Shaftesbury en Gold Hill in Dorset - Zuid Engeland

Shaftesbury in Dorset, Engeland hotels boeken via GBLDorset AONB in Zuid Engeland Cranborne Chase in Dorset, Engeland Milton Abbas in Dorset, Engeland Sherborne Castle in Dorset Stourhead in Wiltshire Old Wardour Castle in Wiltshire, Zuid Engeland Salisbury Cathedral in Wiltshire

Informatie over deze bestemmingHet prachtige dorp Shaftesbury in Dorset, Engeland

Shaftesbury is één van de hoogste gelegen stadjes in Engeland en is gesitueerd in het noorden van het graafschap Dorset. Dat is in het zuiden van het land. Het stadje meer dan zes duizend inwoners, bestaat al sinds de tijd der Saksen en ligt aan de rand van een mooi beschermd heuvelachtig gebied Cranborne Chase & West Wiltshire Downs. Een deel van het dorp is het schilderachtige en veel gefotografeerde geplaveide straat naar Gold Hill (zie foto) waar ook het gelijknamige museum staat. Dat is met zo'n 250 meter boven zeeniveau het hoogste punt hier. Het huis met rieten dak geeft ook mooi aan hoe het platteland er hier uit ziet want nergens in het land is de dichtheid aan 'thatched cottages' zo hoog als in dit graafschap. Een andere bezienswaardigheid in het stadje is de locatie waar eens Shaftesbury Abbey stond en waar nu een museum en tuinen te bezichtigen zijn.

Wat verder weg zijn meer mooie locaties te bezoeken, zoals de beroemde Stourhead Gardens, Dinton Park, Old Wardour Castle, het oude en nieuwe kasteel van Sherborne en het historische landhuis Kingston Lacy. Ook het fraaie platteland van de Dorset Area of Outstanding Natural Beauty vindt u hier vlakbij. Ook een licht heuvelachtig gebied met leuke dorpjes. Deze regio is ook beroemd geworden door de boeken van schrijver Thomas Hardy die leefde en schreef in de 19e en begin 20e eeuw. Dit deel van North Dorset komt veelvuldig in zijn verhalen voor. Denk aan de stadjes Shaftesbury en Sherborne en de Blackmore Vale, een vallei die zich ook nog wat uitstrekt tot in Somerset en Wiltshire. Twee voormalige huizen van Hardy zijn overigens te bezichtigen hier in het graafschap. Dat zijn het pittoreske Hardy's Cottage en het grotere Max Gate, beiden gesitueerd vlakbij het stadje Dorchester. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, herbergen en vakantiehuizen in Shaftesbury.


Wandelen in de Cranborne Chase

U kunt allereerst de korte wandeling naar Gold Hill maken om van de mooie uitzichten te genieten maar in het dorp zelf maar u kunt bijvoorbeeld ook wandelen in de Melbury Downs, heuvels vlakbij Shaftesbury. Het dorp ligt echter ook pal aan de rand van het mooie natuurlijke platteland van de Cranborne Chase waar u ook wandelroutes kunt volgen. U vindt bij de link ook enkele fietsroutes. Niet ver hier vandaan kunt u ook een route lopen van 5 km door het prachtige parklandschap van Stourhead, één van de mooiste landschapstuinen van Engeland, een bezoekersattractie van formaat en beheerd door de National Park. Onderweg kun je halt houden in de pub de Spread Eagle Inn, gesitueerd in het aangrenzende dorpje Stourton. Je kunt ook overnachten in de Spread Eagle Inn.

➦ Meer info: Fiets -en wandelroutes Cranborne Chase


Pub walk: Stourhead en de Spread Eagle Inn (24)

De National Trust heeft in 2022 een mooi boekje gemaakt met daarin wandelingen van korter of langer dan 10 km die niet alleen door een prachtig landschap (of kust) gaan maar die ook langs een fraaie authentieke pub komt waar je kunt eten en drinken waardoor je inspanning kunt combineren met ontspanning. De gids kun je hieronder bekijken en bestellen als je wilt. Het nummer hierboven correspondeert met het nummer in de gids. Niet ver hier vandaan kunt u een route lopen van 5 km door het prachtige parklandschap van Stourhead, één van de mooiste landschapstuinen van Engeland, een bezoekersattractie van formaat en beheerd door de National Park. Onderweg kun je halt houden in de pub de Spread Eagle Inn, gesitueerd in het aangrenzende dorpje Stourton. Daar kunt u overigens ook overnachten. Kijk daarvoor hieronder verder.

➦ Wandelgids: 100 Great Pub Walks (National Trust)

➦ Accommodatie: Overnachten in de Spread Eagle Inn
✔ Wenst u gedetailleerd online reisadvies?

U kunt op deze website allerlei handige info vinden en ook hotels en dergelijke boeken via de knoppen op deze en andere pagina's. Als u liever niet uw eigen reis plant dan kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken. U leest alles over deze service op de volgende pagina:


Cottage in Engeland
vlak

Enkele bestemmingen in de buurt

Boeken via deze pagina/website

Als u hier op de pagina een button aanklikt om een accommodatie te boeken dan wordt u doorgeleid naar booking.com, een vertrouwde website om te boeken. Door een samenwerkingsverband verdient Groot-Brittannië Liefhebbers commissie op boekingen die u daar vervolgens doet. Belangrijk: u betaalt niet meer dan anders en kunt van dezelfde voordelen gebruik maken als normaal. Die worden hieronder kort opgesomd.


Kamer boeken in Engeland, Wales en Schotland

De voordelen

✔ Accommodaties vaak boeken met de optie 'gratis annuleren'.

✔ U kunt gewoon gebruik maken van uw eigen booking.com account als u die al heeft.

✔ Door te boeken spaart u automatisch voor loyaliteitskorting (genius).

✔ Wanneer ingelogd: als loyaliteitskorting (genius) van toepassing is ziet u dat vanzelf.

✔ Heeft u geboekt?

Ik kan u (gratis) via e-mail of eventueel fb een pagina toezenden met daarin handige info, links en een interactieve kaart van het gebied waar u verblijft. U kunt deze extra online service ontvangen als u via deze pagina/website minimaal 2 nachten per locatie geboekt heeft. Als u dat graag wilt: stuur een bericht en ik zend u op zeer korte termijn een pagina toe. Vermeldt in uw bericht op welke datum u geboekt heeft (moment van boeken) en welke accommodatie. Dan kan ik gelijk zien voor welk gebied ik een pagina moet maken. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n pagina. Als u meerdere accommodaties geboekt heeft (2 nachten per bestemming) dan krijgt u uiteraard voor elke bestemming info en tips.

Bekijk de voorbeeldpagina


Contactinfo

✉ = info@groot-brittannie-liefhebbers.nl of Facebook chatcontactbutton

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers