Derwent Valley Mills World Heritage Site

Cromford Mill in Derbyshire Cressbrook Mill in het Peak District Monsal Trail in het Peak District Ladybower Reservoir in het Peak District Kelham Island in Sheffield, Engeland

Katoenfabrieken langs de Derwent

Deze World Heritage Site strekt zich uit over 20 kilometer. Het zijn enkele historische textielfabrieken in de Derwent Valley. Deze katoenfabrieken ('cotton mills') stammen uit de 18e en 19e eeuw zoals de Masson Mills, Cromford Mills, Silk Mill en de Strutt's North Mill in Belper. Ten tijde van de Industriële Revolutie was de katoenfabricage zeer belangrijk in deze regio. Naast de fabrieken kunt u bijvoorbeeld ook het museum van de stad Derby bezoeken. De Derwent Valley is de vallei rond de gelijknamige rivier in het graafschap Derbyshire. Het gebied waar de werelderfgoed-locaties te vinden zijn, bevindt zich tussen (en in) de stad Derby in het zuiden en Matlock (Bath) aan de rand van het Peak District National Park. De Darley Abbey Mills en de John Smedley's Mill hebben een andere bestemming gekregen. Het mooie dorp Matlock Bath dat vlakbij twee van de fabrieken gesitueerd is, is een bezoekersattractie op zich. Bent u geïnteresseerd in een rondreis door deze regio? Kijk hieronder verder:


Meer info: Derwent Valley Mills

Andere belangrijke locaties in Derbyshire en South Yorkshire

Derbyshire staat dus aan het begin van de Industriële Revolutie in Engeland en dus van de wereld. In het hart van het Peak District staat nog een 18e eeuwse katoenfabriek die inmiddels in gebruik is genomen als appartementencomplex en dat is de Cressbrook Mill. Daar is vroeger een modeldorp gebouwd door Richard Arkwright, een plaats waar de werknemers van de fabriek in betere leefomstandigheden konden vertoeven dan de erbarmelijke omstandigheden die men over het algemeen tegenkwam in de industriesteden van die tijd. Cressbrook Mill behoort niet tot het werelderfgoed en staat niet op de onderstaande kaart. Die is te zien als u het Monsal Trail fietst of bewandelt. Het ligt bij de weg tussen Tideswell en Ashford-in-the-Water. Het fraaie dorpje Bakewell is een mooie uitvalsbasis om dat specifieke gebied te verkennen. In de buurt van de luchthaven van Manchester kunt u overigens de Quarry Bank Mill bezichtigen. Dat was ooit de grootste katoenfabriek ter wereld en wordt nu beheerd door de National Trust.

In deze tijd van immer groeiende industrieën en urbanisatie kwam er ook een enorme vraag naar water. Daarvoor heeft men in het noorden van het nationale park - niet ver ten noordoosten van Edale - grote waterreservoirs gecreëerd door dammen te bouwen. U vindt er het grote Ladybower Reservoir en het Derwent Reservoir. De stad Sheffield in South Yorkshire was één van die grote bevolkingscentra die water benodigde. Het zou uitgroeien tot staalhoofdstad van de wereld. In het Kelham Island Museum aldaar kunt u daar nog meer over te weten komen.

Meer weten over de regio?

Terug naar:

→ Werelderfgoed in GB
© 2012-2021 — Groot-Brittannië Liefhebbers