Glasgow, Mackintosh en de Clyde in Schotland

Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow, Schotland George Square in Glasgow, Schotland Het Riverside Museum en het Tall Ship in Glasgow, Schotland Glasgow Cathedral in Schotland Glasgow University in Schotland Glasgow Necropolis, Schotland hotel boeken via GBL Glasgow Winter Gardens in Schotland Pollok House in Glasgow, Schotland The Clyde bij Dumbarton in Schotland Bothwell Castle in Schotland Paisley in Renfrewshire, Schotland

Informatie, hotels en appartementenGlasgow Gallery of Modern Art in Schotland

Glasgow is de grootste stad van Schotland en ligt in de laaglanden, in de zuidelijke helft van het land. Even ten noorden van de stad beginnen de bergen echter al. De stad genoot vooral bekendheid vanwege haar industrie en scheepsbouw. Tijdens het Britse Imperium was het dan ook een heel belangrijke stad, bijgenaamd de 'Workshop of the Empire'. Heden ten dage kunt u er een flink aantal mooie musea en historische bezienswaardigheden bezichten. Denk aan de Kelvingrove Art Gallery dat gesitueerd is in een prachtig gebouw, de Hunterian, de Glasgow Gallery of Modern Art en het bekroonde Riverside Museum waar u tevens een historisch schip kunt betreden (The Tall Ship). Mooie historische gebouwen zijn er ook te bezichtigen zoals het stadhuis, het Provand's Lordship, het Tenement House en de enige middeleeuwse kathedraal op het vasteland van Schotland die de reformatie heeft overleefd. Vlak achter de kathedraal, op een lage heuvel, ligt de begraafplaats en gek genoeg kun je dat ook zeker een bezienswaardigheid noemen. Deze Glasgow Necropolis bestaat namelijk grotendeels uit graven uit het Victoriaanse tijdperk. Mensen uit die tijd (in ieder geval de beter bedeelden) besteedden veel aandacht aan het graf waardoor je hier honderden monumenten zult aantreffen. Delen van de stad zijn ook gebruikt voor verschillende opnames van het populaire kostuumdrama Outlander. Denk aan de kathedraal, aan George Square, het Kelvingrove Park en het Pollok Country Park een eind verder van het centrum.

Als het gaat om kunst en architectuur is Charles Rennie Mackintosh een beroemde voormalige inwoner van de stad. Bekend wat dat betreft is de Glasgow School of Art. Dit bekende gebouw is helaas in 2018 voor de tweede keer in 3 jaar tijd gedeeltelijk in brand gevlogen waardoor een deel van het pand wordt verwijderd. In hoeverre er gerenoveerd zal worden zal de toekomst uitwijzen. Dit geldt nog steeds, nu in september 2022. U kunt ook naar het People's Palace gaan dat verteld over het leven in de stad vanaf 1750. Daar vindt u tevens de overkoepelde Winter Gardens. Even buiten het centrum zijn echter nog meer uitstekende bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld het historische Pollok House en de Burrel Collection. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, b&b's en appartementen in de stad Glasgow.


Op een speciale locatie overnachten in Glasgow?

U kunt via de knop op deze pagina zelf zoeken naar een geschikte locatie om te overnachten. In de stad zijn genoeg mooie hotels en ook appartementen te boeken. Zoekt u echter juist naar die luxe, dat fraaie vier of zelfs vijfsterrenhotel? Kijkt u in dat geval verder op de volgende pagina waar vijf van dergelijke hotels speciaal worden uitgelicht: vier in het centrum en één kasteelhotel daarbuiten.

5 vier -en vijfsterrenhotels in de stad Glasgow


WK Wielrennen 2023

Het wereldkampioenschap Wielrennen 2023 vindt plaats in Glasgow en dat is een zogenaamd Super WK, een wk waarbij meerdere fietsdisciplines zullen worden beoefend, niet alleen het wielrennen op de weg maar ook op de baan, mountainbike, bmx etc... Het evenement wordt gehouden van 3 t/m 13 augustus. Wat het parcours zal worden voor de wegraces en individuele tijdritten is nog niet bekend (dit is geschreven in september 2022), houd onderstaande website in de gaten.

UCI Cycling World Championships


Bier en whisky

Als u van een borrel houdt dan zou u de Clydeside Distillery kunnen bezoeken en een rondleiding volgen in deze whiskystokerij. Niet al te ver buiten Glasgow vindt u overigens ook de Glengoyne Distillery. Houdt u meer van bier? Ook dan zijn er voor u Glasgow interessante locaties om een kijkje te gaan nemen en dat zijn de Tennent's Wellpark Brewery en de West Brewery. Die bierbrouwerijen staan vlakbij elkaar in het oostelijke deel van het centrum. Kijkt u hieronder voor nog meer locaties van stokerijen en brouwerijen in Schotland die bezocht kunnen worden:

Whiskystokerijen in Schotland | bierbrouwerijen in Schotland


Wandelen in Glasgow

U kunt de stad ook bekijken door wandelingen te maken. Dat kan onder andere door het stadscentrum, Glasgow Green, naar de oude begraafplaats waar mooie uitzichten zijn, in Pollok Park maar bijvoorbeeld ook langs de Kelvin Walkway naar Milngavie, het startpunt van de meerdaagse en bewegwijzerde West Highland Way.

Meer info: Routes in en rond Glasgow | West Highland Way


Bekijk de interactieve kaarten:

Booking.com
Vul reisdata en gezelschap in en bekijk de beschikbare hotels, b&b's en/of vakantiehuizen. U kunt inzoomen.
Vakantiehuizen zijn vaak van vrijdag tot vrijdag of zaterdag tot zaterdag te huur. Ook wel kortere perioden.
Direct boeken of gebruik maken van service?

U kunt hier boven nu direct zelf een hotel, b&b, vakantiehuis of appartement uitzoeken en boeken. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

Enkele bestemmingen in de buurt

Reis plannen naar Glasgow

Er zijn verschillende manieren om naar Glasgow te reizen. U kunt bijvoorbeeld met auto en al reizen per veerboot naar havens aan de Engelse kust. Er zijn dan enkele opties waarvan de meest voor de hand liggende veerdienst die van IJmuiden naar Newcastle is. Dat is een lange overtocht die u in de avond en nacht zult afleggen. Vanuit de haven is het nog minimaal 3 uur rijden. U kunt ook denken aan een overtocht van Rotterdam naar Hull waarbij de daaropvolgende autorit wel een paar uur langer zal duren. Het is ook mogelijk om het vliegtuig te nemen. Het vliegveld ligt niet in de stad zelf maar vlakbij het stadje Paisley. Vanaf de luchthaven kunt u vrijwel elk moment van de dag met de Glasgow Airport Express naar Queen Street en naar Buchanan Bus Station reizen. Eenmaal in de stad kunt u ook met de trein naar een hele hoop andere plaatsen waaronder Edinburgh, Stirling, Fort William of zelfs helemaal naar Londen (station Euston) als het moet.


Loket in Engeland
Cottage in Engeland
Terug naar:

→ Vakantie vieren in Glasgow, Stirling en Lanarkshire
→ Steden, stadjes en dorpen in Glasgow, Stirling en LanarkshireOvernachten in dit gebied?

→ Hotels en vakantiehuizen in Glasgow, Stirling en Lanarkshire

© 2012-2023 — Groot-Brittannië Liefhebbers