Herfst in Engeland, Wales en Schotland

Herfst in Stourhead, Engeland

In de herfst op vakantie naar Groot-Brittannië

De meeste mensen gaan logischerwijs in de zomer of het late voorjaar op vakantie naar Groot-Brittannië maar als u de tijd heeft dan kunt u natuurlijk ook in het najaar het land bezoeken. Er zijn tal van fraaie landelijke gebieden en ook grote nationale parken waar u van prachtige herfstkleuren kunt genieten. Verblijf bijvoorbeeld in een sfeervolle herberg waar u 's avonds nog gezellig kunt eten en drinken. Ook heeft elke historische stad wel een mooi park waar u een wandeling kunt maken tussen de vallende bladeren. Tel daarbij op dat er in Engeland, Wales en ook Schotland zeer veel tuinen en landgoederen zijn die u kunt bezichtigen. Bekijk de volgende tabbladen om enkele gebieden te zien waar u mogelijk in de herfst op vakantie kunt. Hieronder vindt u een voorbeeld van een mooie autorondreis langs prachtige tuinen, parklandschappen en landgoederen in Zuid Engeland. Wilt u in het najaar in een ander gebied op vakantie? Ook dan kunt u een plan op maat krijgen. Kijk ook hieronder voor de mogelijkheden.


Herfst in Wiltshire
Herfst in Engeland

Herfst in Engeland

Als u in het najaar naar Engeland gaat zal het weer over het algemeen wat minder zijn dan in de zomer maar mooie landschappen zijn er nog steeds te zien. Mooie herfstkleuren zijn vanzelfsprekend het beste te zien in gebieden met bossen. De High Weald in Kent is bijvoorbeeld een gebied met redelijk wat bomen en ook met veel tuinen die u kunt bezoeken.

Verwacht geen echte wildernis in Engeland, maar verspreid over het land zijn er wel vele bossen, vaak beheerd door de Forestry Commission waar meestal ook wandel -en fietspaden zijn aangelegd. Een mooi voorbeeld is het Grizedale Forest Park in het zuiden van het bergachtige Lake District National Park. Ook in de nationale parken Exmoor, New Forest en de North York Moors zijn mooie bossen te vinden. The Cotswolds is een mooi landelijk gebied in het zuidwesten van het land.

Informatie over de gebieden:

High Weald | New Forest | Exmoor | The Cotswolds | North York Moors | Lake District

Herfst in Schotland

Schotland kan in het najaar ook bijzonder mooi zijn, met name het centrale deel van het land waar behoorlijk wat bosrijke gebieden liggen. In het Cairngorms National Park vindt u bijvoorbeeld het grootste overgebleven deel van het Caledonian Forest, 's lands oorspronkelijke dennenbos. Zulke bomen vindt u ook in Glen Affric binnen de noordwestelijke hooglanden.

Maar er zijn meer bosrijke regio's in Schotland, zo ook net ten zuiden van de Cairngorms, in Perth & Kinross. Daar ligt het Tay Forest Park, de bossen rond Loch Tummel en bijvoorbeeld het natuurgebied Killicrankie vlakbij Pitlochry. Ook zijn er prachtige bossen in Loch Lomond & the Trossachs National Park en wel op verschillende locaties. Een ander voorbeeld is het grote Galloway Forest Park in het zuidwesten van het land.

Informatie over de gebieden:

Cairngorms | Perth & Kinross | Glen Affric | The Trossachs | Zuidwest Schotland

Herfst in Wales

Het gebied met de meeste bomen is het bergachtige Snowdonia National Park. U vindt ze bijvoorbeeld in de buurt van Beddgelert en de prachtige vallei Nant Gwynant. Verder naar het oosten ligt het Gwydyr Forest Park in de buurt van het dorp Betws-y-Coed. Vlakbij het dorp vindt u ook de Tu Hwnt I’r Bont Tearoom (zie foto) in Llanrwst. In het zuiden van Snowdonia zijn ook prachtige bosrijke landschappen en in dit deel van het nationale park ligt tevens het Coed-y-Brenin Forest Park, een park met een bezoekerscentrum, wandel -en fietspaden.

Ook in het uiterste zuidoosten van Wales zijn prachtige bossen te bekijken, namelijk in het fraaie rivierlandschap van de Wye Valley en het aangrenzende Forest of Dean. Langs deze vallei rond de rivier de Wye die ook deels in Engeland (Herefordshire) ligt, vindt u één van 's lands mooie boslandschappen.

Informatie over de gebieden:

Snowdonia | Wye Valley | Herefordshire

Tuinen en arboreta in de herfst

U hoeft natuurlijk niet persé de natuur in om van prachtige herfstkleuren te genieten. Ook buiten de nationale parken en natuurgebieden zijn vele locaties waar u de gele, bruine en rode bladerdekken kunt bekijken, namelijk in de vele tuinen en parklandschappen die Groot-Brittannië rijk is. Met name in Engeland zijn vele tuinen te bezichtigen. Beroemd zijn de Kew Gardens in het westen van Londen. Een arboretum is een bomentuin, zeg maar een park waar je verschillende soorten bomen kunt zien. Die vindt u in feite ook in de Kew Gardens. Andere voorbeelden zijn de Winkworth Arboretum in Surrey en de Westonbirt Arboretum in the Cotswolds (Gloucestershire).

Bekijk hieronder een overzicht met daarin gebieden waar relatief veel mooie tuinen, landgoederen en parken te bezichtigen zijn. Zo is er onder andere aandacht Londen, Kent, Surrey, Sussex, Cornwall, de Cotswolds, Cheshire, Derbyshire en Argyll & Bute in het westen van Schotland:

Tuinen en landgoederen in Groot-Brittannië

Terug naar:

→ Tips voor een vakantie in Groot-Brittannië


Nog iets later op vakantie?

→ Kerstmarkten bezoeken in november en/of december

© 2012-2021 — Groot-Brittannië Liefhebbers