Dag 3: 'Steel City' Sheffield | woensdag 2 mei

Sheffield Town Hall in South Yorkshire Kelham Island Museum in Sheffield Kelham Island Brewery in Sheffield WK Snooker in de Crucible, Sheffield

Verslag van de dag

Beam Engine in het Kelham Island Museum, Sheffield

Op dag 3 zou het de hele ochtend (en nacht ervoor) flink regenen dus had ik een bezoek gepland aan de stad Sheffield, na Leeds de grootste stad van Yorkshire. Vanuit Edale kun je direct met de trein er naartoe, ook nog eens over het bijzonder fraaie traject van de Hope Valley Line. Sheffield is vooral groot en bekend geworden door de staalproductie die hier in de 19e eeuw van start ging. Haar bijnaam is/was dan ook de Steel City. Beroemd en enorm van belang is de uitvinding en fabricage van roestvrij staal. In de stad waren tot in de 20e eeuw vele werkplaatsen die te maken hadden met de productie van staal en objecten die er van gemaakt werden. Om hier meer over te weten te komen kun je het Kelham Island Museum bezichtigen, gestitueerd ten noorden van het centrum, op ongeveer 2 kilometer lopen van het treinstation. Dat was dan ook het hoofddoel van die dag. Het museum bevindt zich in oude gebouwen, op een door de mens gecreërd eiland, in het oudste industriële district van de stad.

De entree was slechts 6 GBP omdat het museum niet heel groot is. Maar het is zeker de moeite waard, zeker voor mensen die van industrieël erfgoed en geschiedenis houden. Zo is er bijvoorbeeld een werkplaats in originele staat, de Crossley Gas Engine en de imposante River Don Engine. Dat is de grootste stoommachine van Europa en wordt twee keer per dag voor de bezoekers aangezet. Dan zie en hoor je dit geweldige industiële apparaat in actie. Vóór het Kelham Island Museum staat ook nog een indrukwekkende machine, namelijk de Bessemer Converter. Die machine vormt ijzer om in staal. Ik vond het een zeer interessante plek om te bezoeken. Op een steenworp afstand staat overigens ook de Kelham Island Brewery. Het heeft een winkel maar je kunt er ook meegaan met een rondleiding door de bierbrouwerij.

Verder ben ik nog even door Sheffield gelopen. Het moet heel vroeger een zeer grauwe stad zijn geweest maar het ziet er nu gewoon goed uit. Niet veel stijlvolle gebouwen in het centrum al is het stadhuis de uitzondering. Dat is wel een bijzonder fraai bouwwerk. Daar vlakbij bevindt zich ook de Crucible. In dat gebouw vindt elk jaar het wereldkampioenschap snooker plaats, precies op het moment dat ik er was. Dat toernooi wordt altijd tussen half april en half mei gehouden hier in deze stad. Aan de andere kant van het pleintje bevindt zich de Winter Gardens waar ook een gratis te bezoeken museum voor kunst en design staat, namelijk de Millennium Gallery. Er zijn overigens nog meer musea in de stad maar dat terzijde.


Geïnspireerd? Boek zelf (in Sheffield) of vraag een plan op maat


Hotel
Cottage in Engeland

Reisverslagen per dag

Edale Great Ridge Sheffield Buxton Chatsworth Parkhurst Hill Bletchley Warwick Stratford
→ Terug naar reisverslag Peak District en Warwickshire

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers