Dag 1: Edale in het Peak District | maandag 30 april

Kerk en cottage in Edale, Derbyshire Herberg Old Nag's head in Edale, Peak District Grindsbrook Clough bij Edale in Derbyshire Grindsbrook Clough bij Edale in het Peak District Heidevelden bij Kinder Scout in het Peak District

Wandelroute Edale - Kinder Scout: 11 kilometer

Wegwijzers voor wandelen in Edale, Engeland

De reis naar Engeland: dit is een reis per openbaar vervoer maar je kunt hem uiteraard ook gewoon met de auto afleggen. Ik nam de overtocht (nachtboot) van Rotterdam (Europoort) naar Hull. 's Ochtends kun je al vroeg van de boot en met de aansluitende bus naar het treinstation van Hull. Daar nam ik de trein naar Edale, wel met een overstap in de stad Sheffield. Vanaf Sheffield begin het mooie traject: de Hope Valley Line door het noordelijke deel van het Peak District National Park, de zogenaamde Dark Peak. Het treinstation van Edale komt net na Hope.

Ik verbleef deze drie nachten in de Rambler Inn, sowieso al een prima locatie omdat je vanuit dit dorp zo goed kunt wandelen maar voor de treinreiziger helemaal. De herberg staat namelijk op een steenworp afstand van het treinstation. De treinen rijden hier niet zo heel vaak dus last van het spoor heb je allerminst. Ook handig is het feit dat de keuken elke dag vanaf 12.00 uur geopend is. Men is hier helemaal ingesteld op wandelaars. De bekende meerdaagse wandelroute de Pennine Way begint hier ook nog eens.

Na aankomst en vroeg inchecken ben ik gelijk op pad gegaan voor een wandeling. Zo warm als het was gedurende de tweede helft van de reis, zo koud was het nu: 6 graden stond er op de teller en dan was ik nog niet op hoogte. Gelukkig was het wel droog en daar gaat het om. Gewoon goed kleden en de inspanning van het wandelen zorgt voor de rest. Ik besloot een route naar Kinder Scout te lopen. Kinder Scout is een bekende top/plateau in de regio en een belangwekkende heuvel in de geschiedenis van het wandelen in Groot-Brittannië. Vroeger mocht je namelijk niet zomaar in de heuvels wandelen, het was vaak privaat bezit. In 1932 hebben vele wandelaars uit Manchester een protestmars gehouden, ook wel bekend als de 'Mass Trespass of Kinder Scout' om toegang te kunnen krijgen tot deze gebieden. Deze daad heeft van alles in gang gezet op dit gebied: van de instelling van nationale parken waarvan het Peak District de eerste was en zelfs de Countryside and Rights of Way Act in het jaar 2000 is hier uiteindelijk het resultaat van. Die wet geeft mensen recht om te wandelen in bepaalde heuvels en ongecultiveerde gebieden.

Helaas zou ik de top van Kinder Scout nooit bereiken, best spijtig. Terug naar het begin: vanuit de herberg loop je linksaf langs het Moorland Centre waar één van de nationale park centra is gevestigd. Aan het einde van de korte weg kom je bij de Old Nag's Head, nog een herberg waar je kunt eten. Het heeft ook vakantiehuisjes te huur. Kort nadat je de Old Nag's Head bent gepasseerd begint het pad geleidelijk te klimmen. Niet steil maar gestaag, uiteindelijk tot een meter of 600. Eerst loop je over een stenen pad geflankeerd door grasvelden en dan al snel langs en door de Grindsbrook Clough. Dat is een kloof die naar het met heide begroeide plateau leidt en waar met meer regenval een waterval doorheen komt. Daar loop je op het eind langs. Al is lopen niet helemaal de juiste omschrijving. Het is meer licht klauteren. De paden worden steeds rotsachtiger en hier en daar is het gebruik van handen aan te bevelen. Echt klimmen is het overigens zeer zeker niet.

Na verloop van tijd 'klim' je er uit en kom je eigenlijk al op een plateau van ongeveer 600 meter hoogte waarbij je nog wel wat op en neer wandelt maar licht. Je wordt er omringd door uitzichten op uitgestrekte heidevelden en de groene vallei beneden. Je ziet op de foto's een bruin landschap maar bedenk wel dat die bruine heide aan het einde van de zomer (eind augustus) paars kleurt. Wat een fenomenaal gezicht moet dat zijn! Hoe dan ook, ik vervolgde mijn weg tot ik op den duur een afslag naar rechts maakte en het pad aan het volgen was naar Kinder Scout dat overigens ook een natuurreservaat is. Dat pad leek echter op te houden met bestaan. Ik had een gedetailleerde kaart en gps en toch kon ik het niet vinden. Het pad zou me uiteindelijk moeten brengen naar de bewegwijzerde Pennine Way zodat ik via een andere route weer terug had kunnen wandelen naar Edale. Het was echter koud, niet meer al te vroeg en had geen zin om langere alternatieve routes te gaan zoeken dus ik keerde om en liep terug naar de herberg. De route was al met al geen doorslaand succes maar de kennismaking met de natuur van de Dark Peak (het ruigere noordelijke deel van het nationale park) gelukkig wel.

De route op kaart

In het geval u de pagina met een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de kaart van de wandelroute


De geplande route door Grindsbrook Clough naar Kinder Scout en dan via de Pennine Way weer terug naar Edale neemt 11 km in beslag. Het aantal hoogtemeters ligt op 620. Op de kaart is de terugtocht van het plateau naar Edale niet opgenomen omdat dat dezelfde route is als de heenweg. Op de kaart staat een lengte van 7 kilometer maar de totale route is dus een kilometer of 11 a 12. Door het nodige klauteren in met name het laatste stuk in de kloof gaat het wandelen relatief langzaam. Ook bij deze ingekorte route ligt het aantal hoogtemeters op 600. De meer eenvoudige route vanuit Edale naar Kinder Scout gaat dus vanuit het dorp westwaarts via de net al genoemde Pennine Way en buigt dan uiteindelijk rechtsaf de heuvel op.

Als je een gedetailleerde kaart met alle wandelpaden van dit gebied wilt hebben, neem dan de Ordnance Survey Explorer Map van The Peak District (Dark Peak Area: Kinder Scout, Bleaklow, Black Hill & Ladybower Reservoir), nummer OL1. De kaart kun je (onder andere) hier bestellen:

Gidsen en kaarten van het Peak District (en Noord Engeland)

Geïnspireerd? Boek zelf (in Edale) of vraag een plan op maat


Hotel
Cottage in Engeland

Reisverslagen per dag

Edale Great Ridge Sheffield Buxton Chatsworth Parkhurst Hill Bletchley Warwick Stratford
→ Terug naar reisverslag Peak District en Warwickshire→ Terug naar overzicht Wandelroutes in Groot-Brittannië

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers