Met auto, veerboot of vliegtuig naar Ierland

Rijd met de auto door Ierland

Met de veerboot naar Ierland en Noord-Ierland

Om in Ierland te komen dient u uiteraard de veerboot te pakken. Het is immers een eiland. Er zijn wat dat betreft verschillende opties. Fishguard ligt in het zuidwesten van Wales en van daaruit kunt u naar Rosslare in het zuidoosten van Ierland reizen. Die overtocht (1) duurt 3 a 4 uur. Holyhead in het noorden van Wales heeft ook een haven. Daar kunt u op de boot stappen naar Dublin, de hoofdstad van Ierland. Die dienst (2) duurt iets langer dan 3 uur. Vanuit de Engelse havenstad Liverpool kon u voorheen met een veerboot van P&O Ferries (3) naar de Ierse hoofdstad reizen maar die dienst is komen te vervallen. Vanuit die Engelse stad kunt u wel naar Belfast in Noord-Ierland per boot. Dan (4) neemt de overtocht 8 a 8,5 uur in beslag. In Schotland kunt alleen per veerboot naar Noord-Ierland en die diensten zijn een stuk korter. U stapt in beide gevallen op in Cairnryan. Naar Belfast (5) duurt ongeveer 2,5 uur en naar Larne (6) ongeveer 2 uur.

Bovenstaande veerdiensten worden verzorgd door Stena Line (nummers 1, 2, 4 en 5) en door P&O Ferries (nummer 6). Bekijk en boek hier:

Overtochten van Stena Line | Overtochten van P&O Ferries


kaart met overtochten van Engeland, Wales en Schotland naar Ierland en Noord-Ierland

Eerst met de boot naar Engeland

Uiteraard moet u eerst in Groot-Brittannië zien te komen. Ook daarvoor dient u de veerboot te pakken al is een shuttle service door de kanaaltunnel ook een optie. Wel een stuk duurder overigens. U ziet op de kaart hieronder welke mogelijkheden u heeft. Bekijkt u vooral de volgende pagina waar u de betreffende veerdiensten kunt bekijken en boeken:

Overtochten van Nederland en België naar Engeland

kaart met overtochten van Nederland, België en Frankrijk naar Engeland

Opmerking = eind 2020 kwam de veerdienst Zeebrugge (België) - Hull te vervallen.


Logische combinaties

Wat zijn nu logisch te combineren overtochten naar Engeland + Ierland? Het hangt uiteraard helemaal af van welk deel van Ierland u wilt bezoeken en of u nog van plan bent delen van Groot-Brittannië te betrekken in uw rondreis. Een goede reisvariant in het zuiden is bijvoorbeeld eerst van Duinkerke of Calais naar Dover in zuidoost Engeland en dan via Fishguard in Wales naar Rosslare. Wilt u via Schotland naar Noord-Ierland dan zou een goede optie bijvoorbeeld zijn eerst de lange nachtdienst van IJmuiden naar Newcastle te pakken met daarna een korte overtocht van Cairnryan naar Belfast of Larne.

Combinaties met één rederij

Misschien wilt u wel het liefst met één specifieke rederij reizen. Als u met Stena Line gaat dan kunt u eerst van Hoek van Holland naar het Engelse Harwich en daarna van Fishguard naar Rosslare OF van Holyhead naar Dublin. Wilt u alleen met P&O Ferries op pad? Dan kunt u bijvoorbeeld eerst van Rotterdam OF Zeebrugge (België) naar Hull in Noord Engeland en daarna met de boot van Liverpool naar Dublin.

Overtochten van Stena Line | Overtochten van P&O Ferries

Met het vliegtuig naar Ierland

Als u van het openbaar vervoer gebruik wilt maken dan ligt het voor de hand om het vliegtuig te pakken. Denk aan een vlucht naar de hoofdstad Dublin of Cork in het zuiden. Dat is de tweede stad van Ierland. Ook kunt u per vliegtuig naar Belfast naar Noord-Ierland reizen.

Vluchten naar Ierland en Noord-Ierland


Verder reizen met de trein

Ierland heeft uiteraard ook een spoorwegnetwerk. De hoofdstad Dublin aan de oostkust van het land is wat dat betreft het belangrijkste knooppunt. U kunt alle kanten uit, zowel de westkust, de zuidkust en ook Noord-Ierland. U kunt per trein de grens oversteken naar Belfast (en verder). Enkele dunbevolkte gebieden in het westen van Ierland zijn ook per trein te bereiken zoals bijvoorbeeld de populaire bestemming Killarney in het County Kerry. County Donegal in het verre noordwesten dan weer helemaal niet.

Irish Rail | Spoorwegkaart van Ierland


Voorbeelden van bestemmingen per trein


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers