Kastelen en paleizen in Groot-Brittannië

Bodiam Castle in de High Weald Leeds Castle in Kent Hever Castle in Kent Highclere Castle Bamburgh Castle aan de Northumberland Coast in Engeland Alnwick Castle in Northumberland, Noord Engeland Stirling Castle in Schotland Floors Castle in de Scottish Borders, Schotland Balmoral Castle in Deeside, in Schotland Glamis Castle in Angus, Schotland Dunnottar Castle in Aberdeenshire, Schotland Caernarfon Castle in Noord Wales Conwy Castle in Snowdonia, Wales

Kent, East Sussex en West Sussex

In de graafschappen Kent, East Sussex en West Sussex in zuidoost Engeland zijn behoorlijk veel mooie kastelen om te bezichtigen. Mooie voorbeelden zijn het imposante Arundel Castle in de South Downs, het fraaie Leeds Castle vlakbij Maidstone en Bodiam Castle in de High Weald, dat volledig wordt omgeven door een gracht. Een goede uitvalsbasis om een aantal kastelen te bekijken is het stadje Royal Tunbridge Wells. Het is ook mogelijk om in een kasteel te overnachten. Dat zijn logischerwijs vaak luxe hotels. Kijkt u hier voor een overzicht met 6 prachtige kasteelhotels in Engeland en Schotland.

Het middeleeuwse Rochester Castle aan de rivier de Medway is een voorbeeld van een echt bouwwerk terwijl het eveneens oude Hever Castle eeuwen later gerestaureerd is en aangevuld is met een Tudor Village. Ook aan zee zijn er verschillende voorbeelden zoals het oude Dover Castle vlakbij de witte kliffen, de kasteelruIne van de badplaats Hastings en Camber Castle vlakbij het kleine stadje Rye. Al is dat meer een artilleriefort. Hieronder leest u meer over wat er te zien is in de graafschappen + twee voorbeelden van plaatsen die als uitvalsbasis kunnen dienen om verschillende mooie kastelen te zien. Dat zijn Royal Tunbridge Wells en het kleinere Goudhurst. Zeer bekend is ook Highclere Castle uit de tv-serie Downton Abbey. Kijk u hier voor meer info over een bezoek aan het Engeland uit Downton Abbey.


Northumberland

Het graafschap Northumberland in noordoost Engeland is een gebied met veel natuurschoon maar ook met de nodige historische bezienswaardigheden waaronder een aantal oude kastelen. Sommigen daarvan zijn (deels) tot ruïnes vervallen maar ook enkele die in uitstekende staat zijn. Behoorlijk bekend is het fraaie Alnwick Castle dat beroemd is geworden omdat het een belangrijke filmlocatie was in Harry Potter en overigens ook in de veel oudere humoristische serie Blackadder.

Het kasteel van Alnwick staat in het binnenland net als enkele anderen maar in het kustgebied vindt u de meeste exemplaren. Daar kunt u het behoorlijk imposante Bamburgh Castle bezichtigen, mooi gesitueerd bij het strand en wat verderop ook Warkworth Castle en de ruïne van Dunstanburgh Castle. Voor de kust ligt het kleine en heilige eilandje Lindisfarne een ook hier staat een oud kasteel.


Edinburgh, Stirling en Zuidoost Schotland

Schotland is uiteraard befaamd om zijn mooie berglandschappen en eilanden maar als u graag kastelen wilt zien dan moet u naar het zuidelijke en oostelijke deel van het land. Althans, daar zijn verreweg de meeste kastelen te bezoeken. Voorbeelden van twee bekende en oude exemplaren zijn Edinburgh Castle in de hoofdstad en Stirling Castle in het gelijknamige stadje. Vanwege zijn ligging was dit vroeger het belangrijkste kasteel van Schotland.

Maar er zijn er meer te bezichtigen en niet alleen oude exemplaren. Er zijn ook stijlvolle kastelen die meer weg hebben van paleizen dan van fortificaties, vaak met landgoed en tuinen. Denk dan aan Thirlestane en Floors Castle in de Scottish Borders. Bekijk hieronder drie plaatsen waar u één van de net genoemde kastelen kunt bezichtigen.


Oost Schotland

Ook in het oostelijke gedeelte van Schotland vindt u de nodige kastelen. Een behoorlijk aantal zelfs en redelijk bij elkaar in de buurt. Opvallend mbt een aantal van de kastelen in de raadsgebieden Angus, Perth & Kinross en Aberdeenshire zijn de chateaux-achtige gebouwen. Dit is de Scottish Baronial architectuur die geinspireerd was op de middeleeuwen. Karakteristiek zijn onder andere de torentjes. Mooie voorbeelden van dergelijke kastelen zijn Craigievar Castle, Castle Fraser, Blair Castle en het imposante Glamis Castle. Vergeet ook niet het koninklijke Balmoral Castle in het Cairngorms National Park.

Ook nog aandacht voor het historische Scone Palace vlakbij Perth, de plek waar de koningen van Schotland werden gekroond. Hier vlakbij staat Huntingtower Castle waar Mary Queen of Scots nog kort woonde. Dunnottar Castle bij Stonehaven is een veel ouder bouwwerk, een ruïne, prachtig gesitueerd op de rotsen voor de kust.


Noord Wales

Wales heeft een behoorlijk aantal kastelen om te bezichtigen en dat geldt ook voor het noorden van het land. Een aantal zijn slechts ruïnes maar er zijn vier middeleeuwse bouwwerken die dermate goed bewaard zijn gebleven dat ze zelfs tot het werelderfgoed behoren. Dit zijn imposante kastelen die de Engelse King Edward in de 13e eeuw liet bouwen om de Welshe krijgsheren en bevolking onder de duim te houden.

De vier exemplaren zijn Conwy Castle, Harlech Castle, Caernarfon Castle en Beaumaris Castle. De eerste drie staat aan de rand het Snowdonia National Park, het laatste kasteel staat op het grote eiland Anglesey. Ook zijn er een paar stijlvolle exemplaren uit latere tijdperken, namelijk Powis Castle dicht bij de Engelse grens en Penrhyn Castle aan de noordkust. Chirk Castle vlakbij Llangollen is een prachtig middeleeuws kasteel.


Andere thema's:

→ Kathedralen en abdijen
→ Tuinen, parken en landgoederen
→ Grote en historische steden


Speciale bezoekerspassen:

→ National Trust | English Heritage| etc.


Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië
→ Natuur en historisch erfgoed

© 2012-2021 — Groot-Brittannië Liefhebbers