Het graafschap Somerset in Zuidwest Engeland

De kloof van Cheddar in Somerset, Engeland Strand van Weston-super-Mare in Somerset, Engeland Wells Cathedral in Somerset Quantock Hills in Somerset, Exmoor Barrington Court in Engeland Roman Baths en Bath Abbey in Engeland

Somerset Levels, Quantock Hills, Mendip Hills en de kust

Somerset in het zuidwesten van Engeland is een graafschap met een gevarieerd landschap en ook een kustlijn in het westen. Een vrij groot deel van het landschap is vlak en dat staat bekend als de Somerset Levels. Dat is een vlakte die grenst aan zee en aan alle kant wordt omgeven door heuvels waardoor bij hevige langdurige regenval overstromingsgevaar ontstaat. U vindt er kleine stadje als Bridgwater, Glastonbury, Wells met haar middeleeuwse kathedraal en aan zee Burham-on-Sea. De grootste badplaats is echter Weston-super-Mare dat iets verder noordwaarts ligt. Dat heeft maar liefst drie pieren, musea en wordt aan beide kanten omgeven door kliffen. Uitzicht op de levels heeft u natuurlijk vanuit de aaneengesloten heuvelzones maar er zijn ook solitaire heuveltjes waar u kunt gaan staan. Denk aan de Brent Knoll bij het gelijknamige dorpje, de Brean Down pal ten zuiden van Weston-super-Mare en ook de Glastonbury Tor dat tevens een historische en zelfs legendarische status heeft.

Zowat aan de rand van de grote badplaats vindt u de Mendip Hills, één van de drie Areas of Outstanding Natural Beauty die deels in het graafschap te vinden zijn. De Mendip Hills bestaat zoals de naam al aangeeft uit heuvels maar de steensoort is dermate zacht dat het erodeert. Daardoor vindt u hier de befaamde Cheddar Gorge, de diepste kloof in Engeland en de grotten van Wookey Hole. Het kathedraalstadje Wells ligt er vlakbij. In het noorden bevindt zich een klein stukje van de schilderachtige Cotswolds AONB met haar fraaie dorpjes. De mooiste plaats van Somerset en misschien wel van Groot-Brittannië is Bath, de stijlvolle stad die grotendeels tot het werelderfgoed behoort. Verschillende tijdperken komen daar samen: van Romeinse Baden tot strakke stijlvolle 18e eeuwse architectuur. Bristol, de grootste stad van Zuidwest Engeland, ligt hier ook vlakbij. In deze streken zit u ook niet ver verwijders van de nodige prehistorische locaties in Wiltshire.

Als u naar het zuidwesten van het graafschap reist dan komt u weer natuurgebieden tegen. U komt eerst de Quantock Hills AONB tegen, een langwerpige heuvelzone die zich van noordwest tot zuidwest uitstrekt. Daar staat bijvoorbeeld het Coleridge Cottage, het voormalige huisje van de beroemde Engelse dichter. In de regio zijn overigens nog veel meer historische attracties te bezoeken. In het zuidoosten van Somerset - in de buurt van de kleine stad Yeovil - zijn een aantal landgoederen, historische huizen en tuinen om te bezoeken, de meesten beheerd door de National Trust. Dat zijn onder andere Barrington Court, Montacute House en de Tintinhull Garden. Helemaal in het zuidwesten ligt een prachtig nationaal park. Leest u hier verder over dat Exmoor National Park dat ook voor een groot deel in Devon is gesitueerd.


De interactieve kaart van Somerset

U ziet hier de kaart van de graafschappen Somerset en Wiltshire. Het op deze pagina besproken graafschap is het westelijke deel van deze interactieve kaart.

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers