Dag 2: Edale en de Great Ridge | dinsdag 1 mei

Herberg de Rambler Inn in Edale, Peak District Hollins Cross op de Great Ridge in het Peak District Back Tor op de Great Ridge in Derbyshire Hope in het Peak District Win Hill in het Peak District Ladybower Reservoir in het Peak District Vale of Edale in het Peak District

Wandelroute Edale en de Great Ridge: 17,5 kilometer

Wegwijzers voor wandelen op de Great Ridge in het Peak District, Engeland

De eerste drie nachten van deze reis verbleef ik in het dorpje Edale en wel in de Rambler Inn. Dit is sowieso al een prima locatie omdat je vanuit dit dorp zo goed kunt wandelen maar voor de treinreiziger helemaal. De herberg staat namelijk op een steenworp afstand van het treinstation. De treinen rijden hier niet zo heel vaak dus last van het spoor heb je allerminst. Ook handig is, is het feit dat de keuken elke dag vanaf 12.00 uur geopend is. Men is hier helemaal ingesteld op wandelaars. De bekende meerdaagse wandelroute de Pennine Way begint hier ook nog eens.

Vandaag weer een mooie wandeldag vanuit Edale door het Peak District National Park. De dag hiervoor ging de wandeling westwaarts maar nu leidden de paden me in oostelijke richting. Het doel was vooral de route over de zogenaamde Great Ridge, de heuvelkam die twee valleien van elkaar scheidt. Dat zijn de Hope Valley in het zuiden en de Vale of Edale in het noorden. Het was nog steeds behoorlijk fris (graad of 8) en flink winderig maar gelukkig weer droog en ook nog frequent zonnig. Vanuit Edale loopt het pad eerst zuidwaarts, langs de Hardenclough Farm. Na een stukje omhoog lopen buigt het pad oostwaarts de flanken van de heuvel op die leidt naar de top van Hollins Cross (426m), het laagste punt op de Great Ridge. Als je de gehele heuvelkam wilt bewandelen ga je eerst naar rechts en loop je Mam Tor (517m) op. Daarna keer je om en wandel je enkele kilometers in oostelijke richting. Ondertussen heb je dus prachtig zicht op de twee valleien. In de Hope Valley zul je het dorp Castleton zien waar je ook het oude Peveril Castle en enkele grotten kunt bezichtigen. Je zult heel duidelijk de grote steengroeve kunnen zien.

Ik liep Mam Tor niet op maar ging na Hollins Cross gelijk verder naar Lose Hill (476m), het einde van de Great Ridge. De net genoemde heuvel staat ook wel bekend als Ward's Piece. Onderweg komt er een klein steil stukje, namelijk het korte traject naar de 'pukkel' Back Tor. Na Lose Hill volgt een afdaling over gras naar het dorpje Hope, of eigenlijk tot de rand van het dorp want al snel buigt het pad noordwaarts en behoolijk steil omhoog naar Win Hill (463m). En dat is interessant want dan kun je zien wat het verschil is tussen de Dark Peak en de White Peak. Deze wandeling loopt over de scheidslijn van beide gebieden. White Peak (zuid) is een vriendelijker landschap met grassige heuvels en in de Dark Peak wordt het opeens rotsachtiger en zijn de toppen en deel van de flanken grotendeels begroeid met heide. Op Win Hill tref je één en al heide en rotsen op de top. Aan het einde van augustus is dit een zee van paars wanneer de heidevelden in bloei geraken. Er is ook een fantastisch uitzicht op het Ladybower Reservoir, omringd met bossen. Vervolgens komt de gestage afdaling in noordwestelijke richting naar de Vale of Edale. Zo komt de route uiteindelijk door enkele velden met schapen en langs enkele boerderijen. Ik koos er ook voor een deel over de weg af te leggen. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit laatste traject vanaf Win Hill minder de moeite waard was al is het zicht vanuit de vallei ook wel weer heel mooi.

De route op kaart

In het geval u de pagina met een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de kaart van de wandelroute


De kaart geeft de route weer van een wandeling van Edale over de Great Ridge naar Win Hill en weer terug. Het is een route van ongeveer 17,5 kilometer met zo'n 800 te overbruggen hoogtemeters. Als je eerst nog naar Mam Tor wandelt dan is het al met al ongeveer 2 km langer met 100 meer hoogtemeters. Als je een gedetailleerde kaart met alle wandelpaden van dit gebied wilt hebben, neem dan de Ordnance Survey Explorer Map van The Peak District (Dark Peak Area: Kinder Scout, Bleaklow, Black Hill & Ladybower Reservoir), nummer OL1. De kaart kun je (onder andere) hier bestellen:

Gidsen en kaarten van het Peak District (en Noord Engeland)

Geïnspireerd? Boek zelf (in Edale) of vraag een plan op maat


Hotel
Cottage in Engeland

Reisverslagen per dag

Edale Great Ridge Sheffield Buxton Chatsworth Parkhurst Hill Bletchley Warwick Stratford
→ Terug naar reisverslag Peak District en Warwickshire→ Terug naar overzicht Wandelroutes in Groot-Brittannië

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers