Bezoek het Schotland uit Outlander

Loch Katrine in de Trossachs, Schotland Calton Hill in Edinburgh, Schotland Craigmillar Castle bij Edinburgh, Schotland Linlithgow Palace in Mid Lothian, Schotland George Square in Glasgow, Schotland Pollok Country Park in Glasgow, Schotland Drumlanrig Castle in Dumfries and Galloway, Schotland Royal Burgh of Culross in Fife, Schotland Aberdour Castle in Fife, Schotland Doune Castle in Schotland Drummond Castle Garden in Perthshire, Schotland Glencoe in de Highlands van Schotland Highland Folk Museum in de Cairngorms, Schotland

Schotland halverwege de 18e eeuw

Outlander is een kostuumdrama maar tevens een fantasieverhaal. De hoofdrolspeelsters is de Claire Randall, een verpleegkunde tijdens de Tweede Wereldoorlog die in 1945 met haar man de Schotse stad Inverness bezoekt en op een gegeven moment een oeroude staande steen (zoals uit de steencirkels die veel in Groot-Brittannië te zien zijn) aanraakt. Door die aanraking wordt ze in de tijd teruggeworpen en wel naar het jaar 1743, twee jaar voor de Jacobitische Opstand waardoor Schotland in een oorlog verzeild raakt. De beruchte Slag bij Culloden vond ook niet ver buiten Inverness plaats. In dit tijdsgewricht speelt deze populaire tv-serie zich dus af. Outlander heeft er reeds 6 seizoen op zitten waarbij aangemerkt moet worden dat de eerste drie seizoenen zich in Schotland afspelen en 4, 5 en 6 (plus delen van 3) in Noord-Amerika + het Caribisch gebied.

Hieronder op de kaart staan een aantal filmlocaties (er zijn uiteraard nog meer). Zo zijn er opnames gemaakt in de hoofdstad Edinburgh: in de Signet Libary en in zijstraten van de historische straat de Royal Mile. Landhuizen en kastelen rondom de hoofdstad passeren ook de revue zoals Craigmillar Castle, Newhailes en het oude maar deels vervallen Linlithgow Castle. In de grote stad Glasgow heeft men oa. gefilmd op George Square, in het park van Kelvingrove en Pollok Country Park. Mooie kustlocaties heeft men ook gebruikt zoals Troon en Dunure Harbour in Ayrshire, Aberdour Castle en de Royal Borough of Culross in Fife. Al deze locaties bevinden zich niet in de bergen van Schotland. Er is echter wel gefilmd in de Highlands, namelijk bij het Highland Folk Museum in de Cairngorms, in de ruige natuur van Rannoch Moor, bij Loch Katrine in de Trossachs en in Glencoe in de Western Highlands. Daar komt namelijk het weidse shot voorbij tijdens de openingscredits van seizoen 1. Op één van de foto's zie je ook het Dunkeld House Hotel in de bosrijke natuur bij het fraaie Dunkeld in Perth & Kinross. De bossen rondom het hotel zijn gebruikt voor de Noord-Amerikaanse scenes, namelijk de wildernis van North Carolina. Een beroemde scene is ook de veldslag in Culloden vlakbij Inverness in de Schotse Highlands. Er is daar gefilmd bij de grafsteen van Clan Fraser maar de slag zelf is gefilmd bij Cumbernauld, niet ver van Glasgow en Stirling.


Kijkt u op een smartphone? Bekijk hier:

De kaart met filmlocaties van Outlander


Direct boeken of gebruik maken van service?

U kunt via het volgende tabblad op zoek naar een bestemming en vervolgens een hotel, b&b, vakantiehuis of appartement in de betreffende plaats zoeken. Maar als u wilt dan kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat kan als u één gebied wilt bezoeken maar ook zeker als u een rondreis naar meerdere gebieden wilt maken, bijvoorbeeld om meer streken te verkennen waar mooie Britse tv-series zijn opgenomen. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


filmlocatie in Engeland
vlak

Mogelijke vakantiebestemmingen

Hieronder staan een klein aantal mogelijke bestemmingen om de filmlocaties van Outlander te gaan verkennen. De eerste twee zijn de grote steden van Schotland. Daar zijn in en in de buurt verschillende scenes geschoten. Stirling is een historisch stadje en ligt mooi centraal gesitueerd om bijvoorbeeld Culross, Doune Castle en de Drummond Castle Gardens te bezichtigen. Het pittoreske vissersdorp Anstruther ligt verder oostwaarts in Fife, niet ver van Falkland en Aberdour Castle. Callander bevindt zich aan de rand van de bergachtige natuur van de Trossachs, vlakbij Loch Katrine. Glencoe is de schitterende bergpas waar de openingscredits van de serie zijn opgenomen.button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers