Dag 6: Het landschap ten zuiden van Buxton | zaterdag 6 mei

Paardenboerderij in Buxton, Peak District Grasvelden ten zuiden van Buxton, Peak District Paard in het Peak District Chrome Hill in het Peak District, Derbyshire Parkhouse Hill in het Peak District, Derbyshire Pad naar Hollingsclough in het Peak District

Verslag van een wandelroute vanuit Buxton

Hollinsclough in het Peak District, Engeland

Dit was mijn laatste dag hier in het Peak District National Park voordat ik verder zuidwaarts zou reizen. Het was ook de dag dat de temperatuur omhoogschoot naar 20+, de wind stil viel en er geen wolkje meer aan de lucht te bekennen was, ook de dagen erna niet. Nadat ik de nacht in het fraaie Roseleigh had doorgebracht kon ik gelijk op pad want ik had een vrij lange wandelroute (22 km) gepland door het landschap ten zuiden van Buxton. Het doel was de prachtig gevormde heuvels Chrome Hill en Parhouse Hill te aanschouwen. Ze lijken op een afstand namelijk op ruggen van slapende draken. Ondanks het mooie weer en ook van tijd tot tijd mooie uitzichten was het een mislukte wandeling die ik je zou willen afraden te volgen. Mijn geplande route was namelijk niet te volgen. Er zijn ongetwijfeld wel alternatieven om de mooiste stukken van deze route te lopen maar volg mijn route niet. Geniet van de foto's, dat dan weer wel.

Mijn route liep vanuit Buxton zuidwaarts en via een pad rechts van de weg wandelde ik langs een boerderij het stadje uit. Hier waren kinderen bezig met paardrijtraining. Het pad loopt een stukje omhoog door een veld waar ook een paar paarden stonden te grazen en dan al snel weer omlaag naar de snelweg. Na het oversteken van de snelweg loopt de route gestaag omhoog en wandel je langs de gebouwen van het Health and Safety Laboratory, vervolgens over een weg en dan door velden met schapen dat ook voor testterrein (van de HSL) doorgaat. Er stond ook dat je op de paden moest blijven en dat je bij een rood licht weg moest blijven. Je denkt nu waarschijnlijk dat ik zo maar overal rondloop maar dat is niet zo. Dit zijn wandelpaden die ook op de officiële kaarten van de Ordnance Survey vermeldt staan. Ik gebruik slechts paden die op de OS maps staan. Ik kwam ook een andere wandelaar tegen. Maar goed, al met al nog geen echt fraaie wandeling tot dusver. De komende kilometers zou daar echter wel verandering in komen.

Vervolgens kwam het pad door het ene grasveld na het andere, hier en daar behoorlijk op en neergaand door het licht heuvelachtige landschap. Dit is de wereld van schapen (en nu begin mei ook van lammetjes) en een paar boerderijen. Het mooiste schouwspel is als je vlakbij Stoop Farm bent. Vlakbij die boerderij begint namelijk het wandelpad naar Chrome Hill. Ik heb al gezegd dat deze wandelroute me totaal niet bevallen is maar de specifieke omgeving waar het ik nu over heb is wel heel erg mooi. Als je wilt kun je zelfs overnachten bij de Stoop Farm B&B. Uitstekend beoordeeld. Het pad naar de heuvel staat overigens niet op de kaart want het is een 'concessionary path'. Dat betekent dat de landeigenaar mensen toestaat er te lopen zonder dat het een officieël wandelpad is. Er zijn namelijk ook paden door boerenlanderijen die wel op officiële kaarten voorkomen. Heel erg veel zelfs, ook hier in het Peak District. Mijn oorspronkelijke plan was om naar de top van Chrome Hill te gaan maar ik wist dat de afdaling niet eenvoudig is. Aangezien ik die achteraf bezien niet goed genoeg voorbereid had volgde ik het pad langs de linkerflank maar dat leek op te houden met bestaan. Dat zou niet de laatste keer zijn deze dag. Ik heb toen maar mijn rugtas over de afrastering gegooid (stenen muurtje), er zelf overheen gestapt en ben via de grasvelden op de flanken naar een landweg gewandeld. Dat was tevens bij de voet van Parkhouse Hill, ook weer een schitterende kleine heuvel. Als ik zeg de rug van een draak en je bekijk de foto bovenaan dan zie je meteen wat ik bedoel. Echt bijzonder.

Als je Parkhouse Hill op wilt bedenk dan wel dat die echt steil is en naar verluid moeilijk te bedwingen dus een goede voorbereiding is absoluut noodzakelijk. Ik vervolgde echter de weg langs de voet van die heuvel. Die buigt op den duur af naar rechts en dan loop je via een weg naar het gehucht Hollingsclough, de enige plaats die ik ben tegengekomen die dag. En toen begon het gelazer. De paden vanaf hier richting het noorden, althans de route die ik had uitgestippeld met mijn OS kaart ging eerst langs de flanken van een heuveltje en ook door het kleine dalletje langs het water. En dit was een drama. Het ene modderige en drassige pad na het andere. Erger was nog dat ik ook na raadplegen van kaart en gps een pad niet kon vinden. Misschien was het al heel lang niet meer in gebruik en overgroeid, iets wat ik me kan voorstellen. Dit is een zeer dunbevolkt en afgelegen stukje Derbyshire. Vervolgens liep ik terug naar Hollinsclough voor een alternief pad maar dan evenwijdig en op den duur gebeurde precies hetzelfde. Toen kwam ik tot de conclusie dat het wijs was om maar gewoon om te keren en de heenweg als terugweg te gebruiken. Het was namelijk warm, de zon brandde onophoudelijk op mijn lichaam omdat in dit landschap weinig bomen zijn te bekennen. Dat is vaak het geval in de hoger gelegen delen van Noord Engeland. Er zat nu begin mei ook nog weinig blad aan de bomen, dat hielp ook niet mee. Gelukkig had ik mijn kleine paraplu nog bij me die als zonnescherm kon dienen in dit soort situaties. Geen last gehad van regen deze vakantie maar hij kwam gelukkig nog van pas. Een goede tip dus: een paraplu als mogelijk zonnescherm gebruiken.

Dat was het nog niet. Ik dacht een shortcut te nemen terug naar de route van de heenweg. Na een steil pad vanuit het beboste dalletje kwam ik aan de rand van een veld maar wel één met vier grote stukken vee met enorme hoorns. Ik had al wel door dat dit niet mijn dag was dus liep ik nog maar een stukje om via een pad dat me tot een boerderij bracht. Toen ik bijna terug was op het pad van de heenweg lag er een klein hondje voor de deur van de boerderij en die begon opeens enorm te blaffen en een ogenblik later beet die naar mijn broekspijp. Een interventie van de vrouw des huizes bracht het hondje tot bedaren. Geen schade maar dat kon er ook nog wel bij. Vanaf dit punt was het een kwestie van de paden terug volgen naar Buxton. Ik nam nog even een hele korte omweg via het dorp Harpur Hill, niet bijzonder verder. Kortom: een route van helemaal niks al is het bekijken van het landschap rond Chrome Hill en Parkhouse Hill wel een hoogtepunt. Zoek dus een alternatief om daar te komen als je erheen wilt.


Geïnspireerd? Boek zelf (in Buxton) of vraag een plan op maat


Hotel
Cottage in Engeland

Reisverslagen per dag

Edale Great Ridge Sheffield Buxton Chatsworth Parkhurst Hill Bletchley Warwick Stratford
→ Terug naar reisverslag Peak District en Warwickshire

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers