Dag 5: Chatsworth House | vrijdag 4 mei

Cottage in Ashford-in-the-Water, Peak District Ashford-in-the-Water in Derbyshire High Street in Bakewell, Peak District Bakewell Pudding Shop in het Peak District Chatsworth Park in Derbyshire Schaap en lammetjes op Chatsworth Park in het Peak District Het dorpje Edensor in het Peak District Chatsworth House en brug in Derbyshire Chatsworth House en fontein in het Peak District Chatsworth Park richting Rowsley het Peak District Het dorp Rowsley in het Peak District

Wandelroute Ashford - Rowsley: 16,5 kilometer

Chatsworth House in Derbyshire, Engeland

Mijn uitvalsbasis was nog steeds het stadje Buxton waar ik verbleef in het zeer aan te raden Roseleigh. Ik had twee wandelroutes gepland in dit deel van het nationale park waarvan ik deze dag één zou lopen. Voor die wandeling is wel een verplaatsing nodig want het begin ligt in Ashford-in-the-Water. Vanuit de Market Place in Buxton kun je namelijk met de bus (Transpeak) naar verschillende bestemmingen waaronder het net genoemde dorpje. Die busroute gaat oa. langs Taddington en gaat na Ashford door naar Bakewell, Rowsley en als je zou willen uiteindelijk ook naar Matlock Bath en de stad Derby. Op zondag rijdt er overigens ook een bus helemaal naar Chatsworth House. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de koudere maanden zijn. Goed nakijken dus.

Ik nam dus de bus en begon mijn route door het Peak District National Park vanuit Ashford-in-the-Water, een dorpje met fraaie huizen, een kerkje en een paar herbergen. Niet groot maar wel de moeite waard om te zien. Deze route is sowieso geschikt voor mensen die van leuke plaatsjes en niet al te zware wandelingen houden. Het aantal hoogtemeters komt namelijk niet boven de 350 meter uit. Na dit dorpje volgt een leuk pad langs het water, door velden met schapen, naar het bekendere en drukkere Bakewell. Hier zijn de nodige winkels, pubs, hotels, zeker ook weer veel mooie huizen en ook The Old Original Bakewell Pudding Shop. Dit is een winkel waar je allerlei lokale lekkernijen kunt kopen en waar je ook kunt zitten om wat te eten en te drinken. Het lag voor de hand een Bakewell Pudding te nuttigen en dat deed ik dan ook. Dat is een deeg met daarin ei en amandelpasta, en daarop jam. Je kunt er room of custard bij krijgen. Zeer lekker. Er is overigens ook nog een Bakewell Tart maar dat is meer een soort gebakje.

Na rondgekeken en gegeten te hebben in dit mooie dorp gaat de route in noordoostelijke richting heuvelop. Eerst langs de golfbanen, dan een stukje bos en vervolgens door uitgestrekte grasvelden. Na een paar kilometer buigt de route af naar Chatsworth Park, het grote parklandschap van het gelijknamige landhuis. Op dat moment loop je weer heuvelaf door velden met schapen naar het kleine dorpje Edensor. Onderweg zie je het imposante bouwwerk al in de verte. Het was begin mei dus er liepen vele lammeren in de wei, altijd een mooi gezicht. Het pad gaat dwars door deze velden, zoals zo vaak in Engeland. Edensor is klein maar heeft een aantal zeer mooie gebouwen. Het dorpje is vroeger door de Hertog van Devonshire simpelweg verplaatst om het uit het zicht te krijgen van het landgoed. Dat is in het verre verleden vaker gebeurt bij imposante Britse landgoederen.

Na een korte wandeling kom je aan bij Chatsworth House en krijg je pas echt door hoe imposant het geheel is. Het is meer een paleis dan een landhuis en dat geldt ook zeker als je binnen bent. De ene indrukwekkende plafondschildering na de andere komt je tegemoet. Entree kost boven de 20 GBP maar als je de grandeur en omvang van het pand in ogenschouw neemt dan is dit geen onterechte prijs. Het is het mooiste landgoed dat ik ooit bezocht heb. De setting, namelijk prachtig gesitueerd tussen de heuvels van het Peak District speelt daar ook een rol in. Kortom: een absolute aanrader. Er zijn ook nog rotstuinen en andere beplantingen alsmede het parklandschap waar ook herten rondlopen. Na mijn bezoek volgde ik het pad langs het water naar het dorpje Rowsley. Dat pad komt ook nog een stukje over velden waar mogelijk koeien kunnen grazen. Niet toen ik er was. Als je daar niet graag loopt, volg dat de route terug naar Bakewell. Zowel in Bakewell als in Rowsley kun je de bus terugpakken naar Buxton.

De route op kaart

In het geval u de pagina met een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de kaart van de wandelroute


De kaart geeft de route weer van een wandeling van Ashford-in-the-Water naar Rowsley, via Bakewell, Edensor en Chatsworth House. Het is een traject van ongeveer 16,5 kilometer met 300 a 350 te overbruggen hoogtemeters. De meters die je maakt in de grote tuinen van Chatsworth zitten daar ook bij in. Je moet natuurlijk zelf weten welke paden je bewandelt op het landgoed. Ook zou je waarschijnlijk willen rondkijken in Bakewell, een heel fraai en gezellig dorp. Als je een gedetailleerde kaart met alle wandelpaden van dit gebied wilt hebben, neem dan de Ordnance Survey Explorer Map van The Peak District (White Peak Area: Buxton, Bakewell, Matlock & Dove Dale), nummer OL24. De kaart kun je (onder andere) hier bestellen:

Gidsen en kaarten van het Peak District (en Noord Engeland)

Geïnspireerd? Boek zelf (in Bakewell) of vraag een plan op maat


Hotel
Cottage in Engeland

Reisverslagen per dag

Edale Great Ridge Sheffield Buxton Chatsworth Parkhurst Hill Bletchley Warwick Stratford
→ Terug naar reisverslag Peak District en Warwickshire→ Terug naar overzicht Wandelroutes in Groot-Brittannië

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers