Ballycastle aan de Causeway Coast in Noord-Ierland

Het kustdorp Ballycastle in County Antrim, Noord-Ierland Centrum van Ballycastle aan de Causeway Coast, Noord-Ierland Antrim Coast in Noord-Ierland Antrim Glens in Noord-Ierland hotels boeken via GBLGiant's Causeway in County Antrim, Noord-Ierland Bushmills Railway naar de Giant's Causeway in Noord-Ierland Dark Hedges of Armoy in County Antrim, Noord-Ierland Whitepark Bay aan de Causeway Coast in County Antrim, Noord-Ierland Carrick-a-Rede rope bridge aan de Causeway Coast in County Antrim, Noord-Ierland Glenarm Castle in County Antrim, Noord-Ierland Dunluce Castle in County Antrim, Noord-Ierland Badplaats Portrush in County Antrim, Noord-Ierland

Informatie over deze bestemmingWeg langs de Causeway Coast in Noord-Ierland

Ballycastle is een klein kuststadje in County Antrim, gesitueerd in het noorden van Noord-Ierland. Het is een prima uitvalsbasis om de prachtige omliggende landschappen en bezienswaardigheden in deze regio te bewonderen. Het stadje telt ongeveer 5 duizend inwoners, heeft een gratis te bezoeken museum en je kunt er met een bootje naar Rathlin Island. De grootste attractie is misschien wel de Giant's Causeway, de prachtige rotsformaties langs deze kustlijn. U ziet er allerlei zeer apart gevormde basaltzuilen die toch echt ooit natuurlijk tot stand zijn gekomen. U kunt daar ook komen met een speciaal treintje vanuit het stadje Bushmills. Dat is een ritje van slechts enkele kilometers. Die locatie bevindt zich aan de Causeway Coast dat de status heeft van Area of Outstanding Natural Beauty. U kunt daar ook de Carrick-a-Rede rope bridge bewandelen. Dat zijn touwbruggen die tussen de hoge kliffen hangen.

Dit gebied is ook bekend geworden van de wereldberoemde tv-serie Game of Thrones. Er is hier namelijk veelvuldig gefilmd. Zowel aan zee maar bijvoorbeeld ook bij de prachtige Dark Hedges of Armoy. Dat is een weg die naar een landgoed loopt en die geflankeerd wordt door overhangende bomen met schitterende stammen. U mag daar niet met de auto rijden, alleen lopen. Pal ten zuiden van Ballycastle bevindt zich nog een Area of Outstanding Natural Beauty en die heet de Antrim Coast & Glens. Dat is een prachtig kustgebied met kliffen, groene heuvels en dalen. Daar kunt u tevens het statige Glenarm Castle bezichtigen. In de weide omtrek kunt u ook de ruïne van Dunluce Castle bekijken, fraai gesitueerd op een klif en bij de GOT fans bekend als filmlocatie van het House of Greyjoy. Dit is ook vlakbij het badplaatsje Portrush. Kijkt u hier op deze pagina als u een hotel, b&b of vakantiehuis in Ballycastle wilt boeken.


Pub walk: White Park Bay en de Fullerton Arms (95)

De National Trust heeft in 2022 een mooi boekje gemaakt met daarin wandelingen van korter of langer dan 10 km die niet alleen door een prachtig landschap (of kust) gaan maar die ook langs een fraaie authentieke pub komt waar je kunt eten en drinken waardoor je inspanning kunt combineren met ontspanning. De gids kun je hieronder bekijken en bestellen als je wilt. Het nummer hierboven correspondeert met het nummer in de gids. Hier aan de Causeway Coast zijn wat dat betreft twee routes te volgen. De eerste telt 14,5 km en gaat via het dorp Ballintoy, White Park Bay en de spectaculaire voetgangersbrug (touw) van Carrick-a-Rede. Onderweg kun je halt houden in de 19e eeuwse pub de Fullerton Arms in Ballintoy. Het is een echte Ierse pub met deels een thematische Game of Thrones aankleding. Die beroemde tv-serie is namelijk deels in dit gebied gefilmd, ook hier in het dorp Ballintoy. U kunt ook overnachten in de pub/herberg. Kijk daarvoor hieronder.

Voor wandelroute nummer 96 gaat u iets verder westwaarts maar nog steeds aan deze prachtige kust. Dat is een rondje van 4 km via het natuurlijke werelderfgoed van de Giant's Causeway. De bazaltzuilen zijn zeer mooi en apart om te zien en werd vroeger mythisch uitgelegd als zijnde het resultaat van een strijd tussen twee reuzen. Vanzelfsprekend weten we nu dat het een vrij uniek natuurlijk fenomeen is. Onderweg kun je halt houden in de pub The Nook, gesitueerd vlakbij het bezoekerscentrum van de Giant's Causeway.

➦ Wandelgids: 100 Great Pub Walks (National Trust)

➦ Overnachten: The Fullerton Arms


De reis naar Ballycastle

Het ligt voor de hand om de auto te pakken als in Ballycastle wilt verblijven. Er is in ieder geval geen treinstation aanwezig. Wel in Portrush een eind verderop. Als u de auto neemt dan dient u per veerboot af te reizen naar Noord-Ierland. Er is een haven in Larne en in Belfast. U kunt daar komen vanuit het Schotse Cairnryan (relatief korte overtocht) en vanuit het Engelse Liverpool (stuk langer). Ook in Ierland verder zuidwaarts zijn er uiteraard verbootterminals. Meer informatie:

Hoe kom ik vanuit Nederland of België in Noord-Ierland?
Enkele bestemmingen in de regio


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers