Exmoor National Park en North Devon AONB in Engeland

Dunkery Beacon in Exmoor, Engeland Selworthy in Exmoor, Engeland Dunster Castle in Exmoor, Engeland Doone Valley in Exmoor, Engeland Lynmouth in Exmoor, Engeland Valley of the Rocks in Exmoor, Engeland Combe Martin in North Devon, Engeland Porlock Common in Exmoor, Engeland Porlock in Exmoor, Engeland Het pittoreske kustdorp Clovelly in North Devon, Engeland De Hartland Heritage Coast in North Devon, Engeland

Hoge kliffen, heide, pony's en beboste valleien

Exmoor is een nationaal park in de graafschappen Somerset en Devon, zuidwest Engeland. Het bestaat uit heuvelachtige heidevelden, bossen en ook een prachtige lange kustlijn met kliffen en wandelpaden. Hier vindt u ook enkele van de hoogste zeekliffen van Engeland waaronder de Great Hangman met 244 meter. Het South West Coast Path komt hier ook langs. Naast heide en bos zijn er ook rotsformaties zoals de Valley of Rocks en mooie watervallen in Watersmeet. Dat ligt in één van de zogenaamde 'combes', smalle beboste valleien. De heuveltoppen zijn vaak kaal met gras of heide als begroeiing. 'Moors' is de benaming voor hooggelegen heidevelden en daar dankt het gebied haar naam ook aan. Lynmouth is samen met het boven op de klif gesitueerde Lynton een populaire vakantiebestemming aan deze kust en ligt vlakbij de net genoemde watervallen en ook de Valley of the Rocks, een rotsachtige sectie pal aan zee met hele mooie uitzichten. Voorbeelden van andere mooie gebieden binnen Exmoor zijn de Heddon Valley in het westen en het Holnicote Estate in het oosten, beiden streken die door de National Trust worden beheerd. Daar ligt ook Dunkery Beacon, met 519 meter de hoogste top in het park. Daar vindt u ook uitgestrekte heidevelden die zo midden augustus tot in september prachtig paars zullen kleuren. Voorbeelden van andere dorpen in de regio zijn Combe Martin, Parracombe, Whitypool, Simonsbath, Dulverton en het fraaie middeleeuwse dorpje Dunster met zijn oude kasteel. Hier vlakbij vindt u het badplaatsje Minehead waar u aan het strand kan liggen maar bijvoorbeeld ook een rit met de stoomtrein kunt maken. Die rit gaat naar Bishops Lydeard vlakbij de Quantock Hills. Lees hier verder over dat gebied en de noordelijke delen van Somerset

Porlock is een ander voorbeeld van fraai dorp en dat wordt omgeven door kleine bezienswaardige plaatsjes. Die behoren tot het net al genoemde Holnicote Estate, een groot stuk land van de National Trust. Voorbeelden van dorpjes en gehuchten aldaar zijn Selworthy, Bossington en Allerford. Het middeleeuwse Dunster met haar kasteel ligt weer een eindje verderop. Dat is vlakbij het kuststadje Minehead aan het oostelijke uiteinde van het park. In de buurt van het westelijke uiteinde vindt u Ilfracombe, ook weer een plaats met de nodige faciliteiten en accommodaties. Het nationale park heeft ook enkele bezoekerscentra waar u terecht kunt voor informatie over de omgeving. Er zijn drie officiële in dit gebied, namelijk in Dunster, Lynmouth en Dulverton. Daarnaast zijn er ook toeristische informatiepunten op enkele andere locaties, namelijk in Combe Martin, Lynton, Porlock en Minehead. Niet heel ver ten zuiden van Exmoor kunt u dat andere nationale park in Devon bezoeken en dat is Dartmoor. Beiden nationale parken staan bekend om hun loslopende pony's. Als u ze graag eens wilt bekijken of zelfs erop rijden dan kunt u eens gaan kijken bij Exmoor Pony Centre vlakbij het dorp Dulverton.

Het gebied ten westen van het nationale park is ook mooi. Een groot gedeelte van die kustregionen behoren tot de North Devon Area of Outstanding Natural Beauty waar u kliffen, stranden, kustpaden en enkele leuke plaatsen zult vinden. Dit gebied is overigens rustiger dan het nog meer toeristische zuiden al moet gezegd dat het gehele graafschap behoorlijk populair is bij vakantiegangers. In deze kustregio kunt u wederom het South West Coast Path volgen en hier vindt u bijvoorbeeld de grote Bideford Bay en de Hartland Heritage Coast die doorloopt tot in Cornwall. Ook kunt u het prachtige kustdorpje Clovelly bezichtigen alsook het stadje Ilfracombe, één van de grotere toeristische kernen. Er zijn ook enkele andere bezienswaardigheden zoals Arlington Court en de tuinen van Rosemoor (RHS).

De interactieve kaart van Exmoor en North Devon

U ziet hier de kaart van Devon, Cornwall en een klein stukje Somerset. Het op deze pagina besproken gebied bevindt zich aan de noordkant van de oostelijke helft van deze interactieve kaart.

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers