Nationale Parken in Groot-Brittannië

North York Moors National Park in Engeland Yorkshire Dales Exmoor National Park in Somerset, Exmoor Meer in het Lake District Cairngorms South Downs Coast Great Ridge in het Peak District New Forest National Park in Hampshire

Op vakantie in de natuur van Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn maar liefst 15 nationale parken en dat zijn best nog grote gebieden. U vindt ze in alle uithoeken van het land waarbij de één groter is dan de ander. De meesten zijn te vinden in Engeland, daar liggen 10. Wales heeft er 3 en Schotland 2. In Wales is overigens 20% van het land onderdeel van één van de parken. In Engeland en Schotland ligt dat getal onder de 10%. Schotland heeft echter ook veel land - met name in het noordwesten - dat wel heel ruig is maar niet tot een nationaal park behoort. De top drie van 'meeste bezoekers per nationaal park' is 1) Lake District 2) Peak District en 3) Yorkshire Dales. Het moet wel gezegd dat deze specifieke informatie niet beschikbaar is voor de South Downs die ook zeer veelvuldig bezocht worden.

De 15 nationale parken

Andere natuur

Naast deze nationale parken zijn er ook zeer veel zogenaamde Areas of Outstanding Natural Beauty of zoals ze in Schotland worden genoemd: National Scenic Areas. Dat zijn ook gebieden met grote natuurlijke schoonheid die in grote mate worden beschermd. Het enige verschil is dat een nationaal park niet alleen bescherming krijgt maar ook tot doel heeft mensen te laten genieten van de natuur en te recreëren. Hier vindt u dan over het algemeen dan ook meer faciliteiten, accommodaties en bezoekerscentra. Er zijn ook veel AONB's waar je ook zeer goed recreëren. Bekende voorbeelden van dergelijke gebieden zijn de Cotswolds, Dorset, Cornwall, Norfolk Coast, Northumberland Coast en Anglesey. Ook die gebieden zult u op deze website allemaal tegenkomen.

Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië

→ Natuurgebieden en historisch erfgoed in Groot-Brittannië

© 2012-2023 — Groot-Brittannië Liefhebbers