Bekijk wandelroutes in Engeland en Wales

Wandelen in Cornwall, Engeland Wandelen in Devon, Engeland Wandelen langs Hadrian's Wall, Engeland Wandelen in het Lake District, Engeland Wandelen op het eiland Wight in Zuid Engeland Wandelen in Snowdonia, Wales Wandelen in de Cotswolds Wandelen in het Peak District, Engeland Wandelen in de kust van de North York Moors, Engeland

De 48 wandelingen: 7 tot 24 kilometer

Tijdens mijn reizen door Groot-Brittannië verken ik veel gebieden te voet. Van de afgelopen jaren heb ik een behoorlijk aantal wandelroutes vastgelegd. Er zijn wandelingen van A naar B maar ook rondjes waarbij het startpunt ook het eindpunt is. Gebruik maken van openbaar vervoer is bij allen mogelijk. Engeland is zeer ingesteld op wandelaars. Wandelpaden door de natuur en mooie landelijke streken zijn daar zo gewoon als fietspaden in Nederland. De mogelijkheden om te voet prachtige gebieden te verkennen zijn enorm. U vindt hier ook nog een viertal routes in Noord Wales waaronder in het Snowdonia National Park.

Per wandelroute vindt u een beschrijving, foto's, een interactieve kaart van het traject en een link waarbij u de in-te-zoomen kaart ook goed op de smartphone (en dus tijdens de wandeling) kunt bekijken. Bekijk de routes op de interactieve kaart hieronder of onder de buttons op de vijf tabbladen.Wandelroutes in Zuidoost Engeland

Hieronder ziet u 8 routes in het zuidoosten van het land. De vlakke route tussen Richmond en Hammersmith vindt plaats in Londen. U wandelt daar over het Thames Path. Het Rondje Haslemere telt wel hoogtemeters want u loopt daar in de bosrijke Surrey Hills, onder andere langs de Devil's Punchbowl. De wandeling tussen Berwick en Eastbourne gaat grotendeels over de South Downs Way en langs de prachtige witte krijtrotsen genaamd de Seven Sisters. De vierde wandelroute vindt ook plaats in het golvende South Downs National Park maar dan in het graafschap Hampshire. De route gaat door bosrijk maar ook heuvelachtig open terrein tussen Petersfield en Rowlands Castle (naam van een plaats).

De vijfde route is vlak en komt door de Chichester Harbour, een beschermd getijden -en kustgebied. Beginpunt is kathedraalstadje Chichester en eindpunt het stadje Emsworth. De drie laatste routes zijn te bewandelen op het eiland Wight dat vlak voor de Engelse zuidkust gesitueerd is. Het Rondje Shanklin gaat deels langs de kust maar ook door het heuvelachtige binnenland, inclusief de Ventnor Downs. Dat zijn de hoogste heuvels op het eiland. Het traject tussen Ventnor en Niton gaat over het Isle of Wight Coastal Path. In Niton volgt nog een rondje langs St Catherine's Lighthouse beneden aan zee. De laatste wandeling loop je vanuit het dorp Freshwater en omvat bekende kustlocaties als Alum Bay en de Needles.
Lees verder op de volgende tabbladen waar de andere regio's aan bod komen.

Wandelroutes in Zuidwest Engeland

Hieronder ziet u 10 routes in het zuidwesten van Engeland, allen met de nodige hoogtemeters, de één meer dan de ander. De eerste gaat langs enkele fraaie locaties aan de Jurassic Coast en daarna voornamelijk landinwaarts door het heuvelachtige binnenland van Dorset. De vier daaropvolgende wandelingen vinden plaats in het graafschap Devon. De eerste twee gaan langs de kust in het zuiden. Torquay ligt aan de Engelse Riviera en Dartmouth aan de beschermde kust van South Devon. In beide gevallen wandelt u ook deels over paden van het South West Coast Path. De wandelroutes rondom Lynton vindt u aan en bij de noordkust van Devon waarbij u in beide gevallen het kustpad bewandelt maar ook door het binnenland van het Exmoor National Park komt.

Dan volgen vier wandelingen in Cornwall, het meest zuidwestelijk gesitueerde graafschap van Engeland. In alle gevallen wandelt u over het South West Coast Path. Looe ligt aan de pittoreske en meer beschutte zuidkust van het graafschap terwijl Pendeen en Newquay aan de wat meer open Atlantische kustlijn van Cornwall zijn gesitueerd. Daar treft u wat ruigere rotspartijen. Rondom Newquay zijn naast kliffen ook de nodige stranden te vinden. De laatste wandelroute is een traject vanuit en rondom Bath, één van de mooiste steden van Engeland. Dat is gesitueerd in het graafschap Somerset. Die route heeft ook een officiële naam, namelijk de Bath Skyline Walk. De stad ligt tussen de heuvels dus deze wandeling telt ook hoogtemeters.
Lees verder op de volgende tabbladen waar de andere regio's aan bod komen.

Wandelroutes in Midden Engeland

Hieronder ziet u 8 routes in het centrale deel van Engeland, de 'Midlands'. De eerste drie routes bevinden zich in de licht heuvelachtige contreien van de Cotswolds, een gebied met ook veel pittoreske dorpen. Dit is in het grensgebied van de graafschappen Gloucestershire en Worcestershire. De Malvern Hills liggen ook in het laatst genoemde graafschap maar buiten de Cotswolds. De route hieronder gaat naar Worcestershire Beacon, het hoogste punt in het graafschap. Wandelroute nummer vijf is te lopen in de Shropshire Hills, ook weer een fraai landelijk natuurgebied. Dat traject gaat naar de met heide begroeide heuvel/plateau de Long Mynd.

De drie laatste wandelingen zijn te volgen in het Peak District National Park waar de heuvels nog wat hoger zijn en de landschappen nog wat ruiger. De routes zijn te volgen in het graafschap Derbyshire, twee vanuit het dorpje Edale waar je enkele bekende heuvels kunt bewandelen. Eén route gaat naar Kinder Scout en de andere over de Great Ridge. De laatste route gaat onder andere langs het mooie dorpje Bakewell en Chatsworth House, één van de mooiste landgoederen van Engeland.
Wandelroutes in Oost Engeland

De onderstaande routes kunt u lopen aan en rond de kustgebieden van het graafschap Norfolk in het oosten van Engeland. De eerste twee gaan over het Norfolk Coast Path dat voornamelijk relatief vlak is. Bij de tweede wandelroute zit er nog wat hoogteverschil door de aanwezigheid van de kliffen bij Sheringham. Route drie gaat ook deels langs de kust maar voor het grootste deel over het golvende platteland rond Cromer en Overstrand.
Lees verder op de volgende tabbladen waar de andere regio's aan bod komen.

Wandelroutes in Noord Engeland: North Yorkshire

Hieronder ziet u 6 wandelingen in North Yorkshire staan. De eerste drie zijn te lopen in het North York Moors National Park, het oostelijke deel van het graafschap. Routes één en twee starten allebei in het historische kuststadje Whitby en gaan dan over het kustpad in noordelijke en zuidelijke richting. Dat pad is ook onderdeel van de Cleveland Way. Deze kustlijn heeft hoge kliffen dus er zijn wat hoogtemeters te overwinnen maar niet veel. De derde wandelroute gaat door het binnenland van het nationale park en wel door de groene Esk Valley. U volgt paden van de Esk Valley Walk, onder ander over de met heide begroeide Danby Beacon.

De laatste drie trajecten zijn te volgen in het Yorkshire Dales National Park, het westelijke deel van het graafschap. Het Rondje Settle gaat door een ruig aandoend kalksteengebied, onder ander langs de Catrigg Force (waterval), Victoria Cave en de Attermire Scar. Het traject naar Horton gaat door Ribblesdale, één van de dalen in het nationale park. Je volgt het pad van de Ribble Way. Zowel Settle als Horton-in-Ribblesdale liggen aan de mooiste spoorlijn van Engeland. De laatste wandelroute gaat over en langs heuvelachtig terrein waarbij u begint in Garsdale, door Cotterdale komt en eindigt in het kleine stadje/dorp Hawes in Wensleydale. Onderweg kunt u de Hardraw Force (waterval) bezoeken.Wandelroutes in Noord Engeland: Lake District (en 1 in Northumberland)

Hieronder staan 8 wandelroutes in het prachtige Lake District National Park, gesitueerd in het graafschap Cumbria, het noordwesten van Engeland. Dat is een berggebied met ook heuvels en zoals de naam al aangeeft de nodige meren. Alle wandelingen hebben de nodige hoogtemeters maar niet overdreven veel want er worden ook paden bewandeld in valleien. Route één vindt plaats in Borrowdale, één van de mooiste valleien in het Lake District. De wandelroute vanuit Keswick gaat onder andere langs het fraaie Derwentwater en over Walla Crag. De start van wandelingen drie en vier liggen in het mooie dorpje Grasmere, de eerste naar de top van Helm Crag en de tweede rondom de meren Grasmere en Rydal Water.

De wandelroute vanuit Ambleside gaat over Wansfell Pike, door de Troutbeck Valley en biedt op het laatst nog goed zicht op Lake Windermere. De route vanuit het mooie dorp Hawkshead gaat via een bosrijk en heuvelachtig traject naar Ferry House aan Lake Windermere. Daar kunt u de veerpont pakken. Het Rondje Elterwater gaat door de valleien Great Langdale en Little Langdale, tussen beide over de bergpas Side Pike. Het traject van Elterwater naar Ambleside loopt langs Loughrigg Tarn en over de flanken van Loughrigg Fell. De negende wandelroute in Noord Engeland vindt plaats in het graafschap Northumberland, namelijk (grotendeels) langs de mooiste secties van de Muur van Hadrianus. U loopt over het bewegwijzerde Hadrian's Wall Path.
Lees verder op het volgende tabblad waar Wales aan bod komt.

Wandelroutes in Noord Wales

Alle 4 hieronder beschreven wandelroutes zijn te lopen in het noorden van Wales. De eerste start in de badplaats Llandudno en gaat naar en over de Great Orme, een hoge kaap aan de noordkust. Wandelingen twee en drie gaan door de bergen van het Snowdonia National Park. Ook die trajecten kennen dus hoogtemeters al wandelt u ook door valleien. Het Rondje Betws-y-Coed gaat door het Gwydyr Forest Park, een bosrijk traject langs ook Lyn Elsi en de Swallow Falls. De watervallen kunnen ook uit de route worden gehouden om de route te verkorten. Het Rondje Beddgelert komt onder andere langs Llyn Dinas, door de Nanmor Valley en de Pass of Aberglaslyn. De laatste wandelroute gaat over het kustpad tussen Criccieth en Porthmadog. Daar volgt u het Llyn Coastal Path dat ook over het enorme strand van Morfa Bychan loopt.Terug naar:

→ Wandelen in Groot-Brittannië


Ook van belang:

→ Wandelkaarten, gidsen en apps voor Groot-Brittannië

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers