De Atlantische kust van Cornwall in Zuidwest Engeland

Badplaats St Ives in Cornwall, Engeland Botallack in Cornwall Strand van  badplaats Newquay in Cornwall, Engeland Lanhydrock House in Cornwall Bodmin Moor in Cornwall Port Isaac in Cornwall Kustpad bij Tintagel in Cornwall

Baplaatsen, stranden, machinehuisjes en ruige kliffen

Waar de zuidkust beschutter en bosrijker is, vindt u hier aan de noordkust van Cornwall relatief kale kliffen met lagere begroeiing, badplaatsen en op tal van plekken uitgestrekte stranden, zowel toeristisch als wild. Penwith is het schiereiland in het uiterste zuidwesten van Cornwall en dat is zeker ruig. Daar rondom het dorp St Just vindt u overblijfselen van het industriële verleden van deze regio. Er staan ruïnes van oude machinehuisjes in Botallack en ook de bezoekersattractie Levant Mine die behoren tot het werelderfgoed. De naam daarvan is de Cornwall & West Devon World Heritage Site. Enkele van die plekken zijn ook filmlocaties van de tv-serie Poldark. In de buurt bevindt zich tevens één van de bekendste en leukste plaatsen van het graafschap, namelijk St Ives, van oudsher een kleine badplaats en kunstenaarskolonie. Op Penwith vindt u ook de meest westelijke gelegen punten van Engeland, namelijk Land's End en Cape Cornwall, twee kapen. Niet ver van hier vindt u ook het fraai Minack Theatre, een openluchttheater pal aan zee. Ten noorden van St Ives volgen wederom fraaie kustlandschappen zoals de St Agnes Heritage Coast, ook weer met machinehuisjes en ook weer onderdeel van de Cornwall Area of Outstanding Natural Beauty. Het gros van de kustlijn in dit graafschap is namelijk beschermd gebied waar u ook fantastisch kunt wandelen over het kustpad. Dat is het South West Coast Path.

Newquay is ook een zeer toeristische plaats en verschillende mooie grote stranden waar u uiteraard kunt liggen maar dat ook gebruikt wordt als uitvalsbasis om te surfen. Aan deze kustlijn kunt u namelijk relatief hoge golven verwachten. Hier in de buurt vindt u ook de Bedruthan Steps, slechts één van de mooie natuurlijke kustlocaties in de regio. Verder noordwaarts ligt het mooie plaatsje Padstow en dat ligt aan de Camel Estuary. Dergelijke riviermondingen zijn er nog veel meer aan de zuidkust van Cornwall. Ook Port Isaac is een mooi plaatsje met een beschutte haven en leuke huisjes. Tintagel Castle is hier in het noorden een beroemde kasteelruïne. Hier is volgens de legenden Koning Arthur verwekt zijn. Enkele kilometers daarvandaan vindt u het kleine en beschutte Boscastle dat een geschikte uitvalsbasis is om deze kustlijn te verkennen. Verder noordelijk volgt de Hartland Heritage Coast dat overgaat in het graafschap Devon. Dit is ook het gebied waar de kleine badplaats Bude is gesitueerd en waar u dus nog eens aan het strand kunt liggen. Verder landinwaarts ligt het rotsachtige landschap van Bodmin Moor waar ook de Golitha Falls gesitueerd zijn.

De interactieve kaart van Noord Cornwall

U ziet hier de kaart van Devon, Cornwall en een klein stukje Somerset. Het op deze pagina besproken gebied bevindt zich in het noordelijke deel van de westelijke helft van deze interactieve kaart.

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers