Zuid Cornwall in Zuidwest Engeland

looe in Cornwall Vissersdorpje Polperro in Cornwall Fowey Estuary in Cornwall Eden Project in Cornwall Kynance Cove in Cornwall St Michael's Mount in Zuidwest Engeland Mousehole in Cornwall St Mary's op de Isles of Scilly in Cornwall, Zuidwest Engeland

Vissersdorpjes, estuaria en beschutte baaien

Het graafschap Cornwall is befaamd om zijn prachtige kusten en daarom voor vakantiegangers ook een zeer geliefde vakantiebestemming. Het graafschap is ook relatief smal zodat u altijd wel in de buurt van de zee bent, waar u zich op dat moment ook bevindt. De zuidkust heeft grotendeels de status van Area of Oustanding Natural Beauty en heeft een echt ander karakter dan de noordkust van Cornwall. Hier in het zuiden treft u beschutte baaien met kliffen en verschillende diep ingesneden riviermondingen en over het algemeen kleine dorpen en stadjes. Stranden zijn er zeker wel maar in mindere mate dan in het noorden.

De Fowey Estuary is één van de fraaie estuaria, gesitueerd tussen het dorp Fowey en Polruan (en ook Bodinnick). De Fal Estuary ligt tussen het wat grotere havenstadje Falmouth en het kleinere St Mawes. Het mooie kleine kuststadje (met strand) Looe ligt ook aan een rivier maar dat is een stuk smaller. U zit daar ook vlakbij het schilderachtige vissersdorpje Polperro. Een dergelijk landschap vindt u ook een eind verder oostwaarts, voorbij havenstad Plymouth. Dat is het kustlandschap van South Devon. Rame Head ligt in het uiterste oosten, vlakbij Plymouth. Dit is het 'vergeten stukje Cornwall' waar de fraaie aan elkaar geklonken dorpjes Cawsand en Kingsand gesitueerd zijn. Ook zijn er schiereilanden met stranden en kliffen zoals Roseland waar bijvoorbeeld ook Veryan te vinden is, het kleine dorpje waar u ronde cottages met rietdaken kunt zien. The Lizard is een ander fraai schiereiland en dat is het meest zuidelijke punt van het graafschap. Daar in het uiterste zuiden zijn ook nog mooie vissersdorpjes als Coverack, Cadgwith, Porthleven en Mousehole vlakbij Penzance.

Verder naar het westen ligt schiereiland Penwith. Dat is pal naast het net al genoemde stadje Penzance. Deze plaats is het eindpunt van de lange treinreis vanuit Londen en ook vertrekt hier de veerboot naar de Isles of Scilly, een kleine archipel met verschillende kleine eilandjes. De boot komt aan in Hughtown op het eiland St Mary's. Het heeft geen kliffen maar wel natuur en kleine nederzettingen. Op het vasteland zijn ook de nodige bezienswaardigheden waaronder historische locaties maar vooral ook tuinen (deels subtropisch) zoals de Lost Gardens of Heligan, de Glendurgan Garden en het beroemde Eden Project. Ook bekend is de fraaie St Michael's Mount vlakbij Penzance en Porthleven. Daarnaast kunt langs de gehele kustlijn het bewegwijzerde South West Coast Path bewandelen. Het kathedraalstadje Truro is overigens in het binnenland gesitueerd.

De interactieve kaart van Zuid Cornwall

U ziet hier de kaart van Devon, Cornwall en een klein stukje Somerset. Het op deze pagina besproken gebied bevindt zich in het zuidelijke deel van de westelijke helft van deze interactieve kaart.

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers