Op reis door 'Regency' Engeland

Regency architectuur in Brighton, zuidoost Engeland Regency archictuur in Cheltenham, Engeland Park met Regency huizen in Pimlico in Londen Regency huizen in Pimlico in Londen Regency gebouwen in Londen Regency huizen in Regent's Park in Londen Winkelstraat Regent Street in Londen Regency huizen in Tenby in Wales Georgian architectuur in Bath Georgian huizen in Edinburgh, Schotland

Het Engeland uit Jane Austen's tijd

Jane Austen is een beroemde vrouwelijke auteur die leefde aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw en veel van haar werk is later ook verfilmd. Haar leven valt voor een deel samen met het Regency tijdperk dat vernoemd is naar de prins-regent George IV. In feite is dit het laatste deel van het Georgian tijdperk, vernoemd naar de koniningen die toen op de troon zaten. Het Regency tijdperk duurt maar van 1811 tot 1820 en is een stijlperiode die u misschien wel op tv voorbij heeft zien komen. Denk bijvoorbeeld aan de vrij recent gemaakte kostuumdrama's Sanditon en Bridgerton. De eerste is overigens een serie gebaseerd op het werk van de net al genoemde Jane Austen en dat speelt zich niet geheel toevallig af in een (toen) nieuwe badplaats.

De Regency architectuur is namelijk vooral te zien in de badplaatsen en kuuroorden van toen die in die periode hun opgang maakten en dan vooral na de Napoleontische oorlogen toen er geld vrij kwam dat niet meer aan de oorlog gespendeerd hoefde te worden. Het verdwijnen van de oorlosgdreiging zorgde daarnaast ook voor ontspanning. Tel daarbij op dat de middenklasse uitbreidde in die periode en dat het buitenland nog altijd niet als veilig werd gezien en u begrijpt dat de opkomende binnenlandse badplaatsen en kuuroorden populair werden. De Regency stijlperiode duurt overigens een stuk langer dan 9 jaar want dat wordt gezien als de tijd van 1795 tot 1837. Het kwam vooral tot uiting in de architectuur die net even anders was dan de Georgian periode daarvoor waar al verschillende neostijlen te zien waren waaronder Neoclassistisch. Daar borduurde men op voort. In de Regency tijd hield men vast aan het symmetrische ontwerp maar werd het allemaal wat frivoler dus begon men met het bouwen van balkonnetjes, wit verven van het stucwerk aan de buitenkant, gevels bijzondere kleuren geven, vervaardigen van rondlopende ramen/gevels en aanleggen van halve maan vormige rijen stadshuizen. Dergelijke fraaie 'crescents' werden ook daar net voor al gebouwd zoals in de mooie steden Bath en Bristol. Daar zijn meer gebouwen uit de Georgian periode te zien simpelweg omdat die steden toen al vrij compleet waren. Cheltenham - een andere stad en kuuroord in die regio - is juist vooral in de Regency tijd gepland waardoor dat ook de meest complete stad uit die stijlperiode is. Zoals net al vermeldt zijn het - behalven delen van Londen en de net al genoemde steden - veelal badplaatsen waar je de stijlperiode kunt zien. Denk aan grote badplaatsen als Brighton, Hastings, Scarborough en Torquay en kleintjes als Lyme Regis, Sidmouth en Tenby in Wales.

Waar in Londen is de architectuurstijl te zien? In verschillende wijken zijn dergelijke gebouwen zoals rondom Regent's Park en in Pimlico vlakbij het parlement in Westminster. De meest prominente architect op dit vlak die ook in de hoofdstad veel heeft gebouwd is John Nash. Royal Tunbridge Wells en Royal Leamington Spa zijn voorbeelden van spastadjes/kuuroorden waar je gebouwen uit het begin van de 19e eeuw kunt zien. Worthing is overigens de badplaats waar het onafgemaakte (vanwege haar overlijden) boek Sanditon van Jane Austen op gebaseerd is. Ook daar is het één en ander te zien maar naar verluid is de monumentenzorg daar in het verleden niet heel goed geweest waardoor er niet veel meer over is. Informatie over bovenstaande plaatsen kunt u (ook) vinden via de uitgebreide zoekfunctie helemaal bovenaan deze pagina.

Georgian architectuur

Zoals net al genoemd vormt de Regency periode in feite de laatste 40 jaar van het Georgian tijdperk en dat is van 1714 tot 1837. Het verschil tussen de architectuurstijlen is niet immens aangezien de één voortborduurt op het andere. Regency architectuur valt vooral op doordat het wat decoratiever is, de eerdere Georgian architectuur juist wat strakker. De tweede bouwstijl is oa. goed te zien in de net al genoemde steden Bath, Bristol en natuurlijk ook weer in de hoofstad Londen. Denk dan bijvoorbeeld aan de wijken Belgravia (vlakbij Buckingham Palace), Mayfair (vlakbij de winkelstraten Bond Street, Regent Street en Oxford Street) en Bloomsbury. Ook de Schotse hoofdstad Edinburgh staat bekend om haar 18e eeuwse architectuur. De nieuwe Georgian wijk van toen staat bekend als de 'New Town'.


Op rondreis door Regency en/of Georgian Engeland?

Via de website kunt u allerlei informatie vinden om uw reis zelf te plannen en ook kunt er oa. hotels, b&b's, b&b's en vakantiehuizen boeken. U kunt echter ook (gratis) service aanvragen in de vorm van een Vakantieplan op Maat. Dat is vooral handig als u een rondreis wilt maken. U krijgt dan een uitgebreid en duidelijk online reisschema met per bestemming info en een te boeken accommodatie. Ik kan dan uiteraard ook rekening houden met het feit dat u graag plaatsen wilt zien waar gebouwen uit de Regency tijd staan. Dat kunnen dus heel mooie steden zijn maar ook badplaatsen. Als u ook een echte fan bent van de stijlperiode qua kleding dan is het Jane Austen Festival (13 - 22 september 2024) waarschijnlijk helemaal uw ding. Dat wordt elk jaar georganiseerd in de prachtige stad Bath. Op de (eerste) zaterdag is er een grote parade van mensen in regency kostuum: de Grand Regency Costumed Promenade.

Cottage in Engeland
vlak


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers