Vakantie op Orkney en Shetland

Steencirkel op de Orkney eilanden in Schotland

Op vakantie naar de noordelijke eilanden van Schotland

Deze Schotse eilandengroepen bevinden zich in het uiterste noorden en bestaan dus elk uit verschillende eilanden. Het grootste exemplaar wordt aangeduid als 'Mainland' (vasteland). Orkney ligt overigens relatief dicht bij de noordkust van Schotland. Shetland ligt echter een heel stuk noordelijker, ongeveer tussen Noorwegen en de Faroer eilanden. De eilanden zijn niet bergachtig, hooguit ten dele heuvelachtig en vaak relatief vlak. Wel zijn er op een aantal plaatsen ruige kusten met hoge kliffen en ook de nodige natuurreservaten, met name voor vogels. Naast de rust en alle natuurlijke schoonheid zijn er ook een aantal historische bezienswaardigheden uit een ver verleden. In Orkney behoren ze zelfs tot het werelderfgoed. Dit zijn onder andere de Ring of Brodgar en de nederzetting Skara Brea. De grootste plaats op het eiland is het havenstadje Kirkwall. Verreweg het grootste stadje op Shetland is Lerwick.


Steencirkel op Orkney
Hotel in SchotlandNatuur op Shetland
vlakGraag op rondreis langs Schotse eilanden?

Misschien wilt u wel een hele rondreis maken door Schotland en dan met name de eilanden bezoeken. Eilandhoppen kan uiteraard, er zijn wat dat betreft verschillende mogelijkheden. Bekijk hieronder een voorbeeld van een dergelijke autorondreis.


Reis plannen naar Orkney en Shetland

Bekijk hieronder informatie over hoe u per auto, veerboot, trein of vliegtuig naar Schotland kunt reizen of hoe u de planning van uw vakantie kunt laten verzorgen, inclusief te boeken accommodaties. Vanuit de haven van Aberdeen aan de Schotse oostkust vertrekken veerboten naar Kirkwall op Orkney en Lerwick op Shetland. Dat is overigens dezelfde boot, die dus via Orkney naar Shetland vaart. De overtocht naar Kirkwall duurt 6 uur, naar Lerwick nog eens bijna 8 uur langer. Kijk hier voor de overtochten van Aberdeen naar Kirkwall en Lerwick.

Als u van plan bent naar Orkney te gaan dan kunt u ook de boot naar Stromness nemen. Die veerdienst vertrekt vanuit Scrabster. Deze haven is echter wel helemaal aan de noordkust van Schotland gesitueerd en dat is dus wel een paar uur langer rijden. De overtocht is met 1,5 uur echter wel een heel stuk korter. Kijk hier voor de overtocht van Scrabster naar Stromness.


Loket in Engeland
Cottage in Engeland
© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers