkney en Shetland. Hier vindt u ook rust maar ook zeker het nodige prehistorisch erfgoed om te bezichtigen. Kijk hieronder voor meer info per gebied:
Kaart van de Highlands in Schotland
© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers